spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

A început sezonul incendiilor de vegetatie: zeci de hectare arse! (VIDEO)

- Advertisement -

INCENDII LA „INDIGO”….. Zi de „foc” pentru pompierii bârlãdeni, pe 20 februarie, când au avut de stins douã incendii de vegetatie uscatã întinse pe zeci de hectare. La ora 18.00 un apel prin „”apelul unic de urgentã 112″ anuntã un incendiu de vegetatie uscatã pe 17 hectare, la intrarea în orasul Murgeni. La câteva minute distantã, se anuntã un alt incendiu de vegetatie, pe 10 hectare, la Dealul Mare – comuna Zorleni. Interventia rapidã a pompierilor a limitat extinderea lor. Ambele incendii au avut drept cauzã focul deschis în spatii largi.

La incendiul din zona Murgeni au actionat de urgentã pompierii militari de la Punctul de lucru Murgeni si sase voluntari, pe aproximativ 17 hectare de vegetatie uscatã. A fost trimisã în sprijin o autospecialã cu apã si spumã de la Detasamentul de Pompieri Bârlad, dar imediat a fost redirectionatã cãtre Dealul Mare – Zorleni, alãturi de alti pompieri militari pentru a lupta cu flãcãrile pe aproximativ 10 hectare de vegetatie uscatã. Incendiile de vegetatie cauzeazã mari probleme inclusiv în apropierea oraselor. Focul, oricând poate scãpa de sub control, nesupravegheat mai ales la lãsarea întunericului. Interventia rapidã a pompierilor a limitat extinderea rapidã a acestor tip de incendii.

Arderea vegetatiei uscate, un pericol!

„Atragem atentia asupra pericolului pe care îl reprezintã aceste incendii înregistrate în continuare în pofida avertismentelor date în ultimii ani de pompierii militari. Incendiile de vegetatie sunt deosebit de periculoase, mai ales în zilele cu vânt puternic. Este interzisã arderea miristilor, a stufului, a tufãrisurilor, pajistilor, sau vegetatiei ierboase de cãtre persoane fizice sau juridice fãrã acceptul autoritãtilor competente pentru protectia mediului si fãrã informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgentã. Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale este permisã numai în cazuri exceptionale (carantinã fitosanitarã sau pentru prevenirea rãspândirii unor boli sau dãunãtori specifici), cu obligatia de a solicita si de a obtine de la autoritãtile competente urmãtoarele documente: accept de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) si permis de lucru cu focul de la primãrie.”, a precizat Georgicã Onofreiasa, purtãtorul de cuvânt al ISU Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.