NEMULTUMITI…Managerii tuturor spitalelor din regiunea de Nord Est, împreunã cu reprezentantii Caselor Judetene de Asigurãri de Sãnãtate si autoritãtile publice locale au fost invitati luni, la Iasi, pentru a discuta, împreunã cu Ministrul Sãnãtãtii, restructurarea sistemul sanitar, în asa fel încât sã se facã loc spitalului regional de la Iasi. Potrivit draftului lansat de Guvernul României, pe care managerii de spitale din judetul Vaslui l-au studiat, din aproape toate unitãtile sanitare din Moldova, vor fi tãiate paturi de la finantare, iar în unele judete chiar se vor închide spitale. Propunerile de la centru nu au fost bine-primite pe plan local. „Nu sunt de acord cu aceastã reducere, mai ales cã, în ultima vreme, noi ne-am chinuit foarte mult sã investim în aparaturã, sã aducem doctori, sã punem la punct o unitate sanitarã care, zic eu, e pe un trend bun” ne-a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vslui. Nemultumiri sunt si la Husi, dar si la Bârlad. „Reducerea numãrului de paturi înseamnã foarte mult pentru un spital. Înseamnã reducere de finantare, înseamnã personal dat afarã. Repercusiunile sunt mult mai mari”, a precizat si Lucia Rotaru, managerul spitalului din Husi. Potrivit unor surse, cel mai rãu din toatã aceastã ecuatie va iesi spitalul din Murgeni, care va rãmâne doar cu o singurã specializare, urmând a i se tãia de la finantare în jur de 20 de paturi.
Master planul pe Sãnãtate, lansat de minister dupã analize aprofundate de birou, se aflã în faza finalã a discutiilor. Luni, la sediul Prefecturii Iasi, Ministrul Sãnãtãtii, Sorina Pintea, va organiza o sedintã la care sunt asteptati managerii spitalelor din regiunea de Nord-Est a tãrii. Toatã strategia de restructurare a sistemului sanitar urmãreste realizarea spitalului regional din Iasi. La nivelul judetului Vaslui, referitor la spitale, se vorbeste de rationalizarea numãrului de paturi si reducerea numãrului de internãri continue. Astfel, se preconizeazã cã la nivelul întregii regiuni numãrul de paturi de spital se va diminua cu aproximativ 3700 în perioada 2018-2023. „În vederea acreditãrii spitalelor si pentru a evalua situatia existentã si a propune mãsuri de corectare a acestei situatii s-a elaborat acest Master Plan. Unitãtile administrativ teritoriale detinãtoare de spital, managerii acestor spitale, reprezentantii Caselor de Asigurãri de Sãnãtate si Directiile de Sãnãtate Publicã sunt invitati la o sedintã la Iasi pentru a discuta situatia unitãtilor sanitare din întreaga regiune. Se vor analiza indicatorii, performantele acestor unitãti si se vor face propuneri care vor fi cuprinse în acest Master Plan care urmeazã a fi sustinut” a declarat Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, care cel mai probabil va fi prezent si el, luni, la discutii.
„Nu suntem de acord cu aceste reduceri de paturi”
Propunerile venite de la Ministerul Sãnãtãtii nu au fost prea bine primite de conducerile spitalelor vasluiene. La Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, un numãr semnificativ de paturi a fost redus încã de acum doi ani, iar noile mãsuri nu prea sunt pe placul managerului Ana Rinder. „Am intrat în posesia Master Planului de servicii medicale. În ceea ce priveste Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, analiza s-a fãcut pe niste date din anii 2014-2015, din punctul meu de vedere suficient de vechi, dar fatã de alte judete nu stãm foarte rãu, în sensul cã se propune doar reducerea numãrului de paturi. Nu sunt de acord cu aceastã reducere, mai ales cã, în ultima vreme, noi ne-am chinuit foarte mult sã investim în aparaturã, sã aducem doctori, sã punem la punct o unitate sanitarã care, zic eu, e pe un trend bun. În acest Master Plan se propune mai mult o migrare a numãrului de paturi de la spitalizarea continuã la spitalizarea de zi. Noi dinainte stiam cã planul de paturi este în scãdere continuã pentru cã este un imperativ al Uniunii Europene, în sensul cã în România numãrul mediu de paturi la mia de locuitori este mai mare ca în Europa. Dar la nivel de spital judetean, noi stãm bine. Pe sectiile de acuti avem o medie de patru paturi la mia de locuitori, în timp ce în Uniunea Europeanã, media este undeva la 6,5 chiar 7. Într-adevãr, sunt spitale în tarã unde media este de 11-12 paturi la mia de locuitori, iar acolo lucrurile nu sunt foarte roz. Noi am fãcut o analizã foarte pertinentã în urmã cu aproximativ doi ani, când am redus paturile de la pneumologie si de pe alte sectii. Am fãcut acest lucru pentru a eficientiza activitatea, astfel încât sã fim în regulã. Acum primim din nou niste solicitãri pentru a reduce acest numãr de paturi. Înteleg cã lucrurile nu sunt bãtute în cuie, Ministerul Sãnãtãtii este dispus la discutii. Vreau sã fiu optimistã si sã arãtãm, pe indicatori, cã Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a stiut sã-si aseze activitatea astfel încât sã fie si eficient si sã asigure serviciile medicale populatiei judetului Vaslui”, a declarat Ana Rinder.
„Nu poti sã judeci, azi, un spital dupã niste indicatori din 2015”
Aceeasi stare de spirit este si la spitalul din Bârlad. „Pentru noi, acest Master Plan a venit cu propunerea reducerii numãrului de paturi. Este o mãsurã propusã în toate spitalele din zona Moldovei si cu care, evident, nu putem fi de acord. La Bacãu, la Suceava sunt spitale care dispar. O altã propunere pentru spitalul nostru o reprezintã transformarea lui în unitate medicalã de îngrijiri secundarã. Nu am mai întâlnit acest termen si vom solicita sã primim mai multe detalii. Ni s-a trimis un draft de Master Plan care nu este cu caracter obligatoriu. Este o propunere a Ministerului, iar noi trebuie sã argumentãm dacã suntem sau nu de acord cu propunerea fãcutã. Nu ni s-a spus dacã vom rãmâne spital de urgentã sau nu, nici câte paturi ni se vor tãia. Trendul este sã se facã cât mai multe spitalizãri de zi si cât mai putine spitalizãri continue. Se pune accent foarte mult si pe înfiintarea de compartimente de îngrijiri paliative. Aceastã analizã a spitalelor s-a fãcut pe baza indicatorilor din 2015, ori multe spitale s-au modernizat, au înfiintat alte sectii de atunci si pânã în prezent. Nu poti sã judeci, azi, un spital dupã niste indicatori din 2015. Nu putem accepta asa ceva. Noi tratãm foarte multi pacienti din zona ruralã. Ce facem cu ei? Si asa, tariful pe caz ponderat nu e modificat din 2015. Cu acelasi tarif se merge, desi preturile au crescut foarte mult de atunci si pânã în prezent. Trebuiau sã gândeascã altfel, sã creascã acest tarif, astfel încât spitalele sã se poatã descurca. Nu e normal ca într-o unitate sanitarã cheltuiala salarialã sã ajungã la un procent de aproape 90%. Cu ce mai cumperi medicamente, reactivi, dezinfectanti, utilitãtile cu ce le mai plãtesti? Dãm numai salarii? Dar pacientul pentru asta vine la spital? El vrea sã fie tratat, sã aibã conditii bune de cazare. Multi dintre ei nici nu sunt asigurati, ce facem cu ei, îi lãsãm pe drumuri? Sunt foarte multe nebuloase pe care le vom discuta luni, cu reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii” a precizat Daniela Bors, managerul Spitalului de Urgentã „Elena Beldiman” Bârlad.
„Reducerea numãrului de paturi înseamnã reducere de finantare”
La Husi, situatia este una aparte, spune managerul Lucia Rotaru. „Vom vedea cum pun ei problema, luni. La toate trei spitalele din judet s-a propus reducerea numãrului de paturi si trecerea de la spitalizarea continuã la spitalizarea de zi. Noi, încã din luna noiembrie, am solicitat o modificare de structurã prin care am încercat sã redistribuim paturile în interiorul aceluiasi numãr. Încã nu am primit aprobare, dar parcã am anticipat acest Master Plan. La toate spitalele din Moldova, în ceea ce priveste spitalizarea continuã, media de paturi la mia de locuitori este de 4,6. Vor sã reducã aceastã medie la 4. La Husi este o situatie particularã pentru cã noi avem o medie de 3, nici mãcar 4, cât vor ei sã o facã. E bine cã ne întâlnim, e un schimb de experientã bine venit. Motivatia acestui Master Plan este sã se creeze paturi pentru spitalul regional. Nu e un lucru rãu, dar la acel spital e firesc sã ajungã cazurile complexe. În ceea ce priveste serviciile medicale de bazã, ele vor fi asigurate tot de spitalele locale. Noi ne-am fãcut temele pentru întâlnirea de luni, dar eu cred cã vor fi alte lucruri care ne vor presa. Finantarea e unul dintre ele, pentru cã reducerea numãrului de paturi înseamnã foarte mult pentru un spital. Înseamnã reducere de finantare, personal dat afarã. Repercusiunile sunt mult mai mari. În concluzie, voi participa la aceastã întâlnire care mi se pare interesantã prin problematica ce va fi pusã.”
Sindicatele amenintã cu proteste
Sindicatele din sãnãtate vor declansa o serie de proteste, a anuntat vineri, în cadrul Comisiei de dialog social, liderul Sanitas Iasi, Iulian Cozianu. El a precizat cã Masterplan-ul din domeniul sanitar pentru regiunea de Nord Est, document sustinut de Ministerul Sãnãtãtii, prevede transformarea unor spitale în centre de asistentã socialã si reducerea semnificativã a numãrului de paturi în toate unitãtile sanitare.