EVOCARE…Rãnile trecutului încep sã se vindece, de vreme ce, iatã, existã vointã pentru a scoate la luminã adevãrul despre crima sãvârsitã asupra Episcopului Grigorie Leu! A fost nevoie de 70 de ani de îndoieli, pentru ca, în prezent, sã fie nu doar voci, dar si fapte concrete, care sã cearã elucidarea episodului dureros, despre otrãvirea ierarhului care s-a opus fãtis, în 1949, desfiintãrii Episcopiei Husilor. Vineri, în sala mare a Primãriei, va avea loc simpozionul national dedicat memoriei marelui Ierarh, unde vor veni personalitãti de prim rang. Si-a anuntat prezenta Radu Preda, directorul Institutului de Investigare al Crimelor Comunismului, dar va fi la Husi si istoricul Adrian Nicolae Petcu, cercetãtorul CNSAS, cel care a scos la luminã multe dovezi despre martirajul preotilor ortodocsi, care au rãmas demni în fata persecutiilor comuniste, chiar cu pretul chinului din temnitele mortii.
Pe 1 martie se vor împlini 70 de ani de la trecerea la cele vesnice a Episcopului Grigorie Leu. Episcopia Husilor, sub cârmuirea Preasfintitului Ignatie, reuseste sã transforme aceastã zi a comemorãrii, într-una cu valoare de act istoric. Se vor spune, poate, lucruri care nu au fost spuse si este asteptatã clarificarea adevãrului în privinta cauzelor mortii Preasfintitului Grigorie. Se va lansa cartea “Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei. Documente (1924 – 1949)”, lucrarea care strânge în cele peste 800 de pagini ale sale, mãrturii importante despre personalitatea si activitatea Ierarhului care a dat viata sa pentru viata Episcopiei Husilor.
“Cred cã si mie îmi revine datoria unei mãrturisiri la fel de curajoase în aceste vremuri de profunde bulversãri”
“Dintre înaintasii amintiti (era vorba despre cârmuitorii Episcopiei Husilor, n.r.), cel mai la suflet îmi este Episcopul Grigorie Leu”! Aceasta a fost fraza cu care noul ierarh al Husilor, Episcopul Ignatie Trif, a dat un prim indiciu despre drumul pe care ar vrea sã meargã în pastoratia sa, începutã în octombrie 2017. “În vremuri de prigoanã si cumplitã opresiune ateist-comunistã, Episcopul Grigorie Leu s-a dovedit a fi constiinta cea mai vie a Bisericii neamului nostru, nedorind ca sufletul credintei sã fie distrus de ciuma rosie a comunismului. Cred cã si mie îmi revine datoria unei mãrturisiri la fel de curajoase în aceste vremuri de profunde bulversãri în planul mentalitãtilor social-colective”, a mai spus atunci Preasfintitul Ignatie. Si a fost, într-adevãr, dovada unui mare curaj toate demersurile pentru deshumarea Episcopului Grigorie Leu si sustinerea anchetei care ar putea arãta si oficial, în documente, suprimarea prin otrãvire a Ierarhului. Unii spun cã demersurile fãcute de PS Ignatie pentru restabilirea adevãrului istoric, nu s-au bucurat de o totalã sustinere, fiind unii care i-ar fi privit cu dezaporobare cutezanta. A mers înainte si, iatã, ancheta pentru stabilirea cauzei mortii este în curs, iar cartea cu documente depsre viata si activitatea lui Grigorie Leu va fi lansatã.
Istorici, cercetãtori si teologi de anvergurã vor veni la Husi
Pentru acest moment memorabil, la Husi vor veni cunoscãtori din domeniul Teologiei, dar si cercetãtori care au adus la luminã, din întunericul arhivelor CNSAS, adevãrul despre viata si moartea preotilor perscutati de comunisti. Radu Preda, seful Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, cercetãtorul Adrian Nicolae Petcu, pr. Dr. Nicolae Hurjui, prof. conf. univ. Dr. Jan Nicolae, Dr. Alin Viorel Albu, profesorul Costin Clit, protos. Zaharia Curteanu, preotul Nicolae Cãtãlin Luchian. Vineri, 1 martie 2019, parastasul la mormântul lui Grigorie Leu va avea loc la ora 10,00, iar de la ora 11,00 va începe simpozionul, în sala mare a Primãriei Husi.