INVITATIE… Clubul Rotaract Vaslui initiazã o nouã campanie menitã sã vinã în sprijinul celor aflati în nevoie. De data aceasta, atentia membrilor se îndreaptã cãtre cei cu probleme medicale pentru care o transfuzie de sânge poate însemna diferenta dintre viatã si moarte. “Doneazã sânge, salveazã vieti!” este numele celei mai noi campanii prin care vasluienii sunt îndemnati ca pe 15 aprilie sã lase tot si sã doneze sânge. Transportul este asigurat de membrii clubului, însã este necesarã confirmarea prezentei pe pagina de Facebook – Rotaract Vaslui sau la unul din numerele de telefon 0743870522/0747073360.
“Zilnic, mii de pacienti din spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supravietui. Cu toate acestea, de cele mai multe ori ne gândim sã donãm sânge doar atunci când cineva drag are nevoie sau când auzim despre o situatie limitã. De fapt, nevoia de sânge este una constantã. Produsele sanguine pot fi stocate un numãr limitat de zile si, mai mult, bolnavii cu afectiuni grave si imunitate scãzutã (cei cu leucemie, copiii) au nevoie de sânge de la donatori fideli (cei care doneazã de cel putin 2 ori pe an). De aceea, Rotaract Vaslui,
în preajma Sãrbãtorilor Pascale, doreste sã ofere sprijin persoanelor care au nevoie de transfuzii de sânge. Pe data de 15 aprilie, orele 9:00, vino sã donezi sânge alãturi de noi. În acest sens, membrii clubului pun la dispozitie transportul gratuit dus-întors pânã la Centrul de Transfuzii Bârlad, locul de întâlnire pentru deplasare fiind parcarea Hotelului Europa”, au transmis reprezentantii Clubului Rotaract Vaslui.
Cine poate dona sânge
Atentie! Pentru a putea dona sânge trebuie sã îndeplinesti urmãtoarele conditii: sã ai vârsta cuprinsã în intervalul 18-60 ani; sã fii cetãtean român sau rezident în România; sã ai greutatea mai mare de 50 kg; sã ai tensiunea arterialã intre 10 si 18 mmHg; sã nu fi suferit interventii chirurgicale în ultimele 6 luni; sã nu fii în evidentã cu diverse afectiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infectioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.); sã nu ai predispozitie la sângerare prelungitã în caz de leziuni; femeile sã nu fie: însãrcinate, în perioada de lãuzie, de alãptare sau în perioada menstrualã. Recomandãri înainte de donare: Sã nu se consume bãuturi alcoolice cu cel putin 72 de ore înaintea donãrii; persoanele fumãtoare sã nu consume tigãri înainte de procesul de donare; persoanele care se aflã sub tratament sã nu ia pastilele înainte de donare. Recomandãri în ziua donãrii: mic dejun bogat în vitamine (fructe, legume), fãrã grasimi si fãrã proteine animale (unt, produse lactate, carne) si cu aport de lichide (ceai, apã, sucuri naturale de fructe, cafea); sã nu se fumeze înainte si dupã donare timp de o orã.
De ce sã donezi?
Stiai cã donarea de sânge este beneficã si pentru donator? Dacã donezi îti împrospãtezi sângele si îti cresti imunitatea. De asemenea, donarea de sânge scade cu 30% riscul de paralizie si de accident vascular. Un plus? În urma donãrii de sânge, rezistenta ta la traumatisme creste, astfel cã dacã vei suferi un accident, organismul se va reface mai usor, fiind deja obisnuit cu pierderea de sânge si înlocuirea lui. Si mai multe motive ca sã donezi: o zi de concediu plãtit -pentru fiecare donare de sânge, ai dreptul la o zi suplimentarã de concediu plãtit; analize gratuite – beneficiezi de un set de analize gratuit: RH, grupa sangvinã, Hepatitata B,C, HIV, leucemie, sifilis si probe hepatice; bonuri de masã în valoare de 69 lei; cresterea imunitãtii – dupã ce donezi corpul tãu îsi reface cantitatea de sânge necesarã în corp, proces care împrospãteazã sângele si creste imunitatea; salvezi trei vieti -nu trebuie sã fii un supererou ca sã salvezi pe cineva, e suficient sã donezi.