SENTINTÃ…Magistratii curtii de Apel Iasi au dat sentinta definitivã, în dosarul în care Luminta Alixandrescu, o fostã angajatã a BCR Vaslui, a fost trimisã în judecatã pentru fraudã informaticã. Fosta angajatã a bãncii a fost acuzatã cã a efectuat mai multe operatiuni neautorizate, respectiv închidere depozite, retragere numerar, depunere numerar, initiere schimb valutar în conturile unor clienti, decedati de mai mult timp. Femeia viza clienti care nu aveau sume foarte mari în cont, ci de ordinul câtorva sute de lei.
Dupã mai bine de patru ani, magistratii au dat sentinta definitivã în dosarul în care Luminita Alixandrescu, fostã angajatã a BCR Vaslui, a fost trimisã în judecatã pentru fraude informatice. Mai exact, femeia a furat din conturile unor persoane decedate mai multi bani. În primã instantã, femeia de 53 de ani a fost condamnatã la un an de închisoare cu suspendare. Sentinta a fost pãstratã si de Curtea de Apel Iasi. În plus, inculpata a fost obligatã sã achite 400 de lei cheltuieli judiciare cãtre stat.
Angajata bãncii retrãgea banii din conturile decedatilor
Luminita Alixandrescu, fosta angajatã BCR a fost acuzatã cã a efectuat mai multe operatiuni neautorizate, respectiv închidere depozite, retragere numerar, depunere numerar, initiere schimb valutar în conturile unor clienti, chiar dacã clientii erau decedati de mai mult timp. În general, erau vizati cei care nu aveau sume foarte mari în cont, ci de ordinul câtorva sute de lei. Fraudele au fost descoperite de reprezentantii BCR, care au si formulat plângere penalã împotriva angajatei. Faptele acesteia au iesit la ivealã dupã ce familia unui client, decedat de mai multi ani, a mers la unitatea bancarã pentru a închide contul si a retrage sumele care se mai regãseau. Prin scuza angajatei în urma cercetãrilor declansate de Directia Antifraudã a BCR, au fost descoperite mai multe fapte, iar angajata, care avea calitate de consilier client, a recunoscut cã a sustras banii din conturile unor clienti pe care ulterior le-a închis. În nota explicativã datã ofiterilor antifraudã, Luminita Alixandrescu a invocat cã se confrunta cu o situatie materialã dificilã si avea anumite probleme de sãnãtate. Aceasta a fost singura declaratie oferitã de ea.
Hoata a fost depistatã cu ajutorului programului informatic
„Inculpata nu s-a prezentat niciodatã la citatiile emise si nu a fost gãsitã pentru a putea fi audiatã, desi a fost citatã conform prevederilor legale în vigoare, inclusiv prin afisare, precum si cu mandat de aducere, aceasta neputând fi astfel audiatã”, se precizeazã în hotârea instantei. Din declaratiile martorilor audiati, în spetã angajati BCR, a rezultat cã la nivelul unitãtii bancare se utilizeazã un program informatic în care fiecare lucrãtor bancar efectueazã operatiuni pe baza unui user si a unei parole individuale; pentru operatiunile efectuate se elibereazã documente, care sunt dovezi listate ale modificãrilor electronice operate în sistem, documentele respective fiind întocmite în dublu exemplar, semnate de functionarul bancar si client. Astfel, identificarea angajatului care a intrat ilegal în conturile clientilor efectuând tranzactii în numele acestora a fost usor de realizat. Într-o primã fazã, procurorii DIICOT, care au instrumentat acest dosar, au dispus renuntarea la urmãrirea penalã si aplicarea unei amenzi inculpatei. Din probele administrate în cauzã a rezultat cã Luminita Alixandrescu a întocmit acte nereale în numele unor clienti, retrãgând sume de bani din conturile acestora, bani pe care si i-a însusit. La data de 29.10.2012 la BCR – agentia Vaslui, s-au prezentat fosta sotie si fiul unui client BCR (decedat din anul 2008), pentru a retrage soldul disponibil si pentru a închide contul. La ghiseu au fost anuntati cã acel cont este închis si banii au fost retrasi. La scurt timp, fiul defunctului a fost linistit de o functionarã bancarã, care i-a cerut actele de identitate, iar dupã câteva zeci de minute a primit suma de 177 de euro, care figura disponibilã în cont. În urma cercetãrilor, s-a stabilit cã angajata Luminita Alixandrescu a înregistrat o operatiune de deschidere a unui cont curent pe numele bãrbatului care era decedat, a întocmit si emis ordinul de încasare numerar pentru suma de 177 de euro, evidentiind acest ordin de încasare numerar în sistemul informatic al bãncii.