spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

MITRITA CRETU REVINE LA BARLAD DUPA 14 ANI!! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

ZILE CULTURALE CU SURPRIZE! După o absență de 14 ani de pe scena orașului Bârlad, locul copilăriei sale, pe data de 3 mai MITRITA Crețu revine la ZILELE CULTURALE ALE BARLADULUI cu cântecul sau de suflet, joc și voie bună. Mitriță Crețu ne cînta și ne încintă cu cântecele sale culese din Moldova noastră dragă, dar mai ales din zona Bârladului. O voce care emoționează, un adevărat șirag de perle folclorice șlefuite cu migală și înveșmântate într-o orchestrație magistrală. Prin voce, repertoriu și autenticitatea costumului popular și a prezenței sale scenice Mitriță Crețu rămîne un adevărat ambasador al cântecului popular prin dulcele grai moldovenesc!!

S-a născut în partea de sud a Moldovei, în satul Popeni, comuna Zorleni, județul Vaslui, într-o familie numeroasă, cu opt copii. Mitriță Crețu iubește cântecul popular de când a văzut lumina zilei. Din 2013, Mitriță Crețu este „Cetățean de Onoare al comunei Zorleni”, titlul oferit de primarul Paula Hultoană, su aprobarea CL Zorleni.

Rapsodul popular care cânta Bârladul și locurile natale!

A urmat școală generală în satul natal, apoi liceul și Școală Populară de Artă în București, promoția 1982 la clasa profesoarei Ecaterina Moravec, având ca profesor acompaniator pe pianistul Ștefan Olmazu. A participat la diferite concursuri în țară obținând printre multe alte premii și premiul de «Creator și interpret a muzicii populare». Mitriță Crețu a fost remarcat imediat după terminarea școlii populare de artă de dirijorul și instrumentistul Ion Albeșteanu, colaborând cu acesta în diferite spectacole organizate în țară, alături de interpreți cunoscuți precum : regretata Maria Apostol, Nelu Bălășoiu, Maria Ciobanu, Angela Moldovan, Tita Ștefan, Mituța și Dumitru Ridescu, Mioara Pitulice s.a și totodată fiind selectat pentru Ansamblul Sindicatelor de Cântece și Dansuri a sectorului 4.
A debutat la Radio în anul 1986 în emisiunea „Miorița” a lui George Antofi cu două melodii : Doina „Ară plugul azi și mâine” și cântecul „Văd că dorul mă doboară” fiindu-i alături cu cobză să măiastră regretatul Marin Cotoanță. Bazându-se pe inspirațiile sale proprii din zona să natală, în anul 1986 a obținut Atestatul de Artist Liber-Profesionist că „solist vocal de muzică populară de categoria A”. Dumnealui a mai colaborat deasemenea cu regretatul Ionel Budișteanu dirijor al Ansamblului Profesionist Rapsodia Română, unde a mai obținut premiul special al acestui ansamblu, semnat de profesor etno-muzicolog Emilia Comisel.

Colaborări cu artiști de renume!

După diferite concursuri a avut ocazia să o întâlnească pe doamna cântecului moldovenesc, Angela Moldovan, selectandu-l deasemenea pentru Ansamblul „Hora Românească”, urmând o serie de spectacole în numeroase săli de spectacol precum: Palatul Sportului și Culturii, Rapsodia Română, Sala Palatului etc, cu interpreți cunoscuți a scenei noatre românești.

Mitrita Crețu a câștigat în 1992 concursul de înregistrare în Radio București intitulat „Topul tinerilor interpreți” semnat de profesor etno-muzicolog Emilia Comișel, dându-i dreptul de a înregistra cântece din repertoriul personal sub bagheta regretatului dirijor Paraschiv Oprea. Acesta a mai înregistrat alături de maestrul dirijor Ioan Cobâla și orchestra Radio București încă 9 cântece, având posibilitatea de a-și lansa primul sau volum „Maricica, fețișoară” ce cuprindea 18 piese.
În anul 1998, Mitrita Crețu a fost angajat al ansamblului „țară Vrancei” din Focșani, având că director pe Maria Murgoci și dirijor al orchestrei pe maestrul Marcel Ghinea alături de care a desfășurat o largă activitate culturală. După un scurt timp, Mitrita Crețu a început o intensă colaborare cu diferiți dirijori de prestigiu din Moldova, precum maeștrii : Ioan Cobâlă, Cristian Năstase și nu în ultimul rând Trifan Leancă. Întrucât talentul nativ și creațiile sale nu se pot epuiza, interpretul pregătește un alt album alături de orchestra Rapsozii Botosanilor, dirijată de maestrul Ioan Cobâla.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.