spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Vasluiul poate da lovitura cu bugetul din 2019, având cea mai mare populatie din judet

- Advertisement -

MULTE NECUNOSCUTE… În conditiile în care, la 1 iulie 2018, municipiul Vaslui avea peste 117.000 de locuitori, adoptarea bugetului de stat care prevede o sumã minimã de functionare pentru municipii (initial, era vorba de 1.200 de lei/an/locuitor, dupã care Ministerul de Finante a revenit cu un alt proiect, în care a precizat cã municipiile nu pot avea bugete sub 12 milioane de lei pe an!) Executivul condus de Vasile Pavãl ar putea avea un buget relaxat, care sã-i permitã realizarea unor investitii. Ieri am încercat sã discutãm cu parlamentarii de Vaslui despre cum se va configura bugetul pe 2019 pentru cele 86 de UAT-uri, însã rãspunsul a fost negativ pe toatã linia. Nimeni nu poate spune ceva despre cum va arãta viitorul buget al comunelor, oraselor si municipiilor din judetul Vaslui, totul este la mâna lui Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, care va împãrti banii, alãturi de Ministerul de Finante.

Un calcul simplu, la cifra anuntatã initial de Ministerul de Finante, de 1.200 de lei pe locuitor/an pentru municipii, ar conduce la un buget de 144 milioane lei pentru resedinta de judet, raportat la 120.000 de locuitori. Sunt multi bani, este adevãrat, însã care va fi cifra realã? Adevãrul este cã nu stie nimeni din judet cum va arãta tabelul cu sumele alocate UAT-urilor. Sigur, se stie cã Finantele de la Vaslui vor face o împãrtealã, pe baza unor formule fixe, se mai stie cã onor CJ Vaslui va împãrti si el niste bani si va mai da în plus alti bani unor primãrii în nevoie, dar cam atât. Bugetul pentru 2019 a intrat, de ieri, în dezbaterea Parlamentului. Puterea si-a propus ca, pânã la sfârsitul sãptãmânii, proiectul sã fie adoptat. Din acest motiv, calendarul este foarte strâns. Amendamentele au putut fi depuse ieri doar pânã la ora 12:00, dupã care comisiile de specialitate vor trebui sã dea aviz alocãrilor pentru fiecare domeniu în parte. De miercuri, bugetul intrã în dezbaterea plenului reunit al celor douã Camere, iar votul final ar urma sã fie dat vineri.

Doar unele calcule aproximative pentru primari

Dacã legat de cifrele absolute nu se stie nimic pânã acum, parlamentarii stiu cã “în anul 2019, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecãrei unitãți administrativ-teritoriale se repartizeazã începând cu luna urmãtoare publicãrii în Monitorul Oficial al României, partea I, a prezentei legi, urmãtoarele cote: 15% la bugetul local al județului; 60% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al cãror teritoriu își desfãșoarã activitatea plãtitorii de impozit pe venit; 5% pentru constituirea unui fond la dispoziția consiliului județean, gestionat printr-un cont distinct deschis pe seama acestuia, fond care se repartizeazã integral în anul 2019 comunelor, orașelor și municipiilor din județ, prin hotãrârea autoritãților deliberative, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologicã a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare localã și pentru susținerea programelor de infrastructurã care necesitã cofinanțare localã precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitãțile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța”. Adicã, de aici se poate pleca într-o analizã a sumelor pe care se poate baza fiecare primar în parte. Rãmâne de vãzut ce va decide Buzatu în sãptãmânile urmãtoare, pentru a ajutora primãriile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.