spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Val de tentative suicidale în judetul Vaslui

- Advertisement -

ÎNGRIJORÃTOR… În ultima sãptãmânã, pe raza judetului Vaslui, a fost înregistrat un val de tentative de sinucideri. Douã persoane au reusit sã-si ducã planurile la bun sfârsit, alegând fie sã-si punã streangul de gât fie sã se arunce în fata trenului. Alte douã vasluience au scãpat ca prin urechile acului, dupã ce au încercat sã-si punã capãt zilelor, luând pastile cu pumnul. Potrivit datelor Institutului National de Statisticã, în primãvarã numãrul sinuciderilor în România creste cu 20% fatã de celelalte perioade ale anului.

Luni seara, o femeie în vârstã de 29 de ani, din satul Pogãnesti, comuna Stãnilesti, a vrut sã-si încheie socotelile cu viata, înghitând zeci de pastile. A fost gãsitã în ultima clipã de un membru al familiei, care imediat a sunat la salvare. Tânãra a fost transportatã la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” din Husi, dar medicii au decis sã o transfere la Iasi, pentru cã starea ei de sãnãtate era foarte gravã. Medicii ieseni au reusit sã o stabilizeze, apoi au internat-o la Toxicologie. “Pacienta a ajuns în UPU în urma ingestiei voluntare cu medicamente si alcool. Aceasta a fost tratatã, iar acum se aflã sub supraveghere medicalã”, au declarat medicii ieseni.

Minorã de 14 ani a încercat sã-si punã capãt zilelor din cauza unei dezamãgiri în dragoste

Marti, 12 martie, urgentistii vasluieni au fost solicitati la o nouã tentativã de suicid, de data asta în satul Cujba, comuna Tanacu. O copilã de 14 ani a încercat sã-si ia zilele, tot prin ingerare voluntarã de pastile. Minora se aflã la a doua tentativã de suicid, dupã ce în luna decembrie a anului trecut, a încercat sã se omoare dupã o ceartã cu prietenul ei. Si în acest caz, pacienta a fost transportatã la spital, unde medicii i-au acordat îngrijirile medicale necesare.

Divortul pãrintilor, de nesuportat pentru un tânãr din Moara Domneascã

Joi, 7 martie, un adolescent în vârstã de 17 ani, din satul Moara Domneascã, comuna Vãleni, a fost gãsit spânzurat în casa unde locuia împreunã cu bunica. Vecinii bãiatului spun cã sfârsitul tragic al acestuia a venit dupã o lungã perioadã de luptã cu depresia, cauzatã de divortul pãrintilor. Tânãrul a vizitat mai multe sectii de Psihiatrie din tarã, urma zilnic un tratament, însã nimic nu l-a putut împiedica sã-si ducã planul la capãt. Prietenii lui spun cã acesta avea un comportament prin care anunta ce dorea sã facã, însã nimeni nu l-a bãgat în seamã. “Sunt cîtiva ani de când bãiatul ãsta se luptã cu depresia. Era sub tratament, aproape în fiecare zi lua pastile. Chiar sãptãmâna trecutã, când a fost în vizitã la mama lui, a mers la un control la Psihiatrie. Totul se trage de la divortul pãrintilor. Era foarte afectat. Banii nu-i lipseau, pentru cã mama lui îi trimitea tot timpul ce avea nevoie, dar nu era fericit. În ultima vreme devenise foarte ciudat. Îsi schimba contul de Facebook tot timpul si posta tot felul de poze, parcã sã anunte ce vrea sã facã. Devenise fan al rock-ului de ãsta satanist. Din pãcate, nu a avut cine sã-l asculte si sã-i înteleagã suferinta. Avea tot viitorul în fatã, dar a ales calea cea mai proastã, care nu duce nicãieri”, declara, imediat dupã tragedie, un prieten al bãiatului.

“Cãderile psihice ale tinerilor sunt episoade rapide, de intensitate mare”

Potrivit datelor Institutului National de Statisticã, în primãvarã numãrul sinuciderilor în România creste cu 20% fatã de celelalte perioade ale anului. Specialistii pun aceastã crestere pe seama asteniei de primãvarã care, în multe cazuri, aduce si depresia. Aurelian Olimp Strãulea, seful sectiei Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui spune cã atunci când vine vorba de tineri, nu se poate vorbi de depresie ca boalã, ci de un episod intens, de scurtã duratã. “Astenia de primãvarã poate fi o cauzã doar dacã ar fi în combinatie cu niste afectiuni psihice. Doar ca stare de obosealã fizicã si psihicã, nu cred cã poate fi o cauzã. Pe primele locuri, în ceea ce priveste sinuciderile în rândul tinerilor, sunt consumul de substante psihotrope si relatiile de cuplu. În cazurile de fatã, prezentate de dumneavoastrã nu cred cã putem vorbi de depresie ca boalã, ci doar de o stare, de un episod rapid, de intensitate mare. Depresia, ca boalã, are o evolutie îndelungatã. În rândul tinerilor, în majoritatea cazurilor, este vorba despre niste comportamente care apar pe moment si care dureazã câteva ore, maxim câteva zile dupã un eveniment traumatizant”, a precizat medicul psihiatru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.