spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Vasluienii care au luat în spatiu mii de moldoveni, banii jos pentru gunoi!

- Advertisement -

GUNOIUL ÎNVRÃJBESTE AUTORITÃTILE!

SCADENTA… Situatie incredibilã în care s-ar putea trezi multe familii de rromi din Vaslui, care au luat în spatiu, contra unor sume de 50-100 de euro de persoanã, sute si mii de cetãteni moldoveni. Conform legii, taxarea administratiilor locale din judetul Vaslui, de cãtre operatorii zonali care strâng deseurile menajere, se va face la numãrul de locuitori existent în scriptele primãriilor la data de 1 ianuarie 2018. Asta înseamnã cã rromii din Vaslui s-ar putea trezi cu facturi imense pentru cei pe care i-au luat în spatiu. Nu se stie, încã, luna sau perioada anului în care operatorul de la Vaslui va prelua activitatea de colectare a deseurilor. La Negrești, operatorul are deja mari probleme cu firmele private din nordul judetului.

Atunci când vine vorba de suplimentarea numãrului de platforme, sunt tensiuni între primarii din mediul rural si conducerea CJ Vaslui. La ultima sedintã cu primarii, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, le-a reamintit edililor cã a cerut, de mai mult timp, construirea de noi platforme, fatã de cele existente, pentru cã sunt multe situatii în care persoane vârstnice nu pot ajunge cu punga de gunoi la distante de 2-3 km, asa cum sunt proiectate platformele actuale. Însã, unii primari îl contrazic pe Buzatu. “Cu câtiva ani în urmã, am mers la CJ si am discutat cu un domn de acolo, care se ocupã de acest proiect. L-am întrebat dacã as putea sã fac mai multe platforme, pentru cã erau distante mari, iar bãtrânii nu puteau ajunge la platformele trecute în proiect. Mi-a rãspuns, domnul respectiv, cã nu va fi nevoie, vom merge pe numãrul initial”, spune un primar, destul de nemultumit. “Unii spun cã aceastã Asociatie de dezvoltare intercomunitarã (ADI pe sistemul de colectare si gestionare a deseurilor, n.r.) este a lui Buzatu, cã Buzatu face si drege. Nu este adevãrat, este asociatia noastrã”, se lamenteazã presedintele CJ Vaslui, în fata primarilor.

La Negresti, sunt deja mari probleme, patronii de magazine refuzã sã încheie contracte

Pânã acum, un singur operator a intrat în activitate, cel de pe zona orasului Negresti, cu toate comunele învecinate. Este vorba de o firmã din judetul Iasi, care a reusit deja sã nemultumeascã o multime de oameni. De ce? Conform conducerii primãriei Negresti, noul operator cere 400 de lei, prin contract, de fiecare firmã sau firmulitã privatã, pe lunã, pentru o tonã de gunoi. “Da, sunt multe nemultumiri la persoanele juridice. Nu existã nicio notã de fundamentare, însã operatorul cere 400 de lei pe tona de gunoi, de la orice firmã sau institutie. Adicã, orice magazin care face o pungã de gunoaie la câteva zile va plãti minim 400 de lei pe lunã, ceea ce îi nemultumeste pe multi patroni. Operatorul spune cã minim o tonã de gunoi, aceasta este conditia pe care o pune la încheierea contractelor cu firmele sau institutiile publice, lucru cu care lumea nu este de acord”, spune Radu Morosanu, viceprimarul orasului Negresti. La Todiresti sau Rebricea, primarii solicitã acceptul CJ Vaslui pentru a construi încã 10 platforme, de fiecare localitate în parte. La Bãcesti, însã, primarul Horatiu Cãrãusu a avut o idee foarte bunã, care acum dã roade. “Înainte de a începe operatorul activitatea, încã de anul trecut, am cumpãrat în jur de 1.000 de pubele, pe care le-am împãrtit la fiecare familie în parte. Aceste pubele sunt ridicate cu utilajele primãriei, iar gunoiul este colectat la platformele stabilite, de acolo operatorul colecteazã tot gunoiul din localitate”, spune primarul Cãrãusu, cel care a dat deja idei multor primari, care cautã o rezolvare la aceastã situatie.

La oras, taxa va fi de 8,94 lei/persoanã, în timp ce la sate este de 3,1 lei/persoanã

Pentru Bârlad si Vaslui, nu se stie o datã exactã când operatii îsi vor începe activitatea. Municipiul Bârlad ar putea avea un nou operator de la 1 martie, sustine Ciprian Trifan, vicepresedintele CJ Vaslui, în timp ce operatorul de la Vaslui este în faza avizelor de mediu, care mai pot dura o lunã. Si la Husi sunt unele probleme, inclusiv cu o hotãrâre de CL care trebuie datã cât mai repede, în timp ce lotul cinci Rosiesti este în faza de licitatie, pentru cã operatorul initial a renuntat la contract. Concluzia: desi UE a “pompat” 40 de milioane de euro într-un sistem de management al deseurilor care trebuia sã fie functional, ne apropiem de jumãtatea anului 2019 si încã lucrurile nu sunt puse la punct. Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, trage concluzia: “Dacã nu facem sistemul sã functioneze, vine bau-bau peste noi si ne cere 40 de milioane de euro înapoi”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.