spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Primãria Bârlad, amenintatã cu instanta de cãtre personalul cabinetelor medicale scolare

- Advertisement -

NEMULTUMIRI… Lipsã de vointã din partea Primãriei Bârlad. Cu aceastã concluzie s-a încheiat sedinta Comisiei de Dialog Social, întrunitã ieri la Prefectura Vaslui, în care au fost puse pe tapet problemele cu care se confruntã personalul cabinetelor medicale scolare din municipiul Bârlad. Spre deosebire de Vaslui, unde autoritãtile locale au alocat fondurile necesare în vederea acordãrii voucherelor de vacantã si a indemnizatiei de hranã pentru personalul medical, urmând ca apoi Ministerul Sãnãtãtii sã le deconteze banii, la Bârlad se suflã si în iaurt, chiar dacã acest lucru, pentru asistentii medicali, înseamnã încãlcarea unui drept garantat de lege. Reprezentantii Sanitas spun cã problema nu este la primarul Dumitru Boros, ci la Serviciul Resurse Umane din cadrul Primãriei Bârlad, care nu vrea sã urmeze exemplul Vasluiului. Pentru a depãsi acest impas, personalul cabinetelor medicale scolare iau în calcul actionarea în instantã a Primãriei Bârlad. La finalul sedintei de joi, prefectul judetului Vaslui, Eduard-Andrei Popica, a declarat cã va organiza o nouã întâlnire, la care vor fi invitate toate pãrtile implicate, pentru a se gãsi o solutie care sã multumeascã pe toatã lumea.

Dacã în urmã cu douã sãptãmâni, reprezentantii personalului medical din cabinetele scolare din Bârlad si-au spus nemultumirile în fata primarului Dumitru Boros, ieri a venit rândul ca acestia sã se adreseze prefectului judetului Vaslui, Eduard Andrei Popica. Discutiile s-au purtat în cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social, la care a participat si presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu. Cea care i-a reprezentat pe asistentii medicali a fost Daniela Clãtinici, presedintele Sanitas Vaslui. Liderul de sindicat a declarat cã autoritãtile locale bârlãdene se comportã cu personalul medical din scoli ca si cum n-ar fi al lor, desi legea e clarã în acest sens. “În anul 2008, cabinetele scolare au trecut din subordinea autoritãtilor sanitare în subordinea autoritãtilor locale, în cazul de fatã în subordinea primãriei Bârlad. Problema pe care o avem este faptul cã de ani de zile trãim cu sentimentul cã primãria Bârlad nu realizeazã cã are angajati proprii, asistenti medicali, care într-adevãr primesc finantare de la Ministerul Sãnãtãtii. Modul în care autoritãtile locale bârlãdene trateazã acest sector de activitate este ca si cum n-ar fi al dumnealor. S-au exprimat chiar verbal în acest sens, spunându-le asistentilor medicali “nu sunteti ai nostri”, motivând cã finantarea vine de la Ministerul Sãnãtãtii. Este foarte adevãrat cã atât activitatea, cât si salarizarea se finanteazã de la Ministerul Sãnãtãtii, dar dumnealor au contracte individuale de muncã cu Primãria Bârlad. O situatie usor delicatã o reprezintã acordarea voucherelor de vacantã, în sensul cã Ordonanta 8 aprobatã prin legea 94 din 2014 spune cã voucherele sunt acordate de angajator. Eu nu am convingerea cã cei de la Primãria Bârlad au cuprins acest lucru în buget. În ceea ce priveste acest aspect, nici dupã luna noiembrie voucherele nu au fost acordate, din acest motiv am demarat demersurile pentru actiune în instantã. La începutul anului 2019, când s-a pus problema acordãrii indemnizatiei de hranã pentru toti salariatii din sistemul bugetar, nu numai pentru asistentii din cabinetele scolare, reprezentantii Primãriei Bârlad au venit cu un alt discurs, cum cã ei nu sunt convinsi. Problema nu este la domnul primar, Dumitru Boros, pentru cã de câte ori am discutat cu dumnealui a înteles temeiul legal al solicitãrilor noastre. Problema e la Serviciul Resurse Umane din cadrul primãriei Bârlad, care vrea banii înainte de la Ministerul Sãnãtãtii. Le-am solicitat sã prindã în buget si aceastã indemnizatie, pentru cã este obligatorie, conform legii. În privinta voucherelor de vacantã, vom vedea ce se va întâmpla anul ãsta, autoritãtile locale bârlãdene au la dispozitie întreg anul sã le acorde, asta în conditiile în care le-au prins în buget”, a declarat Daniela Clãtinici, presedintele Sanitas Vaslui.

La Vaslui s-a putut, la Bârlad nu!

Cu o problemã asemãnãtoare s-a confruntat si primãria municipiului Vaslui. Neîntelegerile au fost însã depãsite dupã ce angajatii cabinetelor medicale au dat institutia în judecatã, câstigându-si drepturile în instantã. Pentru a evita plata penalitãtilor, de câtiva ani Primãria Vaslui alocã suficienti bani ca personalul din cabinetele medicale sã-si primeascã aceste drepturi, urmând ca Ministerul Sãnãtãtii sã le deconteze banii. Potrivit prefectului judetului Vaslui, Eduard Andrei Popica, problema de la Bârlad poate fi rezolvatã foare usor de cãtre administratia localã, având cadru legal pentru acordarea acestor drepturi. “În urmã cu douã sãptãmâni, când am avut audiente la Bârlad, mi s-au adus la cunostintã cele douã aspecte, privind indemnizatia de hranã si voucherele de vacantã. Potrivit legii 153/2017, articolul 18, aliniatul 1, începând cu data de 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite, în acest caz, Primãria Bârlad, acordã obligatoriu, lunar, indemnizatii de hranã, reprezentând a 12-a parte din douã salarii de bazã minime brute pe tarã, garantate în platã, cu exceptia personalului Ministerului Apãrãrii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justitiei si Serviciului Român de Informatie. Acest aspect l-am discutat si cu reprezentantii Consiliului Judetean Vaslui si mi s-a explicat cã din excedentul bugetar pe care l-a avut Primãria Bârlad în cursul anului trecut se putea asigura acordarea acestor vouchere de vacantã. Am sunat si am discutat despre acest subiect si cu ceilalti primari de municipii din judet. De exemplu, primãria Vaslui a achitat din bugetul local voucherele acestea de vacantã, ulterior recuperându-si banii de la Ministerul Sãnãtãtii. Nu înteleg de ce la Bârlad este sincopa asta. În perioada urmãtoare vom avea o întâlnire cu toate pãrtile implicate pentru a gãsi o solutie la aceastã situatie”, a precizat prefectul judetului Vaslui.

“O problemã de vointã si nu de putintã”

La dialog a fãcut apel si presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, care a declarat cã voucherele de vacantã si indemnizatia de hranã a asistentilor medicali din cabinetele scolare n-ar trebui sã fie o problemã, dacã executivul local bârlãdean ar arãta mai multã vointã. “Din materialele pe care le-am avut la dispozitie si pe care le-am studiat, cred cã aici e o problemã de vointã si nu de putintã, în sensul cã Bârladul nu a avut un buget deficitar, care sã nu-i permitã acordarea acestor vouchere de vacantã. Dacã ar fi avut aceastã problemã, ne-ar fi adresat o solicitare de echilibrare a bugetului. Noi am respins vreo douã solicitãri de acordare de fonduri ale municipiului Bârlad, pe motiv cã nu aveau obiect. Le-am spus cã suntem de acord sã echilibrãm bugetul, dar trebuia sã stim si noi pentru ce acordãm acesti bani. Vom face niste diligente personale, în sensul cã vom discuta cu domnul primar sã aibã disponibilitatea de a întelege cererile reprezentantilor cabinetelor medicale scolare. Înainte de a ajunge în instantã, trebuie epuizate toate aceste cãi de dialog pentru cã eu nu cred cã, de exemplu, în Consiliul Local Bârlad n-ar exista disponibilitate pentru a satisface o revendicare de genul ãsta, care are si un fundament legal” a afirmat presedintele Consiliului Judetean Vaslui, în cadrul sedintei de ieri. La nivelul municipiului Bârlad existã 23 de salariati la aceste cabinete medicale scolare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.