spot_img
19.5 C
Vaslui
28-sept.-2024
spot_img

Luna N.N.Tonitza: 133 de ani de la nasterea pictorului bârlãdean!

- Advertisement -

ANIVERSARE…În aceastã frumoasã lunã de primãvarã nu putem sã nu aducem în atentia cititorilor nostri un pictor român de seamã, bârlãdean prin nastere, care si-a pus amprenta asupra istoriei artei universale prin creatiile sale din cadrul urmãtoarelor curente artistice: impresionism, postimpresionism si expresionism. În 13 aprilie se împlinesc 133 de ani de la venirea sa pe lume, în orasul Bârlad. În ultima perioadã, la licitatiile organizate de Artmark, o casã de licitatie vestitã, picturile lui N.N.Tonitza sunt vândute cu cele mai mari preturi. Pe 13 aprilie si Bârladul îl va aniversa pe Nicolae Tonitza cu o activitate culturalã deosebitã.

Nicolae Tonitza s-a nãscut la Bârlad pe 13 aprilie 1886, fiind primul dintre cei cinci copii ai Anastasiei si ai lui Neculai Tonitã.  Dupa scoala primarã si gimnaziu,  pãrãseste  Bârladul pentru a studia la Iasi la scoala Nationalã de Belle-Arte, si în urmãtorii ani frecventeazã mai multe cursuri în strãinãtate. În anul 1925 se naste  „Grupul celor patru” compus din Stefan Dimitrescu, Francisc Sirato, Oscar Han si Nicolae Tonitza, dintre toti doar Oscar Han nefiind pictor, ci sculptor. La ultima licitatie, cea de primãvarã, organizatã de Artmark, la Bucuresti, la sfârsitul lunii martie, tablourile „Nud cu spatele” si „Cusãtoreasa”, realizate de pictorul bârlãdean Nicolae Tonitza, au fost adjudecate cu cele mai mari sume de bani : „Cusãtoreasa” a fost achizitionat cu 72.500 de euro, iar „Nud cu spatele”, cu 60.000 de euro. La aceeasi licitatie au mai fost cumpãrate încã trei lucrãri ale pictorului Tonitza.

Pe 13 aprilie si Bârladul va aniversa 133 de ani de la nasterea pictorului bârlãdean N.N.Tonitza, unde altundeva decât la Galeriile de Artã “N.N.Tonitza” din localitate. Aici se va organiza o expozitie de artã plasticã si un recital de muzicã clasicã, ambele activitãti fiind sustinute de elevii Scolii gimnaziale de artã „N. N. Tonitza” Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.