NOUTATE… Concurs inedit de muzicã, bazat pe studiul unui instrument ancestral: fluierul dulce (blockflöte), la Bârlad. Sub egida ISJ Vaslui, Primãriei Bârlad si a Clubului Copiilor „Spiru Haret” din localitate, s-a desfãsurat la Cercul Militar din Bârlad Concursul de Muzicã Veche „Terapie prin muzicã”. Acesta a fost organizat de Clubul Copiilor „Spiru Haret” Bârlad, coordonat de prof.dr.Mara Fortu, care dupã ce si-a terminat studiile doctorale în Occident, s-a reîntors în tarã, cu forte noi si de trei ani activeazã ca profesor titular la aceastã institutie de învãtãmânt.
Datoritã sonoritãtii sale specifice, acest instrument, fluierul dulce (blockflöte), a fost readus în lumea modernã, prin introducerea lui ca instrument obligatoriu la gimnaziu, în Occident mai ales, iar la noi în tarã, prin implementarea lui ca o nouã metodã de educatie muzicalã, si anume metoda muzicalã Orff. Studiul acestui instrument în Bârlad, este realizat de profesoara Mara Fortu, în cadrul cursurilor gratuite oferite de Clubul Copiilor „Spiru Haret” tuturor elevilor de la ciclul primar si gimnazial din oras înscrisi la Cercul de Muzicã vocal-instrumentalã al clubului.
„Este un concurs unic în tarã. Dacã scolile de muzicã din tarã, sunt orientate mai mult spre repertoriul muzical clasico-romantic, prin acest concurs îmi doresc promovarea muzicii mai vechi, de la muzicã medievalã pânã la muzicã renascentistã si barocã. Aceastã muzicã splendidã, din pãcate, este datã uitãrii chiar de profesorii de specialitate, desi nu ar trebui sã fie asa. Studiile recente de muzicoterapie relevã faptul cã aceastã muzicã are un efect terapeutic uimitor, pentru cei care o ascultã si o practicã, fiind un puternic imbold spre relaxare, spre încurajare a învãtãrii, de vindecare a emotiilor negative. În lumea modernã bombardatã de muzicã usoarã, în marea majoritate kitch, elevii barladeni au oportunitatea de a studia o muzicã pentru sufletul lor…”, a declatrat pentru cotidianul nostru Mara Fortu.
Concursul a avut mare succes
În cadrul acestui concurs au fost prezentate lucrãri muzicale renascentiste, de Quartetul „EDEN”, alcãtuit din patru elevi de clasa a V-a: Elena Secrieru, Teodora Frangolea, Denis Marian si Andrei Anghelutã, pregãtiti de prof. Mara Fortu. Un alt quartet, alcãtuit din elevi de clasa a III de la Scoalã gimnazialã „Stroe S.Belloescu”(Ion Antonio, Alexia Bighiu, Miruna Ene, Radu Purice) au interpretat lucrãri din perioada medievalã obtinând unul din trofee. La concurs au fost prezente si lucrãri mai recente, însã tot cu un rol terapeutic de relaxare. Cel mai mare succes l-a avut melodia „Baladã pentru Adelina”, interpretatã de un grup de 25 de fluiere de diferite dimensiuni-sopran, alto, tenor, bass, sopranino – fiind acompaniati la pian de cãtre Mara Fortu, care de altfel a si obtinut un trofeu.
Juriul format din profesori de specialitate din Bârlad a rãmas deosebit de impresionat de calitatea artisticã a concursului, iar profesoara de muzicã Liliana Arteni, presedinta juriului, a luat cuvântul la Gala Premiilor, declarând: „Dragi elevi si pãrinti, vreau sã va mãrturisesc cã am avut momente când m-ati fãcut sã plâng de emotie…Sunteti extraordinari si va îndemn sã continuati sã fiti sub oblãduirea acestei doamne profesoare minunate, Mara Fortu. Aveti un profesor de exceptie si o mare oportunitate de a studia muzicã cu dumneaei la Clubul Copiilor din Bârlad.”
Au fost oferite peste 40 de premii si douã trofee pentru ciclul primar si gimnazial, iar elevii participanti au rãmas foarte încântati. Desi este a III-a editie, cerem organizatorilor, continuarea lui cu succes si în viitor, si, asa cum si doamna profesoarã Mara Fortu, ne-a declarat, datoritã originalitãtii lui, extinderea la nivel regional sau national.