spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Patru elevi din Vaslui, premiati cu Mentiuni Speciale de Ministerul Educatiei Nationale

- Advertisement -

BRAVO… Patru dintre cei sapte elevi care au reprezentat judetul Vaslui la Olimpiada Nationalã de Chimie au fost premiati cu mentiuni speciale de cãtre Ministerul Educatiei Nationale. Este vorba despre Antonia-Georgiana Zavate (clasa a XI-a) de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, care a obtinut si cel mai bun punctaj – 90,10, Norina-Stefania Alexandru (clasa a X-a) de la Liceul “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, Andreea-Patricia Dragoslav (clasa a X-a) de la Liceul “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui si Alexandru Sova (clasa a VIII-a) de la Colegiul “Cuza Vodã” Husi. Alãturi de acestia au mai participat elevii Butnaru Relu Daniel de la Scoala Gimnazialã “Mihai David” Negresti, Ailioaei Tudor Cãlin si Gheorghies Petrut-Rares, ambii de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”. Profesorii care i-au coordonat pe cei sapte elevi sunt: Gosav Doina-Elena, Brânzã Veronica, Pîrãu Elena Irina, Ciupercescu Adriana si Tilibasa Aura Maricica.

Olimpiada Nationalã de Chimie s-a desfãsurat în perioada 21-25 martie 2019, la Constanta. Timp de cinci zile, 350 de elevi din clasele a VIII-a – a XII-a, din toatã tara, si-au pus în valoare creativitatea, gândirea disciplinatã, stiintificã, precum si pasiunea pentru aceastã disciplinã. Olimpiada a inclus douã probe: una teoreticã si alta practicã. Cei mai buni elevi au fost premiati luni, 25 martie, de cãtre Ministerul Educatiei Nationale si de sponsorii competitiei nationale la Centrul Multifunctional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanta.

Antonia Zavate: “Îmi doresc sã urmez o facultate în strãinãtate, în domeniul chimiei”

Pentru Antonia Zavate, este a doua distinctie de anul acesta, dupã Mentiunea de Onoare din partea Societãtii de Fizicã din România, primitã în cadrul Olimpiadei Nationale Interdisciplinare “Stiintele Pãmântului”. Adolescenta a obtinut de-a lungul timpul numeroase rezultate foarte bune la chimie si fizicã. A început încã de pe când învãta la Scoala Gimnazialã “George Tutoveanu” nr 11, în clasa a VIII-a, când a fost nevoitã sã aleagã între olimpiadele celor douã materii întrucât se suprapuneau. „Am început sã particip la olimpiada de fizicã încã din clasa a VI-a, iar la etapa judeteanã am luat premiul II, astfel cã nu m-am calificat la faza nationalã. Si în clasa a VII-a am participat la diferite concursuri si la olimpiadã, dar am obtinut tot locul II, asa cã nu m-am calificat la nationalã. În clasa a VIII-a, am luat premiul I si m-am calificat. La chimie am început sã particip din clasa a VII-a, dar nu la olimpiadã, pentru cã nu se organizeazã decât din clasa a VIII-a, ci la un concurs national, la care am luat premiul I la etapa judeteanã, astfel cã am participat la faza nationalã, unde am luat locul IV si o mentiune”, povestea Antonia, în urmã cu câtiva ani. Îndrumatã de profesoara de chimie Aura-Maricica Tilibasa, în anul scolar 2016-2017, aceasta s-a clasat pe locul IV la Olimpiada Nationalã de Chimie, obtinând, astfel, mentiune din partea Ministerului Educatiei. Grație acestui rezultat, Antonia a fost inclusã în lotul national lãrgit al României pentru EUSO – Olimpiada de Stiinte ale Uniunii Europene. Asa se face cã, anul trecut, eleva din Bârlad, alãturi de alti cinci elevi, a reprezentat România la Olimpiada de Stiinte ale Uniunii Europene, contribuind la obtinerea medaliei de argint a întregului echipaj. În competitie au participat cei mai buni olimpici la cele trei materii (fizicã, chimie, biologie) de studiu din 25 de tãri: Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Estonia si Slovacia. În urmã cu douã sãptãmâni, tânãra, profesoara sa îndrumãtoare, precum si unitatea de învãtãmânt la care studiazã, au fost premiate de Ministerul Educatiei cu câte 8.330 lei. Conducerea Colegiului “Gheorghe Rosca Codreanu” a anuntat cã suma primitã va fi folositã pentru dotãri destinate sprijinirii eficientei procesului de învãtãmânt. Dupã ce va absolvi liceul, Antonia Zavate îsi doreste sã urmeze o facultate în domeniul chimiei, însã una nu din tarã, ci din strãinãtate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.