spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Zilele „Cuza” la Bârlad, plictisitoare dar… costisitoare! (FACSIMIL)

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE… Motivul sãrbãtorii lui Cuza are ca suport faptul cã domnitorul s-a nãscut la Bârlad pe 20 martie, în urmã cu 199 de ani. Poate cã mãcar la împlinirea a 200 de ani de la nasterea marelui domnitor al Unirii, Casa Memorialã „A.I.Cuza” va avea destinatia de muzeu, iar familiile de rromi care locuiesc acolo, sã fie mutate. Oficialitãtile bârlãdene organizeazã aceleasi manifestãri „obosite” – simpozioane, expozitii de numismaticã si cartofilie, concursuri de culturã generalã, expozitii de carte, de graficã, de sculpturã, nelipsitul ceremonial religios si militar la statuia domnitorului din fata Primãriei Bârlad, cu depunere de coroane. Culmea este cã toate aceste manifestãri ajung sã scoatã din buzunarele bârlãdenilor (bugetul local), 25.500 de lei! Vã reamintim cã locul nasterii domnitorului A.I.Cuza este aprig disputat de bârlãdeni si huseni. În timp ce casa de la Husi, unde se sustine cã s-a nãscut Cuza Vodã aratã foarte bine si e îngrijitã, Casa Cuza din Bârlad aproape cã a fost declasatã de autoritãti. Iar an de an ne amintim de marele domnitor doar prin aceleasi manifestãri culturale expirate, aceleasi de ani de zile, cu aceleasi triste figuri … istorice si politice.

Husenii si bârlãdenii se luptã pentru statutul de concitadini ai lui Cuza. Cu fiecare an, dovezile se diversificã, se tipãresc cãrti si se pun panouri „branduite”. Bârlãdenii sustin cu acte si anume diploma de Bacalaureat si actul de deces al marelui domnitor, în timp ce husenii sustin cã A.I. Cuza si-a “modificat” data si locul nasterii, care este de fapt la Husi, pentru a scãpa de cãmãtari care îl urmãreau prin Paris pentru o datorie! În Bârlad existã si o casã memorialã “A.I. Cuza”, dotatã cu chiriasi rromi si cu o placã memorialã care aratã cã “Aici s-a nãscut Domnitorul Unirii”. Istoricii dezbat la nesfârsit “dilema”, numai autoritãtile locale bârlãdene se complac doar în a se împãuna cu faptul cã Domnul Cuza este fiu al orasului, casa fiind lãsatã de izbeliste, ba chiar propusã pentru declasare de fostii si actualii politicieni bârlãdeni. Cu un singur lucru se pot „lãuda” bârlãdenii: an de an fac aceleasi manifestãri fade si lipsite de „sare si piper”. Iatã programul din acest an al Zilelor Cuza, iar cei care cunosc îsi vor da seama cã sunt aceleasi de acum un an, doi, trei… 13 ani.

Manifestãrile de la Bârlad dedicate lui Cuza, aceleasi de ani de zile!

Activitãtile au început de duminicã, 17 martie, cu simpozionul „Alexandru Ioan Cuza si monarhiile europene”, organizat de Societatea de stiinte Istorice – Filiala Bârlad în sala de sedinte a primãriei. Invitati au fost prof. univ. dr. Cristian Ploscaru, de la Universitatea „A.I.Cuza” (UIAC) Iasi, prof. dr. Aurica Ichim, de la Muzeul Municipal Iasi, prof. dr. Laurentiu Chiriac, de la Muzeul Vaslui, precum si o serie de profesori de istorie din Bârlad. Pentru acest simpozion s-au alocat 800 de lei pentru plata colaboratorilor si cazarea invitatilor. Tot pe 17 martie a avut loc în holul Primãriei Bârlad, la orele 13:00, vernisarea expozitiei de cartofilie, numismaticã si medalisticã „Al.I. Cuza si România Modernã”, organizator fiind Societatea de Numismaticã – Sectia Bârlad.

„Zilele Cuza” au continuat pe 18 martie, cu traditionalul concurs de culturã generalã „Al.I. Cuza – fiu al Bârladului”, organizat de Societatea de stiinte Istorice la Cercul Militar, de la orele 10:00. Concursul, aflat la cea de-a XIII-a editie, s-a adresat elevilor de gimnaziu dimineatã, si elevilor de liceu, de la orele 17:00. Pentru diplome si premii, au fost scosi din buget 600 de lei. Pe 19 martie, Biblioteca Municipalã „Stroe S. Belloescu” a organizat si ea vernisarea expozitiei de carte „Cuza si epoca sa”. De la orele 17:00, Cercul Militar din Bârlad a gãzduit vernisajul expozitiei de picturã, graficã si sculpturã „Al.I. Cuza, Unirea si Bârladul”, editia a XIII-a. Organizator a fost Liceul Pedagogic „Ioan Popescu”, lucrãrile expuse fiind realizate de elevii unitãtii, iar de la bugetul local s-au alocat 700 de lei, pentru premii si diplome.

Astãzi, manifestare trasã la indigo de 13 ani, dar mai scumpã!

Astãzi, 20 martie, de la orele 11:00, în Piata Civicã „Alexandru Ioan Cuza”, manifestãrile vor începe cu traditionalul ceremonial religios si militar, urmat de discursuri si depuneri de coroane. În fata participantilor va fi prezentat si un moment artistic „Cuza Vodã” sustinut de actori ai Teatrului „Victor Ion Popa”. Organizatori sunt Primãria Bârlad, Societatea de stiinte Istorice – Filiala Bârlad, Asociatia „Cultul Eroilor”, Asociatia Veteranilor de Rãzboi – Sectia Bârlad si Scoala Gimnazialã „Victor Ion Popa” din Bârlad. „Plãtitori” sunt bârlãdenii, prin bugetul local, CLM Bârlad alocând la initiativa „specilaistilor” din Primãrie suma de 4.500 de lei (adicã vreo 45 de milioane de lei) pentru a plãti colaboratorii, adicã Fanfara si coroanele de flori care vor fi depuse la statuia lui A.I.Cuza” din fata primãriei, ca la o comemorare! Se pare cã tot uitãm cã pe 20 martie s-a nãscut domnitorul A.I.Cuza, întemeitorul României Moderne, deci se sãrbãtoreste nasterea lui, nu moartea!

zileleCuza

.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.