NEATRACTIV… Vasluiul se numãrã printre judetele cele mai ocolite de investitorii strãini. Potrivit unei analize fãcutã la nivel national, din numãrul total de companii, judetul nostru se poate mândri cu un procent de doar 7% capital strãin, cifrã ce ne plaseazã la coada clasamentului, alãturi de judetul Gorj. Potrivit reprezentantilor Biroului pentru Imigrãri a Judetului Vaslui, în anul 2018, doar doi strãini au solictat eliberarea avizelor de angajare în muncã, în calitate de lucrãtori permanenti. Tot în aceastã perioadã, politistii vasluieni de imigrãri au asigurat managementul sederii în România pentru 418 persoane, 285 din state terte si 133 de cetãteni ai Uniunii Europene. Au fost depistați 28 de strãini în situatii ilegale si emise șase decizii de returnare de pe teritoriul României. Totodatã, politistii de imigrãri au aplicat 42 de sanctiuni contraventionale în valoare de 9600 de lei.
În privinta șederii/rezidenței pe teritoriul României, în anul 2018 politistii din cadrul Biroului pentru Imigrãri al judetului Vaslui au asigurat managementul sederii, pe raza judetului, pentru 418 persoane, 285 din state terte, cele mai multe din Republica Moldova, Turcia si China, 133 fiind cetãteni ai Uniunii Europene, majoritatea din Italia, Bulgaria si Spania. Principalele scopuri pentru care strãinii si-au stabilit resedinta pe teritoriul României sunt conexele dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetãtenilor români, UE sau SEE), angajare în muncã sau stabilirea permanentã pe teritoriul tãrii noastre. Astfel, în ceea ce priveste admisia în România, Biroul pentru Imigrãri al Judetului Vaslui a solutionat cinci invitatii pentru strãini din Irak, Sudan si Indonezia. Patru dintre aceste invitatii au fost avizate pozitiv, iar o invitatie a fost avizatã negativ.
Trei strãini au fost returnati la frontierã
Tot anul trecut au fost înregistrate doar douã cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncã, în calitate de lucrãtori permanenti, ambele cereri fiind solutionate pozitiv. De asemenea, a fost aprobatã prelungirea dreptului de sedere si emise 135 permise de ședere, dintre care 129 pentru sedere temporarã si sase pentru sedere pe termen lung. Pe linia combaterii sederii ilegale, în perioada anului 2018, au fost organizate 75 de actiuni si controale atât cu forte proprii, cât si în cooperare cu alte institutii care au atributii în domeniu, în urma acestora fiind depistati 28 de strãini în diferite situatii ilegale. Pentru strãinii aflati în situatii ilegale sau care nu mai îndeplineau conditiile prevãzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de sedere, au fost emise șase decizii de returnare, acte administrative prin care a fost stabilitã obligatia de returnare de pe teritoriul României sau termenul pentru plecarea voluntarã. Trei cetãteni au solictat azil, trei au fost returnati direct la frontierã, iar 16 au fost pusi în legalitate. În trei dintre cazuri a fost aplicatã mãsura nepermiterii intrãrii pe teritoriul României pe o perioadã de doi ani. Totodatã, politistii din cadrul Biroului pentru Imigrãri Vaslui au aplicat 42 de sanctiuni contraventionale în valoare de 9600 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul strãinilor în România.