spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

„Gânduri despre o amintire. Ion Murgeanu” la Bârlad

- Advertisement -

INVITATIE… Conferinta cu tema „Gânduri despre o amintire. Ion Murgeanu.” va avea loc miercuri, 10 aprilie la orele 16:00, la Centrul Mihai Eminescu din Bârlad. Expunerea apartine profesorului critic literar  Gruia NOVAC.

Manifestarea se desfãsoarã sub egida Primãriei Bârlad si a Consiliului Local Bârlad, iar organizarea apartine bibliotecarei Geta Modiga, custodele Centrului Mihai Eminescu. Ion Murgeanu este primul cetãtean de onoare al comunei Zorleni, titlu pe care l-a primit post-mortem în octombrie 2016, el decedând pe 7 august al aceluiasi an. Profesorul critic literar Gruia Novac spune despre Ion Murgeanu: „Mi-a fost ca un frate!”.

Cine este Ion Murgeanu? „Cântã soarele care face iarba sã creascã”

Acesta s-a nãscut la 7 iunie  1940,  în comuna Zorlenijudetul Tutova (interbelic), actualmente  judetul Vaslui, si a fost un poet, prozator si jurnalist român. Înscris în curentul saizecist, Ion Murgeanu a debutat în literaturã cu versuri care s-au bucurat de comentarii pozitive din partea marelui George Cãlinescu, care a spus cã Ion Murgeanu „cântã soarele ce face iarba sã creascã”. A fost membru titular al  Uniunii Scriitorilor din România din 1970, recomandat de Geo BogzaA. E. Baconsky si Nicolae Manolescu. Urmãrit de Securitate, Ion Murgeanu a fost unul dintre participantii activi la Revolutia din 1989, fãrã sã se numere însã printre revolutionarii declarati ulterior, care beneficiazã si de certificat. A fost cãsãtorit cu Elena Murgeanu (n. 1942), cercetãtor stiintific, cu care are o fiicã, Irina (n. 1984). A fãcut scoala elementarã la Zorleni, apoi Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” la Bârlad, dupã care s-a transferat la Liceul „Mihail Kogǎlniceanu”  Vaslui, terminând Facultatea de Filologie  la Universitatea Bucuresti.

Activitate jurnalisticã: A fost pe rând profesor de limba si literatura românã în  judetele Vaslui si  Galati, inspector la „Intreprinderea Cinematograficã” Suceava, redactor la ziarul „Clopotul” Botosani, redactor corespondent la „România Liberã”, redactor la „Tribuna României”, redactor sef sectie culturã si civilizatie, „Curierul Românesc”, serie nouã. 1989-2000; Redactor coordonator „Suplimentul Cultural”, „Meridianul Românesc”AnaheimCaliforniaUSA. A debutat cu primele versuri salutate de G. Cãlinescu în revista „Contemporanul”, articolul „POEZIE” joacã rolul de urarea de „bun venit” în literatura românã. „Ion Murgeanu cântã soarele ce face iarba sã creascã, mustul de soare curgând pe pamânt, vântul, dragostea. Inspiratia sa e nãvalnicã si uneori solemn exaltatã…” (G. Cãlinescu)

Debutul si-l face cu vol. de versuri „Repaose”, 1969. Au urmat: „Confesorul”, 1970, primul manuscris al noii edituri „Cartea Româneascã”, întors fãrã vizã complet, pe motivul continutului religios/mistic. Cartea a apãrut totusi la insistentele editurii cu titlul „Confesiunea”. Consideratã una din victoriile editurii în lupta ei cu cenzura, directorul Marin Preda a propus volumul la Premiul „Uniunii Scriitorilor” pentru debut. Urmãrit si obstructionat de fosta Securitate, mai ales la venirea în Capitalã, participant direct la evenimentele din decembrie 1989, refuzã certificatul de revolutionar, chiar arestat din stradã, retinut la Militia Capitalei si supus barbariei tortionare a elementelor securiste (cf. romanul „Carla în decembrie” apãrut în 2002).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.