spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Deputatul Olteanu cere sprijin pentru firmele românesti: „Producãtorii români au nevoie de sprijin de la Guvern”

- Advertisement -

SPRIJIN… Parlamentarul vasluian Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, atrage atentia cã, în conditiile în care integrarea în Uniunea Europeanã a avut drept consecintã si o concurentã suplimentarã pentru producãtorii români, acestia au fost si sunt nevoiti sã îi facã fatã, iar pierderea contractelor pe piata internã a îmbrãcat uneori forma unui abuz de pozitie. Deputatul ALDE i-a cerut premierului Viorica Dãncilã sã dispunã o analizã pentru a afla cauzele exacte pentru care produsele fabricate în România au fost înlocuite cu unele din import în anumite ramuri ale economiei, pe criterii care nu tin neapãrat de calitate sau pret, analizã care sã fie urmatã, în functie de concluzii, de mãsuri reparatorii. „Deschiderea pietelor a însemnat atât oportunitãti de export, cât si provocãri pentru a tine piept concurentei suplimentare pe plan intern. Companii cu zecii de mii de angajati în total, având o piatã de desfacere atât pe plan intern, cât si în pietele traditionale de dinainte de 1989, au fost puse în situatia sã asiste cum produsele fabricate în România au fost înlocuite cu produse din import, iar asta nu întotdeauna si nu neapãrat pe criterii care tin de calitate si pret”, explicã presedintele ALDE Vaslui.

În cadrul unei declaratii sustinute în plenul Parlamentului, Daniel Olteanu a subliniat cã analiza Guvernului trebuie sã scoatã la ivealã în primul rând modul în care s-a modificat, dupã aderarea la Uniunea Europeanã, ponderea achizitiilor de produse fabricate în România în structura cheltuielilor companiilor la care statul a fost si este actionar. Olteanu considerã cã este esential ca datele sã vizeze cu precãdere industria energeticã si domeniul administrãrii infrastructurii de transport, unde volumul cheltuielilor statului este unul semnificativ, iar producãtori români din industrii traditionale au fost chiar scosi de pe piatã. Deputatul ALDE Vaslui afirmã cã o astfel de analizã a Guvernului este „obligatorie” pentru cîstigarea sau recîstigarea pietei interne de cãtre companiile românesti, dar si pentru a elimina suspiciunile asupra unor bariere artificiale, care împiedicã accesul firmelor autohtone pe piata internã, în special dupã realizarea marilor privatizãri ale companiilor din energie. „Integrarea în Uniunea Europeanã reprezintã, fãrã îndoialã, un proces cu beneficii pentru România, asumat de întreaga clasã politicã si cu sprijin covârsitor din partea românilor. Aceastã integrare a venit, însã, cu oportunitãti si provocãri cãrora companiile românesti au fost nevoite sã învete sã le facã fatã într-un timp foarte scurt. Deschiderea pietelor a însemnat atât oportunitãti de export, cât si provocãri pentru a tine piept concurentei suplimentare pe plan intern. Companii cu zecii de mii de angajati în total, având o piatã de desfacere atât pe plan intern, cât si în pietele traditionale de dinainte de 1989, au fost puse în situatia sã asiste cum produsele fabricate în România au fost înlocuite cu produse din import, iar asta nu întotdeauna si nu neapãrat pe criterii care tin de calitate si pret. Existã numeroase luãri de pozitie publice ale acestor companii pe subiect. Una dintre cele mai dramatice situatii ar putea fi în industria energeticã si în domeniul administrãrii infrastructurii de transport. Având în vedere aceste lucruri, i-am transmis doamnei prim-ministru Viorica Dãncilã, printr-o interpelare, sã dispunã o analizã, prin intermediul pârghiilor pe care le are, pentru a ne putea prezenta, într-un timp cât mai scurt, concluziile aferente acestei teme”, a declarat Daniel Olteanu, care a mentionat cã este esential ca Guvernul sã analizeze cauzele exacte care au dus la pierderea pietei interne de cãtre companiile românesti, oferind ca exemplu sfera productiei de aparaturã pentru automatizarea proceselor tehnologice industriale.

„Sã aflãm si cauzele pentru care produsele fabricate în România au pierdut piata internã”

„Cred cã este extrem de important sã cunoastem cu totii cum s-a modificat, dupã aderarea la Uniunea Europeanã, ponderea achizitiilor de produse fabricate în România, de la piese si subansamble, la utilaje si echipamente, în structura cheltuielilor companiilor la care statul a fost si este actionar, cu deosebire din industria energeticã, având în vedere volumul cheltuielilor. Esential este sã aflãm si cauzele pentru care produsele fabricate în România au pierdut piata internã. Nu au mai fost competitive sau au fost introduse bariere noi, care nu au legãturã cu calitatea produselor, spre exemplu, ci, mai degrabã, reprezintã semnele unei cartelizãri? Consider cã e necesarã o analizã distinctã pentru piata productiei de aparaturã pentru automatizarea proceselor tehnologice industriale, de unde sã rezulte cauzele exacte care au dus la pierderea pietei interne de cãtre companiile românesti, si modul în care, dupã aderarea la Uniunea Europeanã, s-a modificat ponderea produselor din aceastã categorie, produse fabricate în România si vândute pe piata internã. Toate aceste rãspunsuri sunt obligatorii, în conditiile în care cîstigarea sau recîstigarea pietei interne de cãtre producãtorii români reprezintã un obiectiv guvernamental. Un alt motiv în plus este acela de a elimina (sau nu) suspiciunile referitoare la introducerea unor bariere artificiale pentru acesti producãtori de pe piata internã, mai ales dupã realizarea marilor privatizãri ale companiilor din energi”, a sustinut deputatul Daniel Olteanu, în plenul Camerei Deputatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.