spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Situatia tuberculozei în judetul Vaslui rãmâne îngrijorãtoare

- Advertisement -

ÎN SCÃDERE… Tuberculoza (TBC) este, în continuare, o problemã de sãnãtate publicã în judetul Vaslui. Doar anul trecut, medicii pneumologi vasluieni au diagnosticat 256 de noi cazuri de TBC, în aceeasi perioadã alti 211 bolnavi aflându-se în evidente din cursul anilor trecuti. Totusi, fatã de anul 2017, când au fost depistate 317 noi cazuri, se constatã o scãdere a numãrului de pacienti diagnosticati cu aceastã boalã.

România rãmâne, în continuare, fruntasa Uniunii Europene în privinta numãrul de cazuri nou depistate de tuberculozã raportate la numãrul de locuitori. Mai mult, avem si una dintre cele mai mici rate de vindecare a bolii. Coroborate, cele douã situatii determinã o crestere a numãrului de pacienti infectiosi, adicã a acelora care le pot îmbolnãvi, la rândul lor, pe persoanele cu care intrã în contact. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, un numãr de 256 de noi cazuri de TBC au fost depistate în anul 2018, la nivelul judetului Vaslui. Dintre cazurile noi, 180 provin din mediul rural, iar 76 din mediul urban. În ceea ce priveste categoria de vârstã ,se constatã cã cele mai multe îmbolnãviri sunt la persoane de peste 15 ani. Astfel, au fost înregistrate 18 cazuri noi de boalã la categoria de vârstã 0 – 14 ani si 238 de cazuri la persoane de peste 15 ani. Totusi, fatã de anul 2017, când au fost depistate 317 noi cazuri, se constatã o scãdere a numãrului de pacienti diagnosticati cu aceastã boalã.

Cum se manifestã tuberculoza

Simptomul cel mai caracteristic al TBC-ului este tusea persistentã, care se accentueazã progresiv si este însotitã de expectoratie. Bolnavii mai pot avea febrã, scãderea poftei de mâncare, slãbire nejustificatã si expectoratie cu sânge. De cele mai multe ori, simptomele apar treptat, iar multi pacienti întârzie sã meargã la medic, sperând sã le treacã. Trebuie stiut însã cã în aceastã perioadã, înainte de prezentarea la doctor, bolnavii sunt foarte contagiosi. Cu cât se duc mai târziu la medic, cu atât vor infecta mai multã lume din jur. Orice persoanã care are simptome sugestive de tuberculozã, mai ales tusea, trebuie sã se prezinte la medic. De obicei, i se recomanda un examen radiologic pulmonar care poate pune în evidentã modificãri care pot fi date de tuberculozã. Tratamentul tuberculozei este gratuit pentru toti pacientii, iar medicamentele antituberculoase sunt furnizate atât pentru spitale, cât si pentru Dispensarele de Pneumoftiziologie, prin farmacii cu circuit închis.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.