spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Anul în care Episcopia Husilor a dãruit sprijin de un million de lei vasluienilor necãjiti!

- Advertisement -

DIN INIMÃ… Bilantul întregii activitãti desfãsurate de Episcopia Husilor în anul 2018 a fost prezentat sâmbãtã, 23 februarie, în cadrul Adunãrii Eparhiale. “Îi dãm slavã lui Dumnezeu pentru tot ceea ce am putut sã facem în anul ce a trecut”, a spus Episcopul Ignatie. Cifrele impresioneazã, si aratã un efort pe care vasluienii l-au simtit, vãzând zeci de copii excelenti la Religie, premiati si stimulati sã continue, 1200 de tineri, prezenti la prima editie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocsi din Vaslui, alti 400 de copii din familii necãjite, participanti la taberele de varã “Copilãrie si credintã”, dar si cele patru programe sociale, prin care sute de copii nevoiasi au fost ajutati cu hãinute, încãltãri, alimente, ghiozdane cu rechizite, ba chiar si o casã construitã pentru o familie din Grãjdeni. Nimeni nu poate uita cum de Crãciun, un camion plin cu daruri a adus bucurie pentru peste 1400 de copii din toate colturile judetului. Ce nu s-a putut prinde în aceste cifre rigide este… speranta reînviatã a vasluienilor, care privesc spre Episcopia Husilor cu mai multã nãdejde decât oricând.

Primul bilant pe un an întreg al noii conduceri a Episcopiei Husilor este unul care lasã sentimentul cã preotii si-au dat silinta sã se apropie de popor, într-un fel care nu lasã loc de tãgadã. Bãtrânii singuri ajutati prin primele 3 asezãminte sociale, înfiintate deja; sute de copii, sprijiniti cu lucrurile materiale, de primã necesitate, dar, deasupra acestor relizãri, stã faptul cã vasluienii par sã fi regãsit drumul înapoi spre Bisericã. Slujbele noului Episcop, Preasfintitul Ignatie, modestia cu care acesta s-a prezentat între oameni, chemându-i sã creadã în Dumnezeu, cu inima deschisã, a fost unul dintre factorii care au încurajat mai multi oameni sã vinã la Sfânta Liturghie, mai multi ca altãdatã, si chiar sã punã umãrul la împlinirea unor proiecte social misionare, care sã clãdeascã un viitor mai bun, pentru copiii din familii necãjite din Vaslui. “Întotdeauna se poate si mai mult, si mai bine. Ne-am strãduit, pe cât ne-a stat în putintã, sã fim de folos celor din jur, sã rãmânem fideli misiunii pentru care suntem chemati”, a spus Preasfintitul Ignatie.

Un million de lei pentru copiii si adultii în nevoie din Vaslui

“Din punct de vedere economic, principala sursã proprie si constantã de venituri a Centrului Eparhial Husi o constituie vânzarea de lumânãri, precum si distribuirea calendarului bisericesc si a vinului cultic. Totodatã, parohiile si mãnãstirile s-au implicat activ si eficient în buna desfãsurare a activitãtilor eparhiei, iar veniturile obtinute sunt folosite pentru sustinerea multiplelor sale activitãti culturale, misionare, educationale sau social-filantropice pe care eparhia le desfãsoarã de la an la an. În ceea ce priveste aspecte cu referintã la locasurile de cult, construirea de noi biserici, repararea, restaurarea si întretinerea locasurilor de cult si a altor edificii bisericesti care nu sunt monumente istorice, mentionãm faptul cã în anul 2018 au fost finalizate constructiile a 5 biserici, sunt în constructie un numãr de 34 de biserici, iar în curs de reparatii si consolidãri un numãr de 26 de biserici. În acelasi an au fost finalizate si lucrãrile de reparatii si consolidãri pentru un numãr de 3 biserici. Case parohiale aflate în constructie sunt în numãr de 4, si în curs de reparatii si consolidãri sunt în numãr de 12, iar case de prãznuire la care se executã lucrãri de constructie sunt în numãr de 11. În anul 2018, s-au terminat de pictat 2 biserici si se aflã în curs de pictare 13 biserici. Sumele alocate acestor activitãti provin de la Secretariatul de Stat pentru Culte – Bucuresti, Centrul Eparhial (cota cuvenitã din Fondul Central Misionar), Consiliul Judetean Vaslui si Consiliile Locale, contributii de la credinciosi si sponsori, si sunt în suma de 5.424.271 lei”, au precizat reprezentantii Episcopiei. Valoarea totalã a ajutoarelor materiale si financiare acordate în anul 2018 a fost de 989.676 lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.