SUPÃRÃRI… Bugetul alocat medicinei de familie din România creste cu 6% în 2019, ceea ce a generat nemultumiri majore în sector, în conditiile în care avansul acoperã doar inflatia.
Societatea Nationalã de Medicinã de Familie (SNMF) a precizat cã în 2018, cabinetele medicilor de familie au avut un buget mai mare cu 17% fatã de 2017, care a permis doar “supravietuirea” cabinetelor. “Prin subfinantarea sistematicã a medicinei de familie se pune în pericol existenta acestui sector medical si implicit pacientii, motiv pentru care ne aflãm în situatia de a cãuta solutii alternative pentru asigurarea supravietuirii cabinetelor”, a menționat societatea, într-un comunicat semnat de presedintele SNMF, medicul Dina Mergeani. Societatea solicitã Guvernului si Parlamentului sã îsi asume obligatia de a asigura sãnãtatea populatiei si accesul la servicii de sãnãtate. “Sperãm cã ne vor sustine solicitãrile prin initierea si sustinerea unui amendament pentru cresterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel cã înteleg importanta sectorului de asistentã medicalã primarã. Considerãm cã interesul pacientilor si dreptul la o practicã medicalã eficientã sunt motivatii serioase care vor depãsi barierele administrative si politice”, au mentionat reprezentantii societãtii.
Unii cu salarii dublate, altii cu nimic
Potrivit SNMF, medicii de familie nu au putut asigura anul trecut cresteri salariale pentru angajati, precum asistenti medicali si alte categorii de personal, similare cu cele din sistemul bugetar, si nu au putut face investitii. “În conditiile în care personalul medical (medici si asistenti medicali) din unitãtile sanitare de stat (medicina scolarã, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finantãri (salarii si bugete) mãrite cu pânã la 100%, medicii de familie au asteptat o reparatie a acestor inechitãti. S-a sperat cã guvernantii vor dispune mãsurile reparatorii promise cu ocazia rectificãrii bugetare din august 2018, respectiv alocarea financiarã pentru anul 2019”, mai precizeazã reprezentantii SNMF.