spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Conacul din Gugesti, al familiei Dimachi-Arghiropol, a fost pus în vânzare: 60.000 de euro

- Advertisement -

LICITATIE…Unul dintre cele mai importante monumente istorice din judet a fost pus în vânzare. Este vorba despre Conacul familiei Dimachi-Arghiropol din comuna Botesti, satul Gugesti, scos la licitatie prin Casa Artmark, la pretul de pornire de 60.000 de euro. Pretul real al conacului este estimat între 100.000 de euro si 150.000 de euro. Acesta a fost pus în vânzare de mostenitorii strãnepoatei profesorului Pericle Arghiropol, care a locuit acolo pânã în 2016, când a murit.

Povestea conacului din Gugesti a început în secolul al XVIII-lea, când marele vornic Nicolae Dimachi si sotia sa, Pulcheria Miclescu, au construit o resedintã de familie, dar si Biserica „Sfântul Nicolae”. Ulterior, o mostenitoare a familiei Dimachi s-a cãsãtorit cu un grec, Pericle Arghiropol, profesor universitar la Facultatea de Drept din Atena. „A fost un moment istoric în care relatia greci-turci era tensionatã, si a trebuit sã plece de acolo. Ca sã estompeze eventualele urmãriri ale turcilor, s-a cãsãtorit cu strãbunica mea, varã bunã cu Elena Cuza. Îmi pare nespus de rãu cã nu am reusit sã aflu mai multe despre strãbunicul meu. Nu avem fotografii, nu îi stiu chipul si îmi pare asa de rãu… Am cãutat informatii despre el prin arhive la Vaslui, la Iasi, la Bucuresti, dar nimic. Tot sper cã voi gãsi ceva într-un document, pe o listã de profesori. Trebuie sã gãsesc ceva, pentru cã nu era o familie oarecare”, ne povestea în 2016 Rodica Radu, strãnepoata profesorului Pericle Arghiropol.

„Pentru mine a fost groaznic”

Pe vremea comunismului, conacul a functionat ca sediul al CAP-ului. Însã înainte de asta, în clãdire a fost un liceu sãtesc cu regim de internat, dar si o grãdinitã. În momentul de fatã, clãdirea se aflã într-o stare avansatã de degradare. „Conacul nu arãta asa. Mai avea un nivel si era înconjurat de un zid de incintã, care au fost distruse. Etajul doi s-a dãrâmat la cutremurul acela mare din ’40. Eu sunt bucuroasã cã am mai gãsit mãcar trei cãrãmizi în picioare. Jos, la parter, sunt cinci camere, la etaj tot încã atâtea, si la nivelul doi, care a cãzut la cutremur, tot atâtea erau. Nu îmi dau seama dacã o fi avut pereti pictati. Nu am putut sã restaurãm conacul asa cum ne-am fi dorit, pentru cã eu am iesit la pensie în 1999, sotul meu, în 1992. Doar am igienizat si mi-am împlinit visul vietii mele, acela de a mã muta aici”, povestea Rodica Radu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.