ÎMPOTRIVÃ…Cei trei senatori din judetul Vaslui, Gabriela Cretu (PSD), Doina Silistru (PSD) si Ion Hadârcã (ALDE), au votat, sãptãmâna trecutã, împotriva cresterii alocatiilor copiilor. Acestia spun cã proiectul de lege, depus de doi deputati din opozitie, prin care se urmãrea dublarea alocatiilor, nu a fost suficient de bine fundamentat. Nu la fel au procedat însã si anul trecut, când toti parlamentarii au votat, de la un capãt la altul, cresterea propriilor indemnizatii, care din ianuarie 2019 au ajuns la 18.720 de lei pe lunã.
În timp ce indemnizatiile parlamentarilor si pensiile speciale ale alesilor au crescut cu peste 150% în ultimii trei ani, iar salariile din anumite domenii bugetare, în special administratie, au cunoscut o adevãratã explozie, alocatiile pentru copii au rãmas la nivelul anului 2015, chiar dacã preturile au crescut substantial în ultima perioadã. Copiii cu vârste între 0 si 2 ani primesc 200 de lei pe lunã, iar cei între 2 si 18 ani câte 84 de lei. Doi deputati din opozitie au depus, în septembrie anul trecut, un proiect de lege pentru majorarea acestor alocatii în sensul în care de la 1 ianuarie 2019 copiii cu vârsta de pânã în doi ani ar fi urmat sã primeascã o alocatie lunarã de 300 de lei, în timp ce alocatia copiilor cu vârsta de 2-18 ani ar fi trebuit sã fie de 150 de lei pe lunã.
România, pe ultimul loc în Europa în privinta cuantumului alocatiei pentru copii
Initiatorii proiectului de lege si-au justificat demersul, afirmând cã alocatiile din România sunt cele mai mici din Uniunea Europeanã. “Propunerea este de majorare a cuantumului alocatiei cu 50% pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, care vor beneficia de o alocatie în valoare de 300 lei si cu 80% pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-18 ani, care vor beneficia de o alocatie în valoare de 150 lei. România se aflã, din nefericire, pe ultimul loc în Uniunea Europeanã în privinta cuantumului alocatiei pentru copii. Dacã în majoritatea acestor state alocatia porneste de la peste 100 de euro, în România copiii primesc echivalentul a 18 euro pentru fiecare copil, o sumã care nu acoperã decât într-o foarte micã mãsurã necesitãtile unui copil”, se aratã în expunerea de motive a proiectului.
“Nu stiu despre ce proiect este vorba”
Desi proiectul de lege a fost supus votului nu mai departe de sãptãmâna trecutã, senatoarea de Vaslui, Doina Silistru nu stia despre ce initiativã legislativã este vorba. “Nici nu stiu despre ce proiect este vorba. Dacã a fost o propunere legislativã, s-a votat în asa fel încât sã ne tinem de programul de guvernare. Din câte tin eu minte, la începutul acestui mandat s-au dublat alocatiile pentru copii. Ceea ce tine de programul de guvernare s-a fãcut, mai mult nu se poate în momentul ãsta. Motivul principal pentru care se respinge o initiativã legislativã este lipsa sursei de finantare. Nu stiu despre ce initiativã este vorba, s-ar putea ca ea sã fi fost depusã înainte ca guvernul actual sã dubleze alocatiile”, a precizat senatoarea de Vaslui. Gabriela Cretu (PSD) si Ion Hadârcã (ALDE) sunt ceilalti doi senatori vasluieni care au votat împotriva proiectului legislativ care prevedea cresterea alocatiilor pentru copii.