MAI PUTIN…Pronuntat în apel, dosarul în care a fost trimis în judecatã adminstratorul piscinei Paradis din Bârlad si societatea condusã de acesta, ia o nouã întorsãturã. Si asta dupã ce Curtea de Apel decide reducerea cuantumului daunelor morale la care au fost obligati, în solidar, inculpatii. Initial, acestia ar fi trebuit sã achite suma de 125.000 de euro. De asemenea, Ion Ciobanu a fost condamnat de judecãtorii bârlãdeni, în primã instantã, la cinci ani de închisoare cu suspendare. Aceastã condamnare este mentinutã si de judecãtorii ieseni. Povestea a început în 2012 când un copil de 13 ani a murit înecat în piscina Paradis, dupã festivitatea de sfârsit de an scolar.
Rãsturnare de situatie în dosarul în care administratorul piscinei Paradis din Bârlad si societatea acestuia au fost trimisi în judectã dupã ce, în 2012, un copil de numai 13 ani avea sã moarã înecat. Initial, Ion Ciobanu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare. Împreunã cu fratele lui, administratorul firmei care detinea piscina, au fost obligati sã achite 125.000 de euro, daune morale familiei victimei. În apel, situatia s-a schimbat si judecãtorii ieseni au decis diminuarea sumelor acordate, dar au pãstrat celelalte dispozitii ale sentintei judecãtoriei Bârlad. Astfel, instanta a decis ca suma totalã acordatã sã fie de 80.000 de euro. Sentinta este definitivã. În primã instantã, Ion Ciobanu (Nelu, zis si Italianul) a fost condamnat, de judecãtorii bârlãdeni, la cinci ani închisoare cu suspendare pentru cã pe 22 iunie 2012, la piscina restaurantului sãu Paradis, s-a înecat un copil de 13 ani. Organele de anchetã au constatat atunci cã piscina nu avea, conform legii, salvamar angajat. Dupã ce initial cercetãrile au fost fãcute pentru infractiunea de omor, a fost schimbatã încadrarea juridicã în infractiunea de ucidere din culpã, fiind cercetat atât Nelu Ciobanu ,cât si fratele sãu, Viorel Ciobanu, care era administratorul firmei care detinea piscina. În 2012, George Adrian Bighiu, copilul în vârstã de 13 ani, a murit înecat, dupã festivitatea de terminare a anului scolar. Victima si alti trei colegi au mers la piscina „Paradis” din Bârlad. Aici s-au întâlnit cu alti doi colegi de clasã si cu totii au intrat în piscinã. Au constatat cã Bighiu George nu mai este. F.M. l-a sunat pe telefonul mobil, însã acesta nu a rãspuns. S.A. si C.R. au mers si l-au cãutat la toaletã. Între timp, martorii M.A., C.A si B.A. erau în piscinã si înotau. B.A. le-a spus cã a simtit ceva sub apã, iar ceilalti doi martori s-au bãgat la fundul piscinei sã verifice. L-au gãsit pe Bighiu George inconstient si l-au scos pe marginea piscinei. Administratorul piscinei i-a fãcut manevre de resuscitare si a fost chematã ambulanta”, potrivit ordonantei întocmitã de procurorul de caz, Alice Ruja. Copilul a fost transportat la Spitalul Municipal de Urgentã, sectia UPU, Bârlad, fiind în moarte clinicã. A fost resuscitat si internat în sectia ATI, unde s-au continuat manevrele de resuscitare pânã la ora 13.49, când a fost constatat decesul. Si de atunci a început un proces lung si anevoios. Ieri s-a dat prima sentintã.
Sentinta datã de judecãtorii bârlãdeni
Iatã ce au decis judecãtorii bârlãdeni: „Condamnã inculpata S.C. PARADIS S.R.L., prin mandatar Ciobanu Viorel la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 100.000 lei pentru sãvârsirea infractiunii de ucidere din culpã (faptã comisã în data de 22.06.2012). Condamnã pe inculpatul Ciobanu Ioan la pedeapsa de trei ani de închisoare pentru sãvârsirea infractiunii de ucidere din culpã, suspendã sub supraveghere executarea pedepsei închisorii aplicatã inculpatului Ciobanu Ioan pe o duratã de 5 ani care constituie termenul de încercare pentru inculpat. Admite în parte actiunea civilã formulatã de pãrtile vãtãmate, obligã inculpatii în solidar sã achite: 13.000 lei si 125.000 euro, la care se adaugã cheltuielile judiciare efectuate în apel, în cazul exercitãrii acestei cãi de atac. Dispune mentinerea mãsurii sechestrului asigurãtor asupra bunurilor mobile si imobile apartinând inculpatului CIOBANU IOAN, în vederea reparãrii pagubei produse prin infractiune si a garantãrii executãrii cheltuielilor judiciare, pânã la concurenta sumelor de 13.000 lei si 125.000 euro, la care se adaugã cheltuielile judiciare efectuate în apel, în cazul exercitãrii acestei cãi de atac”.