spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Muzeul bârlãdean aniverseazã 105 ani de existentã! (VIDEO)

- Advertisement -

LA MULTI ANI…La ceas aniversar, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, în colaborare cu Asociatia „Muzeul Jucãriilor” din Bucuresti si Scoala Gimnazialã „Vasile Pârvan” din Bârlad, invitã bârlãdenii sâmbãtã, 6 aprilie 2019, ora 11:00, la expozitia temporarã „Amintiri din copilãrie”, dedicatã împlinirii a 105 ani de la înfiintarea institutiei. Activitatea va fi animatã de un moment poetic realizat de copiii de la scoala Gimnazialã „Vasile Pârvan” din Bârlad, clasele a III-a si a IV-a, coordonati de bibliotecar Jidãnasu Manuela si de un recital muzical sustinut de Grupul „ECOU” din care fac parte Bejinariu Bianca, Botas Claudia si Mereutã Fabian, îndrumati de profesor Cornel Plesu. Organizatorul activitãtii este Valentina Fornea, bibliotecar al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad

Împrumutând titlul celei mai frumoase cãrti a îndrãgitului scriitor Ion Creangã, expozitia propune publicului bârlãdean o colectie impresionantã de cãrti si reviste pentru copii, publicate între anii 1930-1990. Vor fi expuse, în premierã, periodicele Universul Copiilor; Licurici;, Cravata Rosie;, Cutezãtorii; Arici Pogonici;, Luminita;, Soimii Patriei;, Dimineata Copiilor, piese pop-up, ilustrate, benzi desenate, volume de poezii si povesti scrise de autori români si strãini, basme nemuritoare si personaje simbol, ghicitori, cãrti de colorat, calendare de buzunar cu reviste pentru copii si edituri, adevãrate comori scrise, publicate în perioada interbelicã si comunistã, din colectia Asociatiei „Muzeul Jucãriilor”.

Pasionati si iubitori de jucãrii, jocuri, desene, cãrti, reviste si alte tipãrituri, colectionarii ing. Cristian Dumitru si fratele sãu, Mihai Dumitru, si-au creat propriul univers al copilãriei, colectionând numeroase piese cu caracter ludic pe care le expun unui public cât mai larg. Astfel, bârlãdenii, de la mic la mare, vor putea admira, timp de o lunã, o multitudine de publicatii care evocã o lume feericã, caracterizatã prin joc, bucurie si culoare, în care predominã întâmplãrile haioase si aventurile pline de vitejie. Cei mici se vor putea întâlni cu Pinocchio, Dãnilã Prepeleac, Fãt Frumos, Pãcalã, Albã ca Zãpada, Scufita Rosie, Cenusãreasa si alte personaje preferate, printr-o cãlãtorie în tãrâmul basmelor. Cei mari vor avea ocazia de a retrãi propria copilãrie, printr-o incursiune în universul cãrtilor, unde vor redescoperi povestile care le-au marcat anii tineretii, împãrtãsind reciproc amintiri, trãiri, sentimente si experiente. Evenimentul are ca scop apropierea publicului de cultura scrisã prin cultivarea conduitei pozitive spre carte si literaturã si nu în ultimul rând, promovarea lecturii în rândul copiilor.

„Ca sã fie opere de artã, scrierile pentru copii si tineri, trebuie sã intereseze si pe oamenii maturi si instruiti. Copilãria nu dispare niciodatã din noi, ea constituie izvorul permanent din care decurg toate meandrele vietii noastre.” G. Cãlinescu. Vernisajul expozitiei va avea loc la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, iar accesul publicului va fi gratuit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.