spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Astazi ne bucuram si sarbatorim pe Sf. Gheorghe!

- Advertisement -
Anul acesta, praznuirea Sfantului  Mare Mucenic Gheorghe se  face astazi, 29 aprilie, a doua zi de Pasti. Motivul pentru care este sarbatorit in a doua zi de Pasti  sta in faptul ca ziua sa de praznuire implica bucurie, iar Saptamana Patimilor este una de tristete si profunda meditatie. Din cei peste 900.000 de romani care poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt barbati si peste 180.000 femei. Din totalul romancelor, peste 130.00 poarta numele de Georgeta, alte peste 33.000 – Gheorghita sau Ghiorghita si peste 14.000 – Geta, in timp ce peste 500 femei poarta numele de Ghita. La barbati, numele Gheorghe, Ghiorghe se regaseste in peste 550.000 dintre cazuri, George – peste 140.000, Gheorghita, Ghiorghita – peste 24.00, iar peste 4.800 de romani poarta numele Ghita. La multi ani tuturor celor care poarta numele Sfantului Mucenic Gheorghe. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitorul multor biserici de parohie si manastiri, dar si ocrotitorul Armatei Romane.
Normal, Sf.Gheorghe  este cinstit  pe 23 aprilie. S-a nascut in Capadocia si este numit „Purtator de biruinta”, cuvinte care ne descopera ca nu prin propriile sale puteri a iesit invingator din lupta cu raul. „Purtator de biruinta” arata ca biruinta vine de la altcineva, de la Hristos, si ca el doar si-o insuseste, ca este doar vasul care poarta biruinta.
Sfantul Mucenic Gheorghe a fost ofiter superior in garda imperiala, insa pentru ca a refuzat porunca imparatului Diocletian de a se inchina zeilor pagani, a fost supus la felurite chinuri. Sfantul Gheorghe nu a raspuns raului cu rau. Dimpotriva, a invins rautatea si ura celor care doreau sa-i ucida pe crestini, cu iubirea cu care Hristos a biruit moartea. Nu s-a revoltat, ci linistit a asteptat momentul decapitarii sale. Aceasta moarte jertfelnica arata puterea credintei, dar si puterea unirii cu Hristos Cel jertfelnic. Chinurile la care a fost supus si rabdarea lor pana la moarte, il fac pe Sfantul Gheorghe un „Mare Mucenic” al Bisericii. A primit moartea martirica prin decapitare in ziua de 23 aprilie 303. Dupa patimile sale a fost inmormantat in Tara Sfanta, in orasul Lida. Mentionam ca numai particele din moastele mucenicilor se depun in piciorul Sfintei Mese si   în  cunoscutul  Antimis pe care se savarseste  Sfanta Liturghie, pentru ca ei sunt considerati persoanele cele mai statornice si cei mai iubitoare de Dumnezeu.
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a fost cinstit in mod deosebit de Sfantul Voievod Stefan cel Mare al Moldovei. Chipul Sfantului Gheorghe a fost imprimat pe toate steagurile de lupta. Un astfel de steag este prezent la Manastirea Zografu din Muntele Athos. Pe acest steag se afla si rugaciunea Sfantului Stefan cel Mare către Sf. Gheorghe:  „O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si in cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin”.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.