LE-A AJUNS CUTITUL LA OS… Sute de locuitori din comuna Cretesti sunt la un pas de a iesi sã protesteze pe drumurile publice, dupã ce au fost mintiti si înselati ani de-a rândul de moldovenii de la Trans Oil. Bãtându-si joc de institutiile statului român, Valeriu Cojocaru si camarila de la companiile controlate de Trans Oil în judetul Vaslui, au vândut recoltele direct de pe câmp, fãrã ca statul român sã aibã vreun control asupra productiilor obtinute si a banilor încasati, sustin sãtenii din Cretesti. Cazul nu este singular, sunt mii si mii de oameni în aceastã situatie, în judetul Vaslui, persoane înselate în cel mai mizerabil mod, în timp ce productii de sute de mii de euro au ajuns în posesia fratilor Barnea sau a firmelor lui Cojocaru. Minciunile gãstii care conduce Comcereal nu au limite: “Au lansat cã arenda va fi achitatã în bani, atunci când vor primi subventiile de la APIA. Cum sã-ti permiti sã folosesti subventiile la arendã, când scopul este sã fie folosite la recolta anului curent?”. Cum sã spui asa ceva la oameni, când numai anul trecut au primit patru milioane de euro si nu au dat mai nimic la proprietarii de terenuri mintiti si batjocoriti?
Oamenii din Cretesti nu mai permit celor de la Comcereal sã îi mintã la nesfârsit. Acestia au trimis pe adresa redactiei o scrisoare semnatã de sute de proprietari de terenuri, care cer sã se facã dreptate pentru anii în care gasca marionetei Cojocaru nu le-a plãtit nimic pentru arendã. Multi dintre ei au mers sã discute la Vaslui cu conducerea Comcereal si nici nu au fost lãsati sã intre în curte, aici a ajuns bãtaia de joc a moldovenilor de la Trans Oil. “Noi, arendatorii din satele comunei Cretesti, în numãr de peste 200, si nu numai ei, cu contract de arendã la SC Comcereal SA Vaslui, ne adresãm conducerii societãtii, pentru a ni se da curs solicitãrilor de reziliere pe cale amiabilã a contractelor de arendã. Avem foarte multe motive întemeiate si cerem ca doleanta noastrã sã fie ascultatã de toti cei care pot sã ne ajute. În primul rând, cel mai important motiv este acela cã nu s-au respectat prevederile contractuale pe parcursul mai multor ani referitor la livrarea produselor în procent de 20% din recolta obtinutã, în termen de cel mult 45 de zile de la încheierea campaniei agricole. Pentru anul agricol 2017-2018, nici pânã la aceastã datã, la peste șase luni de la recoltare, nu au dorit sã ne achite obligatiile contractuale, nici în naturã si nici în bani. Se impune sã arãtãm si faptul cã recolta a fost livratã la diversi beneficiari, direct de pe tarla, fãrã a trece pe basculã si a fi evidentiatã în contabilitate, în vederea cunoasterii productiei obtinute, implicit calcularea procentului de 20% pentru arendã. Nu putine au fost cazurile când produsele livrate erau depreciate calitativ, încât nici animalele nu le consumau…”, sustin localnicii.
“Vrem rezilierea contractelor cu Comcereal Vaslui!”
“În desele solicitãri ale arendatorilor privind data achitãrii arendei pentru 2018, rãspunsurile erau evazive, amânandu-se la nesfârsit aceastã datã. În ultimul timp, s-a aruncat zvonul cã arenda va fi achitatã în bani atunci când vor primi subventiile de la APIA. Cum sã-ti permiti sã folosesti subventiile la arendã, când scopul este sã fie folosite la recolta anului curent? Sunt o serie de contracte care au expirat, dar s-au întocmit în continuare, cu semnãturi false. Cel mai grav lucru este acela cã ei folosesc aceste terenuri nu ca arendasi, ci ca proprietari, dispunând de produsele obtinute dupã bunul lor plac. Toti arendatorii din comuna Cretesti au sperat ca de pe terenurile arendate sã beneficieze de produse agricole necesare traiului, unii pentru bani, care sã le permitã efectuarea de tratamente. Ei se fac cã uitã cã pãmântul este proprietatea noastrã, a oamenilor din comuna Cretesti, pentru care noi plãtim impozite la stat. Pentru toate cele arãtate mai sus si încã multe abateri de la prevederile contractuale si nerespectarea legilor, considerãm cã se întrunesc conditiile rezilierii contractelor cu SC Comcereal SA Vaslui în mod amiabil, în caz contrar suntem nevoiti sã procedãm la rezilierea unilateralã, prin respectarea legislatiei în vigoare”, mai scriu sãtenii din Cretesti. Este momentul ca statul român sã reactioneze, pentru cã dincolo de contractele comerciale, sunt fapte de sustragere la plata sumelor datorate la stat extrem de clare, dupã cum remarcã sãtenii din Cretesti în scrisoare.