SPECTACOL… Cea de-a VIII-a editie a Concursului National de Interpretare – Pian „MuzArt” s-a desfãsurat sâmbãtã, 30 martie, la Centrul Cultural “Alexandra Nechita” din Vaslui. Peste o sutã de participanti din judet, dar si din Iasi, Galati, Bucuresti, Cluj, Chisinãu si Ungheni, si-au pus în valoare calitãtile de muzicieni talentati. La final, cei mai buni au fost premiati cu diplome si anumite sume de bani.
An de an Concursul National de Interpretare – Pian „MuzArt” si-a confirmat valoarea, mentinându-si încã din 2012 rolul de identificare, încurajare, stimulare si evaluare a performantelor instrumentale ale tinerilor pianisti vasluieni. Organizat de Asociatia Culturalã MuzArt, în parteneriat cu Primãria Municipiului Vaslui, concursul are drept obiective principale promovarea competitei profesionale, parte componentã obligatorie si extrem de necesarã tinerilor pianisti în procesul lor de formare artisticã; evaluarea nivelului scolii muzicale vasluiene în context national; schimbul de experientã între scolile pianistice nationale prezente în concurs.
“Multi copii si-au început drumul spre muzicã multumitã acestui concurs, încã de acum 8 ani”
Editia 2019 a Concursului National de Interpretare – Pian a fost jurizatã de cãtre muzicieni consacrati la nivel national, personalitãti ale artei pianistice si pedagogice. Dupã 10 ore de concurs, juriul a deliberat, festivitatea de premiere fiind sustinutã de cãtre presedintele juriului, conf. univ. dr. Doina Grigore, viceprimarul Cazacu Dragos, reprezentantul Directiei Culturã, Ailioaiei Ramona si directorul concursului, prof. dr. Beniamin Harii. Concurentii cu vârste între patru si 16 ani, care s-au evidentiat prin interpretãri individuale, dar si de grup, la 4, 6 sau 8 mâini au fost premiati. Festivitatea s-a finalizat cu trei premii speciale acordate de cãtre Primãria Vaslui pentru categoria “Cea mai bunã interpretare din concurs”: Premiul I – 800 lei, interpretare la 4 mâini, Vidrascu Carmina si Popliuc Nicolae, Premiul II – 500 lei, Cazamir Mara Andreea, Premiul III – 300 lei, Iancu Marina. Indiferent de rezultatul obtinut, directorul concursului, prof. dr. Beniamin Harii, i-a îndemnat pe toti participantii sã continue pe acest drum: “Studiul unui instrument nu este deloc usor, dar vã încurajez sã nu renuntati. Elevi, profesori si pãrinti, perseverati în a studia, pentru cã în afara dezvoltãrii unei frumoase pasiuni, muzica dezvoltã intelectul copiilor nostri. Felicitãri pentru elevi si profesori, pentru cã aceastã editie a fost una foarte valoroasã! Si multumiri pãrintilor! Trebuie sã fim sinceri, ei sustin aceste performante”. “Multi copii si-au început drumul spre muzicã multumitã acestui concurs, încã de acum 8 ani. Pentru profesor cel mai important aspect este evaluarea nivelului de studiu si promovarea elevului sãu. Este chiar ceea ce oferã acest concurs”, a adãugat profesora Galina Parfeni. De asemenea, si profesorul Alex Ursu a tinut sã-i felicite pe participanti, dar si pe organizatori pentru cã încurajeazã tinerele talente din judet: “Mã bucur cã acest concurs permite participantilor sã-si arate calitãtile muzical-artistice. Felicitãri pentru organizare si pentru jurizarea corectã! Juriul acesta profesionist si obiectiv va mentine concursul la cel mai înalt nivel”. La finalul unei zile-maraton directorul concursului a subliniat surpriza urmãtoarei editii, motivându-i pe concurenti sã se pregãteascã si mai mult: editia a IX-a va avea participanti din Israel si Grecia.