DETALII…Încep sã iasã la ivealã noi amãnunte dupã descinderile procurorilor din Mures la locuinta si sediul firmei lui Liviu Iacob. Deocamdatã, lichidatorul husean are calitatea de martor în acest dosar în care se vorbeste de un prejudiciu de peste 1.300.000 de lei, iar ieri seara acesta a dat la domiciliul sãu, în calitatea pe care o are o declaratie destul de amplã. În urma anchetei procurorilor, a reiesit faptul cã, în toatã aceastã afacere este implicat si clanul Stãnescu, din judetul Iasi. În contabilitatea uneia dintre firmele controlate de Stãnescu au fost înregistrate facturi fictive de transport eliberate de societatea din Mures. Pe baza acelor facturi, societatea a dedus TVA-ul datorat statului. Mai târziu, firma a intrat în faliment, iar Liviu Iacob apare ca lichidator judiciar. Acum, ancheta procurorilor trebuie sã demonstreze dacã Iacob avea sau nu cunostintã de existenta acelor facturi fictive în conditiile în care lichidatorul a declarat anchetatorilor cã, la preluarea contabilitãtii firmei, facturile cu pricina nu i-au fost predate. Existã posibilitatea ca statutul lui Iacob de martor sã se poate transforma în suspect, în functie si de ce va declara Stãnescu anchetatorilor. Dacã acesta va spune cã a predat acele facturi odatã cu restul contabilitãtii, este posibil ca ancheta procurorilor sã ia altã întorsãturã. De asemenea, procurorii verificã si dacã procedura de faliment a fost fãcutã corect si dacã lichidatorul a calculat, cu exactitate, sumele datorate de firma lui Stãnescu la bugetul de stat, mai ales cã firma a fost radiatã de la Registrul Comertului în primãvara anului trecut.
Încep sã iasã la ivealã noi amãnunte din dosarul instrumentat de procurorii Curtii de Apel din Mures privind un prejudiciu de peste 1.300.000 de lei. Astfel, chiar dacã i-a fãcut pe anchetatori sã-l astepte mai bine de 10 ore în fata casei sale, Liviu Iacob nu are, deocamdatã, calitatea de suspect în acest dosar. Iacob este martor si va trebui sã lãmureascã o problemã în care este implicatã o firmã de transport din Târgu Mures si o societate comercialã controlatã de clanul Stãnescu din judetul Iasi. Mai exact, firma lui Stãnescu a fost lichidatã si cel care se ocupã de toate aceste demersuri este huseanul Liviu Iacob. Procurorii sunt interesati dacã facturile descoperite false si cu ajutorul cãrora statul a fost prejudiciat de peste 1.300.000 de lei, au fost sau nu predate lichidatorului în momentul în care acesta a preluat contabilitatea pentru a calcula sumele datorate bugetului de stat. Altfel spus, calitatea de martor a lui Liviu Iacob stã acum în declaratiile pe care le va face Stãnescu în fata anchetatorilor. Acesta va trebui sã spunã dacã facturile cu pricina au fost sau nu predate lichidatorului husean. În functie de declaratiile acestuia, existã si posibilitatea ca Iacob sã nu mai fie considerat martor, ci sã devinã suspect. Totul a pornit în urmã cu douã zile, odatã cu perchezitiile efectuate de procurori în mai multe judete din tarã, inclusiv în judetul Vaslui. Mai precis, anchetatorii au descins la sediul firmei si la locuinta lichidatorului husean Liviu Iacob. Au fost nevoiti sã astepte venirea acestuia acasã mai bine de 10 ore dupã ce Iacob le-a spus, telefonic, cã este în drum spre Brãila. Conform comunicatelor oficiale, actiunea a avut loc sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Mures. Într-un comunicat emis de cãtre Parchetul de pe lângã Tribunalul Mures, în urmã cu douã zile au fost executate perchezitii într-un dosar de evaziune fiscalã. “Politistii din Mures au efectuat 68 de perchezitii, în Bucuresti si în 14 judete, la sediile unor firme si la domiciliile unor persoane bãnuite de evaziune fiscalã. Activitãtile s-au desfãsurat sub coordonarea Parchetului de pe lângã Tribunalul Mures, în Capitalã, precum si în judetele Mures, Bistrita Nãsãud, Brasov, Galati, Gorj, Ilfov, Iasi, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Vâlcea, Vaslui. Din cercetãri a rezultat faptul cã, în perioada 2012 -2016, reprezentantii unei firme din Mures, având ca obiect principal de activitate transporturi rutiere de mãrfuri, ar fi stabilit relatii comerciale fictive si ar fi înregistrat în contabilitate facturi fiscale fãrã continut economic real. De asemenea, cei în cauzã ar fi omis înregistrarea în totalitate a livrãrilor efectuate, beneficiind astfel de deduceri fiscale ilegale. Prin faptele lor, s-ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 1.300.000 de lei. Vor fi puse în executare 15 mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri”, se arãta în comunicatul oficial.
Familia Stãnescu implicatã si în afaceri cu carne, în Transilvania
AFACERI…Pe rolul instantelor de judecatã, alãturi de un avocat vasluian, existã un alt dosar în care apare numele Stãnescu. Afaceristul din judetul Iasi a ajuns în atentia procurorilor dupã ce a reusit sã devalizeze statul cu peste 645.000 de lei. În referatul cu propunerea de arestare preventivã, procurorii au sustinut cã au existat indicii clare cu privire la faptul ca, Daniel Stanescu l-ar fi determinat pe fostul sãu sofer, Vasile Rosu, sã fie administratorul unei firme. Astfel, a fost creata firma Globus Retro Gold SRL. Pe aceastã firmã a fost comise mai multe fapte de evaziune fiscalã. Cei doi au realizat documente contabile false. Din aceasta schemã, a rezultat un prejudiciu de 645.000 lei adus bugetului de stat. În acest context, Daniel Stanescu a gãsit un furnizor de carne în Ungaria. Cumpãra carnea de porc cu 7 lei/kilogram si o vindea în Romania, la un pret aproape dublu. Beneficiar al acestei inginerii financiare a fost patronul unei firme de salamuri din Salonta.