spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

TUPEU: Cine are curajul sã închidã “Depozitele mortii” din Vaslui?

- Advertisement -

PATRONI SMECHERI… Un angajat de la depozitul Cleopatra Center moare, în noiembrie 2018, în urma unui accident la locul de muncã. Omul se urcase la 4 metri înãltime, sã caute o cutie cu produse, când scara i-a fugit de sub picioare. La un alt depozit, tot în zonã, de materiale de constructii, al Redcon 1, un angajat cade de la 3 metri. Initial, patronul Micu încearcã sã musamalizeze cazul, dupã care, pus în fata faptelor, recunoaste cã angajatul a fost la un pas de moarte, omul fiind si acum la pat, cu fracturi care îl vor afecta pe viatã. Douã cazuri grave de accidentare la locul de muncã, dar si un semn de întrebare: cine are curajul sã închidã aceste depozite în care nu se respectã deloc legislatia în materie de protectia muncii? Câti oameni vor mai trebui sã moarã, pentru ca unii patroni sã înteleagã cã trebuie sã-si doteze depozitele cu masinãrii moderne, de manevrat marfa, nu sã foloseascã muncitorii (si-asa plãtiti prost!) pe post de hamali în port? “Noi nu putem închide activitatea agentilor economici, nu ne permite legea. Putem doar sã interzicem folosirea unor echipamente sau respectarea legislatiei de muncã, atâta tot. Doar DSP poate interveni si închide complet activitatea la o firmã, asta doar în cazuri de pandemie sau cazuri de îmbolnãvire gravã a angajatilor”, spune Dan Chirvase, inspectorul sef al ITM Vaslui. Existã si o altã categorie de nereguli: cea a angajatilor care primesc pe mânã cele mai moderne utilaje de manevrat marfã în depozite, dar îsi bat joc de ele, cazul angajatilor de la Dedeman Vaslui, care au folosit motostivuitorul pentru a repara masina sefului!

Cazul cel mai recent care demonstreazã modul în care unii patroni îsi trateazã angajatii, în urma unor accidente de muncã în depozite, este cel al lui Petricã Baciu, cel mai vechi si mai fidel angajat al firmei Redcon 1. Omul care, timp de 20 de ani, a fost alãturi de conducerea firmei, zace în pat, cu fracturi care îl vor afecta toatã viata. El a cãzut de la înãltime, în timp ce se afla în hala principalã, dar patronul Micu a încercat sã musamalizeze accidentul. Baciu cãuta un val de fibrã de sticlã pe un raft situat la peste 3 metri înãltime (material folosit la lucrãrile de termosisteme la blocuri, n.r.), moment în care s-a dezechilibrat si a cãzut. Conform surselor initiale, angajatul grav rãnit, a fost gãsit de cãtre un coleg, pe nume Ion Gavrilã, cel care a alertat imediat conducerea. Cu fracturi extrem de grave, Petricã Baciu a fost urcat în masina fiului patronului de la Redcon 1, Vlad Micu, si dus la locuinta acestuia, de unde s-a sunat la 112, ca si când accidentul s-ar fi petrecut în fata blocului. Asta în ciuda diagnosticului pus la SJU, de “fracturã ca urmare a cãderii de la înãltime”… Se pare cã angajatilor de la Redcon 1 li s-a interzis sã spunã ceva despre accidentul la care au fost martori, sub sanctiunea concedierii. La câtiva metri distantã, un alt depozit în care moartea pândeste angajatii: la depozitul Cleopatra Center, un angajat, Silviu Holban, urcã pe o scarã instabilã, la 4 metri înãltime, pentru a lua o cutie de produse. Scara îi fuge de sub picioare si omul cade în cap. Moare a doua zi, la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi. Patronul firmei, Iulian Bularda, crede cã dacã plãteste cheltuielile de înmormântare si alte asemenea scapã cu totul de rigorile legii, însã este de asteptat ca Politia sã arate cine sunt adevãratii vinovati. Si într-un caz si în celãlalt, apare o întrebare: de ce patronii, care conduc masini scumpe, de zeci de mii de euro, nu au dotat depozitele cu motostivuitoare moderne si fiabile, în loc sã punã angajatii sã se catere pânã la 3-4 metri înãltime? Probabil doar norocul a fãcut ca la cele douã depozite sã nu moarã mai multi oameni pânã acum. Si foarte probabil, situatia este întâlnitã si la alte depozite din oras.

Sefii de la ITM spun cã au mâinile legate si nu pot lua nicio mãsurã

Ieri am luat legãtura cu conducerea ITM de la Vaslui. L-am întrebat pe seful ITM, Dan Chirvase, de ce într-un caz de accident la locul de muncã din 2017, de la biserica din Serbotesti, comuna Solesti, lucrãrile au fost oprite, iar în cazurile de mai sus, de la depozitele Cleopatra si Redcon 1 activitatea continuã fãrã probleme. Cu doi ani în urmã, tot în Postul Pastelui, un bãrbat de 65 de ani si-a gãsit sfârsitul dupã ce a cãzut de pe turla lãcasului de cult. Muncitorul era adus de douã zile, pentru a acoperi cu tablã turla. Acesta a cãzut de la patru metri în cap, si a murit pe loc. Se pare cã bãrbatul lucra fãrã forme legale la societatea condusã de cãtre Mihai Ababei si Ionut Onorel Hurdubaia. Unul dintre cei doi patroni îi spusese preotului cã va aduce un specialist de la Bãcani sã acopere turla bisericii cu tablã. “Da, acolo am putut bloca continuarea lucrãrilor, pentru cã acolo era vorba de o schelã improvizatã în afara bisericii. În cazurile prezentate de dvs, nu putem opri nicio secundã activitatea firmelor, pentru cã legislatia nu ne permite. Dacã veti urmãri procesul verbal trimis la firma Cleopatra, veti vedea cã am cerut sã se implementeze un program prin care sã se evite astfel de pierderi de vieti omenesti. Asta înseamnã cã ar putea sã-si cumpere un motostivuitor, iar situatiile tragice si dramatice care au condus la moartea acelui tânãr sã nu se mai petreacã. Oricum, vã asigurãm cã vom urmãri ca toate mãsurile impuse de noi sã se respecte, altfel vor fi si alte sanctiuni”, a spus inspectorul sef al ITM Vaslui, Dan Chirvase. De fapt, cazurile de la Cleopatra Center si Redcon 1 demonstreazã o hibã a întregului sistem legislativ din România, si anume: chiar dacã se înregistreazã cu morti sau rãniti grav o anumitã firmã, drept accident de muncã, nu i se poate închide activitatea, decât dacã DSP constatã cã este vorba de un fapt grav de îmbolnãvire în masã. Ceea ce este incredibil de rãu si îi face pe multi patroni sã persiste în gresealã si sã le dea cu tifla celor de la institutiile de control, pentru cã oricum stiu cã nu riscã mai nimic, decât o condamnare cu suspendare. În timp ce angajatii ajung în cimitire, domnii patroni se plimbã în Mercedes-uri ultimul tip si asteaptã linistiti sentintele cu suspendare…

Iatã si reversul medaliei: angajati care folosesc motostivuitoare pe post de elevatoare!

Dacã tot am criticat patronii care nu asigurã conditii de muncã ferite de pericole pentru angajati, iatã cã sunt si situatii în care angajatii nu înteleg investitiile fãcute de patroni în siguranta lor. Parcarea de la Dedeman Vaslui s-a transformat, în februarie a.c., în service auto pentru cîtiva angajati ai magazinului. Dând dovadã de adevãrate veleitãti de mecanici auto, acestia au ridicat cu un motostivuitor o masinã de serviciu, si au început sã mestereascã la o roatã, fãrã sã constientizeze pericolul la care se supun. Asta, desi astfel de utilaje nu sunt fãcute sã ridice greutãti mari pentru lungi perioade de timp, si doar norocul a fãcut ca în parcarea magazinului sã nu se producã o adevãratã tragedie. Marius Roman, coordonatorul parcului auto al companiei, a precizat la momentul respectiv cã cei surprinsi în pozã au actionat din proprie initiativã, urmând sã fie sanctionati. De fapt, povestea este cam asemãnãtoare cu ceea ce s-a întâmplat în cele douã depozite: un angajat speriat de ordinele sefului, a folosit motostivuitorul pe post de elevator, stând la volanul masinii de serviciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.