Fundatia World Vision, semnal de alarmã!
ATENTIE… Fundatia World Vision, una dintre cele mai active ONG-uri în Vaslui, cu numeroase proiecte pentru copiii si familiile din mediul rural, trage un semnal de alarmã: sute de cazuri de abuz si exploatare sexualã a copiilor sunt înregistrate anual în România. Rapoarte oficiale aratã cã aproape douã treimi dintre cazuri vizeazã copii din mediul rural, iar jumãtate dintre acesti copii sunt abuzati în familie. Reprezentantii acesteia sustin cã mai avem un drum extrem de lung de parcurs pânã când copiii României vor fi în sigurantã. Asta pentru cã, porivit studiului Out of the shadows lansat de The Economist Intelligence Unit la începutul acestui an, România a obtinut un scor de 52,8 din 100 în ceea ce priveste mãsurile luate împotriva exploatãrii si abuzului sexual al copiilor, clasându-se, astfel, pe locul 21 din cele 40 de tãri analizate, dupã Tanzania, Kenya si Uganda – si are cel mai mic scor general din Uniunea Europeanã, fiind depãsitã de Serbia, care a obtinut un scor de 58,2. Nici în Vaslui situatia nu e roz, dacã tinem cont de statisticile DGASPC-ului: în primele sase luni ale anului trecut, nu mai putin de 153 de copii din judetul Vaslui au fost separati de mediul familial, dupã ce au cãzut victime agresiunilor fizice sau sexuale.
Studiul citat mai sus examineazã patru arii principale care implicã luarea de mãsuri pentru combaterea problemelor legate de exploatoarea si abuzul sexual al copiilor: Stabilitatea si siguranta nationalã, sistemul de protectie socialã disponibil pentru copii si familiile lor, normele sociale si culturale; România a obtinut un scor de 60.7%. Cadrul legal pentru protectia copiilor împotriva exploatãrii si abuzului-România a obtinut un scor de 68.1 %. Angajamentul guvernamental si capacitatea sa de rãspuns exprimat prin echiparea institutiilor si a personalului cu resursele necesare pentru a întelege, mãsura si rãspunde adecvat problemei de exploatare si abuz sexual al copiilor- România a obtinut un scor de 46.3 %. Implicarea mediului de afaceri, a societãtii civile si a mass-mediei fatã de riscurile expunerii copiilor la abuz si exploatare sexualã si prin sprijinul direct al copiilor care cad victimã. “Scorul obtinut de România este unul extrem de mic dacã îl privim raportat la problemele grave cu care tara noastrã se confruntã. În 2017, Autoritatea Nationalã pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a înregistrat 817 cazuri de abuz si exploatare sexualã. Trebuie sã tinem cont de faptul cã aceste cazuri raportate reprezintã doar o parte dintre abuzurile petrecute în România, asta pentru cã fiecare cifrã oficialã ascunde realitatea altor sute de cazuri neraportate. Asadar, desi problema exploatãrii si abuzului sexual fatã de copii este una extrem de gravã, scorul obtinut aratã cã tara noastrã este deficitarã atât în ceea ce priveste resursele alocate si capacitatea statului de rãspuns la aceastã problemã, cât si în ceea ce priveste implicarea în mediul de afaceri, societãtii civile si mass-mediei în prevenirea riscurilor si sprijinirea victimelor”.
Tot mai multi copii din judetul Vaslui sunt victime ale agresiunilor fizice si sexuale
În anul 2017, un numãr de 433 copii din judetul Vaslui au fost victimele unui act de abuz, neglijare sau exploatare. 239 dintre acestia au fost securizati în sistemul de protectie specialã. În primele luni ale anului 2018, alti 153 de copii au fost separati de mediul familial din motive imputabile pãrintilor. Potrivit DGASPC, cazurile în care copiii sunt agresati fizic sau sexual au crescut în ultimii ani. “Cazuistica instrumentatã la nivelul DGASPC Vaslui relevã o crestere considerabilã a numãrului de copii din segmentul de vârstã 5-12 ani, victime ale formelor de agresiune fizicã si sexualã, fapt ce impune consolidarea unor astfel de notiuni în rândul acestei categorii de copii si nu numai”, declarau anul trecut reprezentantii DGASPC. Foarte implicatã în remedierea acestei situatii la nivelul judetului este si Fundatia World Vision România, care a înfiintat în anul 2016 Centrele Comunitare de Resurse pentru Prevenirea Abuzului, Neglijãrii, Exploatãrii Copilului, unul dintre ele chiar în Vaslui. “Prin intermediul acestora, copiii din comunitãtile în care activãm sunt monitorizati constant, inclusiv prin vizite la domiciliu. Atunci când se constatã cazuri de abuz, neglijare si exploatare este anuntatã Directia Judeteanã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului. Centrele comunitare functioneazã în prezent în Cluj, Dolj, Ialomita, Vâlcea si Vaslui. Acesta nu este însã unicul program implementat de World Vision România pentru prevenirea si combaterea abuzului împotriva copiilor. Fundatia deruleazã un program de educatie parentalã numit scoala Pãrintilor, care are un modul dedicat protectiei copilului, în cadrul cãruia sunt abordate toate formele de abuz si exploatare a copilului, inclusiv abuz si exploatare sexualã”, au transmis reprezentantii Fundatiei World Vision.