DE NECREZUT… Caz socant la Bârlad, unde pãrintii reprezentantei Asociatiei „Nãscutã Înger” Piatra Neamt, Carmen Suciu, au fost la un pas de a face infarct! În miez de noapte, pe telefonul fix au fost sunati de cineva, care s-a dat drept nepotul lor Stefan, student în anul IV la medicinã. Bãrbatul avea vocea schimbatã si spunea cã este nepotul lor, cã este în spital si cã a fãcut infarct! Mama lui Carmen Suciu, care are probleme cardiace dupã ce în urmã cu zece ani si-a pierdut o fiicã în accident, pe mama lui Stefan, a fost aproape de lesin din cauza sperieturii. Norocul a fost sotul ei, care a avut prezenta de spirit sã-l ia la întrebãri pe presupusul „nepot”, iar cel de la telefon vãzându-se desconspirat, l-a înjurat si a închis. Dar în urma „actiunii” sale, aproape s-a produs o dramã!
Miercuri noaptea, pe 10/11 aprilie, mai precis la miezul noptii, la pãrintii lui Carmen Suciu, membrul fondator al Asociatiei „Nãscutã Înger”, care locuiesc la Bârlad, a sunat telefonul fix! Oameni în vârstã, acestia s-au speriat când le-a sunat în miez de noapte telefonul, mai ales cã ei au deja o tristã experintã, când acum zece ani, fata lor Ella, a murit într-un accident de masinã, în Ajun de Crãciun, lãsând un copil, pe Stefan, orfan. Bunicii l-au crescut cu dragoste si în dorul fetei lor pierdute pentru totdeauna. Doamna Suciu, care a fost cadru didactic la Casa de Copii, s-a îmbolnãvit de inimã dupã moartea fulgerãtoare a fetei. Când a sunat telefonul în toiul noptii, speriatã, bãtrâna a rãspuns la telefon. Ce-a urmat, este de … infarct! Carmen Suciu a relatat incidentul pe pagina ei de socializare:
„Pregãtiti-vã pãrintii! Metoda <<Accidentul>> a ajuns si acasã la mine, la Bârlad. Minute de groazã, panicã la miezul noptii! Au sunat pe telefonul fix, spunând cã nepotul meu (Stefan – n.r.) a fãcut un infarct în urma unui accident. Mama s-a îngrozit, aproape i-a stat inima, dar a avut totusi tãria sã-l trezeascã pe tata. Au fost minute contracronometru, nu va spun cât de speriatã am fost, cã mã sunã tatã la miezul noptii!! Nu stiu, acesti indivizi nu au pãrinti? Nu se gândesc cã se pot întâmpla tragedii, cã poate unii din cei pe care îi sunã asa sunt cu probleme de sãnãtate? Doamne, lumineazã-le mintea si sufletul vândut banilor. Multumesc Dumnezeule, multumesc îngerilor cã mi-ati ocrotit pãrintii de o tragedie, mai ales mama fiind cu probleme cardiace”, a spus Carmen pe site-ul de socializare. Având în vedere cã bãtrâna era deja în prag de infarct, Carmen Suciu si-a sunat nepotul pentru a se asigura cã este bine. Acesta si-a sunat si el bunica, spunându-i cã nu a pãtit nimic, dar aceasta era deja sub supraveghere medicalã. Norocul ei s-a chemat Emil, sotul, care a stiut sã-l repeadã pe cel de la captul celãlalt al firului, care l-a înjurat pe bãtrân si a închis telefonul, dupã care a apelat la ajutor de specialitate pentru sotia sa. Mama lui Carmen Suciu a avut nevoie de îngrijiri medicale, pânã când s-a linistit.
Politia face apeluri repetate cãtre populatie!
În cazul în care primiti un astfel de telefon, anuntati imediat Politia prin apel la 112, asteptati recomandãri din partea unui politist si respectati-le întocmai! Apelãm totodatã la persoanele care au rude apropiate ce se încadreazã în profilul victimelor înselãciunilor sã ia legãtura cu acestea si sã le previnã, pentru a nu cãdea în plasa rãufãcãtorilor.
Sfaturi de la politisti!
„Reamintim astfel modalitatea prin care infractorii se îmbogãtesc, pe seama unor persoane care dau curs cu usurintã solicitãrilor telefonice de a depune bani în conturile unor persoane necunoscute. Infractorii utilizeazã calitãti false (în general rudã cu victimele înselãciunilor, avocat, procuror) si solicitã telefonic diferite sume. Banii sunt ceruti sub pretextul cã rude apropiate (fiu, fiicã, ginere) sunt în spital sau au fost retinute de organele de politie pentru sãvârsirea unor accidente de circulatie (cu victime decedate sau rãnite grav). Banii solicitati reprezintã onorariul avocatului sau trebuie plãtiti victimei presupusului accident, pentru a fi evitatã întocmirea unui dosar penal si pedeapsa cu închisoarea.
Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, usor de impresionat, care au membri din familie în strãinãtate si care detin bani la domiciliu. În prima fazã, sunt contactate pe telefoanele fixe, fãrã afisaj electronic automat al numãrului apelant, aceasta fiind o mãsurã de precautie a infractorilor. Pentru reusita unor astfel de actiuni, acestia mizeazã pe mai multi factori: incapacitatea de a evalua veridicitatea situatiei în stare de anxietate si conditii presante; empatia sau compasiunea ridicatã a victimei înselãciunii, precum si predispozitia acesteia de a se încrede usor în oameni. Sub imperiul emotiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai retin detaliile discutiilor si sunt usor influentabile, astfel încât, cu foarte mare usurintã, acceptã sã transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de cãtre escroci.
Dacã sunteti contactati de pe un numãr pe care nu îl cunoasteti de cãtre o persoanã care se dã drept rudã, cereti cât mai multe detalii, din care sã vã convingeti de identitatea celui în cauzã. Verificati pe un numãr de telefon cunoscut deja dacã situatia de urgentã este realã. Nu dati curs instructiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind cã sunt avocati si reprezintã rudele implicate într-un accident rutier. Nu depuneti sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoasteti. Aceeasi recomandare trebuie sã o aveti în vedere dacã persoane necunoscute vã solicitã, sub orice pretext, sã reîncãrcati cartele telefonice. Oricine poate fi implicat într-un accident de circulatie, dar într-un moment critic ca acesta, singura urgentã este cea medicalã, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât si autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca sã primeascã îngrijiri medicale de urgentã.”, a precizat Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt l IPJ Vaslui.