spot_img
30.9 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

„CÃLÃTORIA SPRE LUMEA DE APOI”

- Advertisement -

CONFERINTÃ….Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad organizeazã o nouã conferintã cu tematicã arheologicã, în colaborare cu Muzeul Judetean Botosani. Invitatul special este dr. Adela Kovács de la Muzeul Judetean Botosani. Conferinta va avea loc sâmbãtã, 30 martie 2019, ora 11.00, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1, organizator fiind muzeograful Mircea Oancã.

Comportamentul grupului social fatã de un membru al sãu defunct s-a constituit prin acumularea anumitor uzante, devenite cu timpul reguli, mai mult sau mai putin stricte. Dintotdeauna omul si-a pus întrebãri legate de moarte. Initial s-a crezut cã doar omul evoluat e capabil sã-si punã astfel de probleme, dar scrieri precum cele provenite din antichitate au demonstrat cã a existat un puternic cult al mortii, mai bine spus un cult al vietii de dupã moarte, încã din preistorie. Cercetãrile moderne, începând cu secolul al XIX-lea, au scos la ivealã vestigii ale unor necropole preistorice, care atestã prezenta acestui cult si în neolitic, mai precis în neoliticul timpuriu.

Credintele religioase erau legate în preistorie de zeitãti ce ofereau protectie familiei, pãmânturilor si recoltelor agricole, ce aduceau vânat bogat, vreme prielnicã etc. În principal asupra acestor chestiuni se aplecã omul preistoric, dar el nu lasã la o parte moartea, tesând în jurul ei un adevarãt cult, ridicându-se astfel o nouã credintã, aceea a vietii de dupã moarte. Dar nu numai arheologic putem cãuta dovezi, ci si urmãrind lumea satului, care si-a pãstrat trãsãturile esentiale de-a lungul mileniilor, ca o mostenire pentru posteritate. Superstitiile de astãzi, temerile omului simplu, nu sunt o inventie proprie mileniului în care trãim, ci vin din negurile timpului, din clipele în care pentru prima datã omul s-a întrebat, s-a mirat, s-a speriat si s-a minunat de ceea ce îl înconjoarã. Conferinta sustinutã sâmbãtã, la ora 11.00, la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, de cãtre dr. Adela Kovács, de la Muzeul Judetean Botosani va aduce informatii pretioase despre descoperirile arheologice … ale Lumii de Apoi! Nu ratati, intrarea este liberã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.