spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Sansã nesperatã pentru elevii Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir” Husi

- Advertisement -

AJUTOR… „Ministerul Agriculturii doreste sã cumpere tractoare noi, moderne, pe care elevii liceelor agricole sã facã practicã”, explicã Doina Silistru.

SCHIMBARE… Peste câteva luni, Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Husi va beneficia de dotãri noi si de o bazã de productie cu adevãrat impresionantã. O modificare a Legii Învãtãmântului, care prevede cã acele licee care au peste 50% din specializãri pe domeniul „Agriculturã” vor primi subventii de la Ministerul Agriculturii, face ca liceul din Husi sã fie singurul din judet finantat de institutia condusã de Petre Daea. Liceul husean va avea o dublã subordonare, pentru cã va primi bani pe partea de învãtãmânt de la Ministerul Educatiei, în timp ce dotãrile pentru cursurile practice ale elevilor vor fi asigurate de la bugetul central, prin Ministerul Agriculturii. De altfel, spune senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru, „liceul din Husi va beneficia de tehnologii si echipamente noi, inclusiv tractoare de ultimã generatie, pentru cã multe firme private din domeniul agricol au astfel de utilaje, însã nu le pot folosi pentru cã nu au personal specializat”.

Senatoarea vasluianã Doina Silistru, presedinta Comisiei de Agriculturã din Senatul României, spune cã liceul husean, unitate de marcã în învãtãmântul agricol de la Vaslui, a fost singurul care a îndeplinit conditiile cerute de modificarea legii învãtãmântului. „Vor fi reabilitate clãdirile liceului, se vor achizitiona utilaje, totul cu bani de la Ministerul Agriculturii. Liceul de la Husi este singurul din judetul Vaslui inclus pe lista oficialã a ministerului. Au mai fost clase agricole si la Negresti, însã procentul de acolo a rãmas sub 50%”, explicã senatoarea. De ce ar avea nevoie firmele din agriculturã pentru noi clase la liceul din Husi?, am întrebat-o pe presedinta Comisiei de Agriculturã din Senat. „În primul rând, de mecanizatori. Multi întreprinzãtori din agriculturã si-au cumpãrat tractoare de ultimã generatie cu echipamente electronice, si ar dori ca pe aceste utilaje sã lucreze oameni specializati. Este clar cã nu poti urca un om care a lucrat pe U650 pe aceste tractoare moderne, fãrã cursuri specializate. Ori tocmai asta îsi doreste Ministerul Agriculturii, sã cumpere tractoare noi, moderne, pe care elevii liceelor agricole sã facã practicã”, explicã Doina Silistru. Multi fermieri din judetul Vaslui ar avea numai de câstigat, dacã ar angaja elevi ai liceului din Husi pe tractoare de ultimã generatie. Urmeazã ca în aceste zile sã aparã si normele de aplicare pentru a stabili modul în care se vor face investitiile în liceele agricole, anuntã senatoarea Silistru.

Din toamna acestui an, liceul din Husi intrã pe lista Ministerului Agriculturii

Începând cu anul scolar 2019-2020, MADR împreunã cu Ministerul Educatiei Nationale urmeazã sã selecteze dintr-un numãr de peste 150 de licee tehnologice care au clase de agriculturã, licee tehnologice care au în prezent profil preponderent agricol, singura institutie din judet cuprinsã deja în program fiind cea de la Husi, în mod oficial. Mãsura va fi luatã ca urmare a aparitiei Legii nr. 57/2019. „Reamintim cã în conformitate cu prevederile Programului de Guvernare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale (MADR) a elaborat proiectul de lege care reglementeazã activitatea liceelor agricole, în sensul stopãrii declinului acestora, asigurând corelarea programei scolare si a specializãrilor cu noile realitãti din agriculturã. În vederea dezvoltãrii învãtãmântului liceal agricol, MADR va asigura finantarea unor investitii si a unor cheltuieli materiale, dupã cum urmeazã:

a) Constructii agricole si zootehnice, inclusiv modernizarea acestora;

b) Achizitionarea de combine, tractoare si echipamente de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigatii, motoare si alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor didactice si a atelierelor mecanice, animale vii si echipamente specifice activitãtii în zootehnie si medicinã veterinarã, echipamente de procesare;

c) Înfiintarea de plantatii pomicole, viticole, sere, solarii si rãsadnite;

d) Alte tipuri de constructii precum cantine, internate, sãli de sport, inclusiv modernizarea acestora.

Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol, care nu au în proprietate sau în administrare terenuri agricole, vor primi în folosintã, cu sprijinul MADR, o suprafatã de teren de minimum 10 ha pentru constituirea loturilor didactice. Practica de specialitate a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol se va asigura cu sprijinul unitãtilor subordonate MADR, în colaborare cu inspectoratele scolare judetene, respectiv al municipiului Bucuresti. O altã mãsurã ce va fi luatã în sprijinul învãtãmântului agricol o reprezintã înfiintarea de noi specializãri în domeniul agricol în functie de nevoile identificate la nivel local sau zonal. Prin realizarea acestor investitii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale urmãreste sã creeze conditiile necesare pentru a atrage cât mai multi elevi în cadrul acestei forme de învãtãmânt, de asigurare a fortei de muncã tânãrã în agriculturã, cu un nivel corespunzãtor de pregãtire profesionalã, astfel încât sã rãspundem cerintelor actuale si de perspectivã ale sectorul agricol”, ne-a anuntat Ministerul Agriculturii, printr-un rãspuns oficial.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.