spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Nu e pãcãlealã de 1 aprilie: „îngheatã” tarifele la gaze pentru vasluieni!

- Advertisement -

ASIGURÃRI… Pretul gazelor si cel al energiei electrice pentru consumatorii casnici nu va fi modificat pânã la sfârsitul acestui an, a dat asigurãri astãzi vicepresedintele Autoritãtii Nationale de Reglementare, Zoltan Nagy-Bege. Tarifele pentru gaze urmeazã sã fie stabilite începând cu 1 aprilie, iar la curentul electric prteturile au fost deja aprobate, fãrã modificãri la 1 martie, a precizat vicepresedintele ANRE la o conferintã pe teme energetice. El a mai spus cã Autoritatea de Reglementare a aprobat deja contributiile pe care companiile din domeniu trebuie sã le plãtescã în 2019, la 0,1% din cifra de afaceri, fatã de douã procente cât ar fi noua contributie, potrivit Ordonantei 114. Zoltan Nagy-Bege considerã cã nivelul fixat prin Ordonantã este exagerat de mare si cã banii ar trebui utilizati pentru a finanta proiecte de eficientã energeticã.

Vasluienii nu vor plãti mai mult la gaze, începând cu data de 1 aprilie. Conducerea ANRE a anuntat cã facturile la gaze nu se modificã, o veste bunã pentru zeci de mii de abonati din judet. „Pentru casnici, preturile nu vor creste. La energie electricã deja sunt aprobate preturile de la 1 martie si nu s-au modificat, iar acest pret îl vom pãstra pânã la finele anului”, anuntã presedintele ANRE. Potrivit acestuia, si pretul gazelor pentru populatie, care trebuie stabilit începând cu 1 aprilie, nu va fi modificat. „La gaze, preturile au aceleasi caracteristici, pentru casnici rãmâne neschimbat. Nici nu va scãdea, întrucât foarte multi furnizori aveau pierderi care trebuie recuperate”, a completat oficialul ANRE. „Clientii casnici care au încheiat un contract negociat cu un furnizor de energie electricã desemnat furnizor de ultimã instantã obligat sau optional în zona de retea în care se aflã locul de consum, la data de 1 martie 2019, si care doresc sã beneficieze de tarife reglementate pot încheia un contract reglementat numai cu acesta”, mai anuntã ANRE.

Iatã ce spune Consiliul Concurentei despre acest subiect!

Consiliul Concurentei a realizat propria analizã a efectelor produse de înghetare a pretului la gaze. Iatã si punctele slabe gãsite la OUG 114, ordonanta care a permis blocarea tarifelor, în opinia acestei institutii, atât pe energie electricã, cât si la gaze: „La energie electricã – Proiectul de OUG blocheazã procesul firesc de liberalizare si dereglementare a sectorului energiei electrice; din proiectul de OUG analizat nu reiese cu claritate ce se va întâmpla cu clientii casnici care si-au exercitat dreptul de eligibilitate; adoptarea proiectului de OUG în forma analizatã va afecta participantii la piatã, dar si clientii care apreciau oferte care includ pe lângã furnizarea de energie electricã si furnizarea de gaze naturale si o serie de servicii conexe; piata concurentialã a energiei electrice va fi afectatã si pe palierul producãtor-furnizor. La piata gazelor- transpare un posibil tratament diferentiat al clientilor noncasnici de gaze naturale… clientii noncasnici care vor achizitiona gaze naturale direct de la producãtori vor fi avantajati fatã de clientii noncasnici ai furnizorilor de gaze naturale; posibil ca acest demers sã conducã la cresterea exportului de gaze naturale pânã la limita maximã posibilã tehnic; este posibil ca avansul semnificativ al cantitãtilor exportate, coroborat cu o posibilã lipsã de atractivitate a pietei românesti din perspectiva importurilor, sã conducã la un dezechilibru între cererea de gaze naturale (crescutã) si oferta de gaze naturale (limitatã), fiind posibilã aparitia unei penurii pe aceastã piatã; plafonarea pretului gazelor naturale din productia internã la un nivel relativ redus, coroboratã cu instituirea recentã a obligatiei de tranzactionare a gazelor naturale pe platforme centralizate pentru producãtori si furnizori, va distorsiona functionarea pietelor centralizate de gaze naturale; stopeazã procesul de liberalizare si dereglementare a sectorului gazelor naturale, proces asumat de România în fata institutiilor internationale; Comisia Europeanã ar putea considera cã este încãlcat principiul proportionalitãtii, ceea ce ar putea conduce la declansarea unor proceduri de infrigement împotriva României”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.