spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Contre între Boroș și Solomon pe tema raportului Curții de Conturi privind transportul în comun| VIDEO

- Advertisement -

DIVERGENTA… Deputatul Adrian Solomon a arãtat clar în sedinta de CL, cã nu dã doi bani pe deciziile Curtii de Conturi, tipând la primarul Dumitru Boros cã indiferent de ce spune Curtea de Conturi, legea este mai presus de toate! Declaratia lui Solomon face referire la disputa dintre Primãrie, pe de o parte, si de partea cealaltã SC Vertrantis SRL, care a cerut rezilierea contractului de delegare de gestiune a transportului public în Bârlad. Mai mult, deputatul Solomon a invocat legea 92/2007 a serviciilor de transport public local, precizând cã aceastã lege îl obliga pe primar sã acorde subventiile transportatorului, deoarece acesta nu si-a fãcut investitiile din cauza primãriei, care n-a asigurat curent electric în statiile de autobuz, precum nici predarea sau primirea acestor statii! Lucru total neadevãrat, dupã cum aratã raportul întocmit de Curtea de Conturi si specialistii Primãriei, în frunte cu primarul Dumitru Boros, în cadrul unei conferinte de presã. Socant este faptul cã deputatul Adrian Solomon aruncã în derizoriu deciziile Curtii de Conturi, cu tupeu, pentru cã poate!

Dupã tot circul pe care deputatul Adrian Solomon l-a fãcut în sedinta de îndatã a CLM Bârlad, pretinzând cã este atât de „destept”, încât este singurul „capabil” sã înteleagã cum stau lucrurile cu transportul local bârlãdean, este momentul ca adevãrul în privinta acestui subiect sã fie spus. NU primarul Dumitru Boros este cel care „nu vrea” sã dea societãtii SC Vertrantis SRL banii de subventii, pentru anul 2018, ci Curtea de Conturi este cea care a stabilit ca firma în cauzã nu mai poate primi bani de la Primãrie dupã ce… a fost efectuat un control, în vara anului trecut la Primãria Bârlad. Curtea de Conturi a oprit Primãria din a acorda subventiile, deoarece SC Vertrantis nu si-a achitat obligatiile fatã de primãrie, prevãzute în contract, astfel cã a stabilit cã Primãria a adus un prejudiciu bugetului local de 230 000 de lei, plãtind subventii în 2016 si 2017! Iatã concret ce spun inspectorii de la Curtea de Conturi în Raportul de Audit din 12 iunie, 2018.

„În perioada 2017-2018 au fost aprobate douã ajustãri a tarifului unei cãlãtorii cu mijloacele de transport public local – prima de la 1,00 leu la 1,30 lei si a doua de la 1,3 lei la 1,6 lei. Observãm încãlcarea prevederilor pct.12.1 din contractul de delegare, deoarece UATM Bârlad, în calitate de delegãtor si-a achitat obligatiile asumate prin contractul de delegare de gestiune cãtre SC Vertrantis, ajustând pretul unui bilet de cãlãtorie si plãtind la timp subventiile la biletele de cãlãtorie, spre deosebire de delegant care nu si-a îndeplinit obligatiile prevãzute prin clauzele contractuale referitoare la realizarea investitiilor. În concluzie, prin nerealizarea de cãtre SC Vertrantis SRL Bârlad a investitiilor asumate prin contract si prin neretinerea contravalorii acestora din sumele datorate delegantului, ca urmare a programelor de protectie socialã al delegatorului, bugetul local a fost prejudiciat pânã la data prezentului audit cu suma de 230 000 de lei (…). Desi clauzele contractuale îi permiteau rezilizierea contractului de delegare de gestiune entitatea UATM Bârlad nu a fãcut-o”, scrie negru pe alb în Raportul de Audit al Curtii de Conturi. Ca mãsurã, aceeasi Curte de Conturi a obligat Primãria sã nu mai acorde subventii si sã recupereze cei 230 000 de lei, cu care sã facã ea investitiile prevãzute.

„Da’ cine-i Curtea de Conturi ca sã vã impunã sã nu respectati legea??”

Minimalizând importanta Curtii de Conturi, deputatul Adrian Solomon s-a rãtoit la primarul Dumitru Boros, cã nu poate Curtea de Conturi sã-l oblige sã nu respecte legea! „Aveti o hârtie de la SC Vertrantis în care reclamã cã n-a putut face investitiile în statii pentru un singur lucru: nu are autorizatie de constructie, pentru cã nu i s-au predat statiile respective, pentru cã nu au fost intabulate de cãtre primãrie. Nefiind intabulate nu putea sã cearã autorizatie de constructie. Nu a putut pune panourile luminoase si afisaj electronic pentru cã nu sunt legate la curent electric? De ce nu sunt legate? Ce ati fãcut doi ani si jumãtate domnule primar? Erati obligat sã puneti functionarii din primãrie la treabã! Mai mult, i-ati oprit omului, culmea, prin dispozitia Curtii de Conturi, subventiile prevãzute prin acel contract. Stiti ce spune Legea 92/2007 (privind serviciile de transport public local – n.r.) la art. 19., lit. e cã sunteti obligat sã plãtiti subventiile. Nici o dispozitie a unei institutii publice nu poate sã fie împotriva legii, blocându-i cei 230 000 de lei, în închipuirea dumneavoastrã ca si investitii nerealizate, este o culpã a dumneavoastrã, pe care trebuia sã o spuneti celor de la Curtea de Conturi, poate ei nu stiau legea (!!??). Trebuia sã le spuneti cã nu pot ei sã vã impunã sã încãlcati legea”, a spus deputatul Adrian Solomon.

Iatã însã ce spune Legea 92/2007, art. 19 lit.e – „Concesionarul (UAT-n.r.) trebuie sã asigure finantãrile convenite prin reglementãrile privind modalitatea de gestiune a serviciilor, dacã este cazul”.

Primarul Boros vine cu clarificãri

„Am sã clarific anumite aspecte <<înfierate>> de deputatul PSD Adrian Solomon. Ne-au adus, mie si aparatului din primãrie, numai acuze. Cã nu am dat societãtii de transport subventii, cã nu am majorat pretul la 2 lei, cã noi nu ne-am fãcut datoria, cã am încercat sã delegãm unui serviciu pe care deja îl avem delegat… Cum sã nu respect eu o decizie a Curtii de Conturi? Pãi dacã nu respectam, când aveam termen pânã la 12 decembrie 2018 sã recuperez banii, cei de la Curtea de Conturi mã sanctionau, putând merge pânã la demiterea mea! Nu poti sã nu respecti o decizie a Curtii de Conturi, atât timp cât si legea invocatã de domnul deputat spune cã subventiile se acordã <<dacã este cazul>> si în relatia Primãrie – Vertrantis, nu era cazul! Mai mult, spune cã nu sunt statiile intabulate! Ba sunt! Însã mã întreb, ce-au fãcut cei din PSD 16 ani de nu au intabulat statiile ?? Si cum nu sunt legate la curent electric? Dar toate ghirlandele de sãrbãtoare, luminoase, unde sunt legate? Cine îl împiedica sã îsi punã panourile luminoase? O sã prezentãm mai multe clarificãri, când vom iesi public cu toate raportele Curtii de Conturi si de la celalate societãti ale CLM, CUP si Reiser, rapoarte care trebuiau discutate în CLM, dar, din motivul circului fãcut de PSD cu transportul, s-a <<sãrit>> peste ele”, a spus primarul Dumitru Boros.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.