INVITATIE… O nouã editie a Târgului apicol va avea loc la sfârsitul acestei sãptãmâni în Vaslui. Timp de douã zile – 16 si 17 februarie – vasluienii vor avea ocazia sã achizitioneze diverse produse si utilaje apicole, de la miere, polen, propolis pânã la faguri artificiali, unelte si echipamente. Evenimentul va reuni cei mai importanti producãtori si comercianti de produse destinate apiculturii.
La fel ca anul trecut, Târgul va include o sectiune pentru producãtori si comercianti de produse destinate apiculturii în cadrul cãreia vasluienii vor gãsi diverse utilaje, stupi si accesorii, hranã si biostimulatori pentru albine, medicamente si altele, dar si o sectiune pentru public, cu produse apicole – miere, cearã, produse apiterapeutice, suplimente alimentare pe bazã de miere, produse cosmetice etc. “Decizia de a veni cu o a doua editie a acestui eveniment a venit dupã succesul înregistrat de târgul de la Vaslui de anul trecut. Atunci, numãrul participantilor apicultori si persoanelor interesate de apiculturã, a fost de 1.000-1.500, iar stuparii prezenti au venit din toate orasele învecinate Vasluiului (Husi, Bârlad, Iasi, Galati, Bacãu, Neamt), si chiar din Republica Moldova”, au transmis organizatorii târgului. Cei care vor sã se înscrie, trebuie sã descarce formularul disponibil pe site-ul www.onomeus.ro.
Mierea din pãpãdie, specificã Vãii Racovei, la fel de valoroasã precum aurul
Evenimentul va fi un bun prilej pentru reîmprospãtarea imaginii Vasluiului cu traditie în apiculturã. Pentru cã da, în cazul în care nu stiati, acum câteva sute de ani, albinãritul era una dintre principalele îndeletniciri în judet. Dovadã în acest sens este si stema Vasluiului, pe care sunt gravate cele trei albine de aur si stupul de argint. Cronicarii spuneau cã Stefan cel Mare a reusit sã transforme mierea de albine din Vaslui, în valutã forte. Era la fel de valoroasã precum aurul. Vorbim de o miere specialã, numai din pãpãdie, specificã Vãii Racovei, unde primãvara târzie fãcea, ca în luna mai, singura floare de pe pajisti sã fie pãpãdia. Astãzi, aceastã miere se obtine doar o datã la sapte ani, din cauza schimbãrilor climatice si a cresterii temperaturilor.