VIATÃ SALVATÃ… Premierã medicalã la Vaslui, unde s-a realizat prima procedurã de trombolizã în cazul unui accident vascular cerebral (AVC). Interventia a avut loc la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui si a fost realizatã de o echipã de medici de diferite specializãri.
Primul pacient de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui care a fost supus procedurii este o femeie de 77 de ani, din comuna Tanacu. Ea a suferit un atac vascular cerebral, iar interventia realizatã vineri în spitalul vasluian, de cãtre echipa de medici, a presupus distrugerea unui cheag de sânge format la nivelul creierului. S-a intervenit intravenos cu medicamente speciale, iar pacienta a început sã se recupereze la nici 24 de ore de la interventie. “Este vorba despre o pacientã în vârstã de 77 de ani, care a venit de la Tanacu si care a ajuns la spital la douã ore de la instalarea accidentului vascular cerebral. Pentru a putea beneficia de aceastã procedurã, pacientul trebuie sã ajungã în maximum trei ore, trei ore jumate de la instalarea deficitului motor pentru cã fereastra în care noi putem aplica aceastã procedurã este de patru ore si jumãtate. Pacienta s-a prezentat vineri la UPU, în jurul orei 19:20. Medicul de gardã era doctorita Condrea. M-a solicitat si pe mine pentru cã, fiind primul caz de trombolizã, au fost emotii si de partea noastrã, a prestatorilor de servicii. Pacienta a fost eligibilã, nu a avut contraindicatii majore, nici mãcar contraindicatii relative cumulate. S-a fãcut Computerul Tomograf imediat si s-a administrat substanta la 42 de minute de la intrarea în UPU. Pacienta a evoluat foarte bine pe parcursul trombolizei. La 24 de ore, pacienta a fãcut o discretã transformare hemoragicã, pentru cã avea foarte multe comorbiditãti, dar dupã aceastã perioadã ea a reusit sã mobilizeze membrul inferior si superior în proportie de 30%. În cazul unor astfel de paralizii, pacientii nu reusesc sã mobilizeze membrele nici dupã o lunã de zile. Pacienta a rãmas sub supravegherea noastrã” ne-a declarat dr. Lelia Croitoru, sefa sectiei de Neurologie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.
Cu cât se actioneazã mai repede, cu atât cresc sansele pacientului
Potrivit cadrelor medicale vasluiene, aceastã procedurã prezintã si riscuri, iar cea mai de temut este hemoragia cerebralã. “În astfel de cazuri, pacientii stau o orã în UPU, dupã care se spitalizeazã pe sectia de Neurologie, unde sunt monitorizati timp de 24 de ore, dupã un algoritm stabilit dinainte, în protocolul national. Pentru primul caz, lucrurile au mers ceas, în sensul cã toatã lumea a fost foarte pregãtitã, foarte promptã si a aplicat întocmai procedurile pe care noi le-am adus la cunostintã cu mult timp înainte. Tromboliza este o sansã pe care o au pacientii pentru a recupera integral sau partial deficitul motor. În functie de mãrimea cheagului se pot obtine ameliorãri partiale mai rapide decât în tratamentele clasice, dar sunt grevate si de o serie de complicatii care pot apãrea si pe care noi le aducem la cunostinta apartinãtorilor sau pacientilor în momentul în care le propunem aceastã procedurã. Una dintre complicatii este hemoragia cerebralã. Poate sã apara si la alte nivele, dar cea cerebralã este cu prognostic mai rezervat” a mai declarat dr. Lelia Croitoru. În judetul Vaslui aceastã procedurã se poate face la Spitalul Judetean de urgentã Vaslui si la Spitalul Municipal “Elena Beldiman” Bârlad.