spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Casa în care s-a nãscut fondatorul PSD va deveni muzeu sãtesc | FOTO

- Advertisement -

MOMENT TRIST… Lider sindical de marcã din România la începutul secolului XX, Ion Costache Frimu a trecut în nefiintã în 19 februarie 1919, în urma bãtãilor aplicate în închisoare de regimul de atunci, condus de liberalul I.C.Brãtianu. Ieri, pentru a marca acest moment trist din istoria neamului, în satul natal al sindicalistului, Bârzesti, a fost organizatã o amplã actiune dedicatã memoriei unui om care a pus bazele activitãtii sindicale în România, Frimu fiind si creatorul PSD din România, în martie 1910. Primarul Mihai Moraru a promis cã va face toate eforturile pentru ca locuinta în care a trãit I.C. Frimu la Bârzesti, sã devinã muzeu sãtesc dedicat unui om care a fãcut cinste acestor meleaguri.

În urmã cu 100 de ani, murea într-o închisoare de tristã amintire, Vãcãresti, unul dintre cei mai activi lideri sindicali din România, Ion Costache Frimu, mai simplu, I.C.Frimu. Sindicalistul, care a avut marele merit de a înfiinta PSD din România, un precursor al actualului Partid Social Democrat, avea sã fie condus pe ultimul drum, la Bucuresti, de mii de muncitori. Frimu, un vasluian la origine, care a trãit si a crescut pe dealurile Bârzestiului, nu a fost uitat de cãtre actuala generatie, care a venit ieri sã-i aducã un omagiu celui care a luptat si a miruit pentru drepturile muncitorilor. Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, a ajuns si el la Bârzesti, pentru a spune cã eforturile depuse de liderului sindical originar din comuna Stefan cel Mare nu vor fi uitate niciodatã. Cu acest prilej, primarul comunei, Mihai Moraru, a spus cã se vor purta discutii cu proprietarii casei în care a locuit Frimu, sperând cã se va ajunge la modalitatea ca primãria sã cumpere aceastã casã. “Vrem sã transformãm casa familiei Frimu în muzeu sãtesc, casã memorialã. Locuinta aratã la fel ca acum 100 de ani si cred cã o vom putea pãstra în bune conditii multi ani de acum încolo”, a spus primarul. Tot ieri, s-a luat decizia acordãrii numelui de I.C.Frimu viitorului centru cultural modernizat de la Bârzesti.

Povestea tragicã a unui mare patriot român, luptãtor pentru drepturile muncitorilor

Ion Costache Frimu s-a nãscut la data de 16 octombrie 1871 în comuna Bârzesti, din judetul Vaslui, în comuna actualã Stefan cel Mare (pe atunci satul Bârzesti era resedinta comunei cu acelasi nume). Era de profesie tâmplar. La 31 martie 1893, a fost fondat, la Bucuresti, Partidul Social-Democrat al Muncitorilor din România (PSDMR). În decembrie 1896, a fost înfiintatã Uniunea Sindicatelor Breslelor, un eveniment de cea mai mare importantã pe linia centralizãrii organizatiilor sindicale muncitoresti, I. C. Frimu fiind ales în anul 1898 presedinte al acestei uniuni sindicale. În 1899 PSDMR s-a destrãmat, prin ruperea mai multor aripi (printre care si cea lui Vasile G. Mortun), iar cluburile muncitoresti au fost desfiintate. La 31 ianuarie 1910 a fost înfiintat, la Bucuresti, Partidul Social Democrat Român (PSDR), ai cãrui lideri au fost alesi I. C. Frimu, Mihail Gheorghiu-Bujor, dr. Cristian Racovski, Dimitrie Marinescu si Constantin Vasilescu. În anul 1911 Frimu a intrat în legãturã cu liderul comunist rus Vladimir Ilici Lenin. În timpul Primului Rãzboi Mondial, a fost delegat la cea de-a treia Conferintã a internationalistilor împotriva rãzboiului din septembrie 1917 de la Stockholm. La 6 decembrie 1918, muncitorii tipografi de la atelierele grafice Sfetea si „Minerva” au declarat grevã pentru a obtine conditii mai bune de muncã si viatã (salarii mãrite, ziua de muncã de 8 ore s.a.). Revendicãrile lor nefiind satisfãcute, toti tipografii din capitalã au anuntat grevã, care a fost stabilitã la interval de o sãptãmânã. La data de 26 decembrie 1918, a avut loc o mare manifestatie socialistã a muncitorilor din Bucuresti, printre organizatori fiind si Frimu. Acesta a fost arestat si a fost trimis în detentie. I. C. Frimu, care fusese învinuit de instigare, a murit în Închisoarea Vãcãresti la data de 19 februarie 1919 în urma bãtãilor si schingiuirilor politiei la care fusese supus în arest si a bolii cãpãtate în închisoare. Mii de muncitori au participat la înmormântarea sa, cerând pedepsirea asasinilor lui Frimu. Liderul socialist Constantin Titel Petrescu îl caracteriza pe I.C. Frimu drept “acel admirabil exemplar omenesc de onestitate, bunãtate, omenie”. Dupã preluarea puterii de cãtre Partidul Comunist Române, rãmãsitele pãmântesti ale lui I. C. Frimu au fost mutate în Mausoleul din Parcul Carol, în semicercul din jurul monumentului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.