RÃZBOI PE CLÃDIRE… Scandalul mocneste la Negresti, acolo unde consilierii locali PNL amenintã cã vor bloca orice proiect de transmitere cãtre Consiliul Judetean a clãdirii fostului spital orãsenesc. Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) a anuntat cã ar fi de acord sã preia clãdirea fostului spital si sã facã acolo un centru pentru 50 de bãtrâni, de la Centrul pentru bãtrâni de la Husi. Consilierii liberali de la Negresti spun cã nu sunt de acord cu aceastã mutare a spitalului, dacã nu se face un centru de permanentã, la care locuitorii din oras si comunele învecinate sã apeleze, 24 de ore din 24. Situatia s-ar putea bloca total, la vot, în Consiliul Local, pentru cã PNL are opt consilieri la Negresti, iar PSD si consilierii independenti doar 10 mandate. Între timp, se pare cã si Executivul este în asentimentul liberalilor si cere ca sefii de la judet sã gãseascã o solutie pentru a se deschide un centru de permanentã la fostul spital, în caz contrar cererea DGASPC fiind sortitã esecului.
Pentru ca proiectul prin care clãdirea fostului spital orãsenesc sã treacã în administrarea CJ Vaslui ar fi nevoie de douã treimi din voturi în Consiliul Local Negresti, fiind vorba de un proiect de patrimoniu. Adicã, ar fi nevoie de minim 12 voturi pentru ca acest proiect sã treacã. Însã, alesii locali liberali PNL nu sunt de acord cu predarea clãdirii cãtre CJ dintr-un motiv care, sustin ei, ar fi bine întemeiat. Pentru ca scandalul sã fie si mai mare, vicepresedintele CJ, Vasile Mariciuc, a mers la o întâlnire cu Consiliul Local si ar fi spus cã acolo se vor muta 50 de persoane cu handicap, si nu bãtrâni. „Am înteles cã acolo se vor muta 50 de persoane cu handicap. Nu stiu dacã e asa sau nu, auzisem cã ar fi vorba de bãtrâni. Ni s-a cerut sã dãm toatã clãdirea spitalului cãtre Consiliul Judetean, un transfer gratuit, însã se pare cã oficialii judeteni au uitat de nevoile locuitorilor din Negresti si comunele învecinate, în jur de 40.000 de oameni. Dl. Mariciuc, vicepresedintele CJ Vaslui, a venit la o discutie cu noi, consilierii locali, si ne-a spus cã nu se pune problema redeschiderii spitalului. Asta înseamnã cã cei de la CJ Vaslui nu se gândesc nicio clipã sã redeschidã spitalul de la Negresti. Dacã de la judet se gândesc sã preia clãdirea, fãrã sã rezolve cererea locuitorilor din Negresti, care îsi doresc mãcar un centru de permanentã, atunci cred cã ne vom opune atunci când va fi discutat un astfel de proiect în Consiliul Local. Cum sã dãm clãdirea, fãrã sã primim si noi, negrestenii, ceva în schimb?”, se întreabã Rusu.
Deschiderea unui centru de permanentã, un vis prea îndepãrtat
În conditiile în care se va ajunge la aprobarea în CL Negresti a transferului gratuit al clãdirii fostului spital cãtre Consiliul Judetean, consilierii PNL se vor opune, pentru cã, spun ei, locuitorii orasului trebuie sã primeascã un centru de permanentã, la care sã fie mereu un medic si asistente, pentru urgente. O astfel de propunere ar însemna ca, la parterul fostului spital, sã se facã amenajãri, pentru a înfiinta cinci-sase cabinete pentru medici de familie, plus un serviciu de urgentã, cu medici si asistente care sã asigure situatiile medicale de urgentã, la orice orã. Viceprimarul orasului, Radu Morosanu, sustine cã s-au purtat discutii cu doi-trei medici de familie, însã nu stie câti ar veni sã lucreze în fostul spital. „Cred cã putem face un parteneriat, între primãria si CL Negresti, Consiliul Judetean si DGASPC, prin care sã stabilim cã la parter, se vor asigura conditii pentru un centru de permanentã, iar la etajele superioare sã se asigure îngrijirea bãtrânilor. Trebuie sã discutãm foarte deschis aceste probleme, pentru cã oamenii ne cer sã facem ceva, pentru a le asigura servicii medicale, cum era pe vremuri. Am avut propunerea de a deschide în aceastã locatie, cu câtiva ani în urmã, o sectie exterioarã a Spitalului Judetean de Urgentã, dar a cãzut acest proiect. Acum, ni se cere sã transferãm în mod gratuit clãdirea cãtre Consiliul Judetean si DGASPC, însã va trebui sã ne asezãm la masa negocierilor si sã cãutãm cu totii o solutie pentru a asigura din nou servicii medicale populatiei din aceastã zonã. Sunt zeci de mii de oameni care asteaptã sã se întâmple ceva la spital. Sã se aducã bãtrânii, nu avem nimic împotrivã, dar la parter sã avem un centru de permanentã. Vom discuta cu medici si vom încerca sã oferim noi o solutie”, explicã Radu Morosanu, viceprimarul orasului Negresti.
Episcopia Husilor nu este în „pericol”, fosta maternitate poate deveni asezãmânt social
Transferul celor 50 de bãtrâni de la Husi la Negresti, spune conducerea DGASPC Vaslui, ar însemna în jur de 50 de noi locuri de muncã. Executivul din Negresti spune cã, în paralel cu cererea DGASPC, existã o solicitare si de la Episcopia Husilor, care cere fosta maternitate pentru o perioadã de 49 de ani, pentru a face acolo un asezãmânt social. Adicã, încã 15-20 de locuri de muncã. Toate ar fi bune si frumoase, însã rãmâne de vãzut cum vor evolua lucrurile, pentru cã pânã acum au fost doar discutii peste discutii, fãrã a se pune pe masã un proiect concret. Dar din câte se pare, atât conducerea Primãriei, consilierii locali de la PSD si PNL, dar si ceilalti factori de decizie din oras ar dori ca, în contul clãdirii care se transferã gratuit, Consiliul Judetean sã-si asume sarcina deschiderii unui centru de permanentã la fostul spital. Mingea este în terenul lui Dumitru Buzatu, la Consiliul Judetean, care trebuie sã facã o miscare, în perioada imediat urmãtoare.