spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Ceremonie specialã, duminicã, la Mãnãstirea Ivãnesti: “Drumul Florilor”

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE… Vasluienii din întreg judetul sunt invitati sã participe duminicã, de Florii, la o procesiune specialã ce va avea loc la Mãnãstirea Ivãnesti. Aceasta va începe la ora 09:00, la prima troitã si va cuprinde, pe lângã citirea acatistului Intrãrii Domnului în Ierusalim, si cântãri religioase. Procesiunea va fi urmatã de Sfânta Liturghie, la biserica mãnãstirii, iar apoi de un prânz cu preparate din peste. Din pãcate, de anul acesta nu se mai asigurã transportul din oras pânã la lãcasul religios, astfel cã doritorii trebuie sã îsi gãseascã singuri un mijloc de transport.

“La ora 09:00 ne vom întâlni cu credinciosii la prima troitã cu trei icoane pictate. De acolo, mergem pe jos cu prapurii, icoana Intrarea Domnului în Ierusalim, pãrintele Irineu Sandu, crengute de salcie… Pe la fiecare cruce se face câte un condac si un icos din

Acatistul Intrãrii în Ierusalim a Mântuitorului. Când pornim, pânã la urmãtoarea troitã, se bat clopotele. Apoi ajungem acasã, în curtea mãnãstirii, unde se continuã cu Sfânta Liturghie. Treimea o facem sâmbãtã seara, pe 20 aprilie. La ora 18:00, avem Vecernia Mare cu Litia si Utrenia. Din pãcate, nu mai putem asigura transportul, pentru cã avem mai multe cheltuieli cu noua bisericã si nu mai avem posibilitãti financiare”, a precizat maica staretã a Mãnãstirii Ivãnesti.

O altã procesiune deosebitã va avea loc în Joia Mare, la Mãnãstirea Ivãnesti: “Drumul Crucii”

De luni, 22 aprilie, vom intra în sãptãmâna Sfintelor Patimi, cea care precede Învierea si care are în cultul ortodox slujbe si rânduieli speciale. Luni, marti si miercuri se sãvârseste Liturghia darurilor mai înainte Sfintite, iar joi si sâmbãtã Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unitã cu Vecernia. Joi, la ora 16:00, va avea loc o altã procesiune: Drumul Crucii sau Drumul Durerii. Ritualul reaminteste momentul în care Mântuitorul a fost omorât pe cruce, dupã un drum pe care l-a parcurs cãrându-si în spate crucea pe care urma sã moarã, pe Dealul Golgotei. A fãcut 14 popasuri, fiecare dintre ele simbolizând un eveniment sacru. Vinerea va fi zi de doliu pentru întreaga crestinãtate. Se scoate Sfântul Aer sau cum se spune în popor – Epitaful, în mijlocul bisericii. Denia de Vineri cuprinde, asa cum spune religia, rânduiala Prohodului Domnului, cântãri de o frumusete si profunzime deosebite, care evocã deopotrivã durerea nespusã la vederea Fiului lui Dumnezeu pe cruce, cât si nãdejdea în biruinta Învierii ce se întrezãreste. Se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizeazã înmormântarea Domnului. Sâmbãtã, de la ora 23:30, va avea loc slujba de Înviere a Domnului, care va tine pânã în jurul orei 04:30. “Dacã e frumos, se adunã destul de multi oameni. O bunã parte din ei vin din satele din jur, unde nu se tin slujbe. La Voinesti, spre exemplu, este un preot la cinci biserici. Face slujbe prin rotatie. Dar dacã e vremea urâtã, dacã plouã, nu prea mai vine nimeni”, a mai precizat maica staretã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.