spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Apel cãtre presedintele Johannis, care a blocat cele mai mari fonduri alocate Moldovei si Vasluiului în ultimii 25 de ani

- Advertisement -

APEL…Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor a lansat un apel cãtre presedintele Klaus Iohannis pentru ca acesta sã aleagã alte modalitãti de a-si duce lupta politicã, nu blocarea bugetului si a investitiilor. Gestul politic pe care l-a fãcut Iohannis prin nepromulgarea Legii bugetului e un «motiv de tristete si îngrijorare», deoarece amânã si mai mult investitiile în marile proiecte de infrastructurã din Moldova si din judetul Vaslui. Deputatul ALDE sustine cã atitudinea sefului statului este una inexplicabilã fatã de locuitorii din stânga Siretului, cu atȃt mai mult cu cȃt bugetul pe 2019 este cel mai bun din ultimii 25 ani, raportat la sumele prevãzute pentru proiectele Moldovei, la nivel de documentatie si executie, inclusiv pentru Autostrada Tisita – Albita.

În cadrul unei declaratii în plenul Parlamentului, Daniel Olteanu a subliniat cã, în conditiile în care proiectele de buget din anii anteriori nu au fãcut decȃt sã adȃnceascã dezechilibrele regionale si nu au fost contestate, responsabilitatea presedintelui Iohannis era sã vegheze la executia Legii bugetului pe 2019, nu blocarea ei. Aceasta, afirmã deputatul ALDE, ar fi fost o «reparatie moralã» pentru anii în care Moldova si Vasluiul au contribuit la dezvoltarea altor regiuni, fãrã sã existe pe harta alocãrilor pentru mari proiecte de infrastructurã. Olteanu i-a solicitat sefului statului sã nu se transforme în adversarul locuitorilor din cea mai sãracã regiune a tãrii, cãrora, prin refuzul de a promulga bugetul, le-a pus o piedicã în plus în calea unui trai mai bun.

„Nepromulgarea bugetului de cãtre domnul presedinte Iohannis, prilej de exaltare pentru unii, e un motiv de tristete si îngrijorare. Avem acest ghinion în Moldova, în Vaslui, ca tocmai bugetul care ne pune pe harta marilor investitii în infrastructurã sã fie contestat si amânat de la promulgare. În 25 ani, fiecare proiect de buget ar fi trebuit contestat, dacã oamenii politici erau cu adevãrat responsabili în ceea ce priveste modul în care cea mai sãracã regiune a tãrii a fost sãrãcitã si mai mult, cu fiecare an. Nu s-a întâmplat, majoritãtile, minoritãtile si presedintii au acceptat senin cã sãracii trebuie sã devinã si mai sãraci. Nici acum nu ni s-a dat foarte mult în termeni financiari, dar ni s-a dat aproape tot ce se putea, luând în considerare realitatea din teren. Avem, în acest buget, sumele necesare la nivel de documentatii si executie pentru proiectele Moldovei, între care, dupã 21 ani, apare o investitie uitatã: autostrada spre cel mai important punct de trecere al frontierei de est, Albita, aflatã pe un coridor european. Tocmai pentru cã am votat în trecut împotriva bugetelor care au exclus Moldova si Vasluiul si am protestat vehement, prin toate mijloacele, când a fost cazul, sunt acum un sustinãtor neconditionat al bugetului pe 2019.”, a declarat Daniel Olteanu. Acesta a mentionat cã prioritatea sefului statului ar fi trebuit sã fie respectarea si nu refuzul proiectului de buget prin care Moldova si judetul Vaslui existã, pentru prima datã dupã zeci de ani, pe harta marilor investitii în infrastructurã.

Ultimul adversar de care au nevoie locuitorii din cea mai sãracã regiune a rii e un presedinte care sã blocheze investitiile în aceastã zonã

„Nu o sã mã refer la faptul cã nepromulgarea bugetului de cãtre domnul presedinte amânã plata alocatiilor majorate cãtre milioane de copii, ci vreau sã-i transmit domnului presedinte Iohannis cã asteptam din partea domniei-sale o luare de pozitie la fel de vehementã în trecut, atunci când Moldova nu exista în bugetele pe care le promulga cu lejeritate. Eu votam împotrivã, iar domnia-sa era de acord cu acele alocãri care luau de la sãraci si dãdeau la bogati, cãci asta s-a întâmplat. M-as fi asteptat, la o reparatie moralã mãcar fatã de ultimii doi ani, în care Moldova si Vasluiul doar au contribuit, fãrã sã existe pe harta alocãrilor pentru mari proiecte de infrastructurã, ca domnul presedinte sã conteste mãcar verbal acele bugete care adânceau dezechilibrele, asa cum le-am contestat si eu si altii. Mai mult decât justificãrile domniei-sale, mã întristeazã retorica electoralã în care le îmbracã, în conditiile în care era momentul ca domnul presedinte sã facã o prioritate din atentia sa fatã de respectarea proiectului de buget. As fi vrut sã vinã la jumãtatea anului si sã critice dacã fondurile alocate Moldovei si Vasluiului ar fi fost neconsumate, da, atunci îl simteam cuplat si la realitatea din stânga Siretului care, vã asigur, e cu totul alta fatã de cea de la Palatul Cotroceni. Domnul presedinte nu a fãcut decât sã amâne si mai mult momentul în care ne vom putea bucura în Moldova de investitiile în mari proiecte de infrastructurã. Ultimul adversar de care au nevoie locuitorii din cea mai sãracã regiune a tãrii e un presedinte care, prin gesturile sale politice, sã fie o piedicã în plus în calea sperantei lor la un trai mai bun.

Vã rog, domnule presedinte, sã luati în considerare aceste lucruri, fie si pentru faptul cã nu puteti ignora o realitate: Sibiul are autostradã si datoritã contributiilor vasluienilor, nu Vasluiul datoritã contributiei dumneavoastrã. Nu vrem recunostintã, dar nici piedici, dacã nu cerem prea mult.”, a sustinut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.