HARABABURÃ… DSVSA Vaslui a fost nevoitã sã recunoascã cã în cazul vânãtorii de pe 10 ianuarie, s-au vânat si vândut mistreti infestati cu trichinelozã, iar vânãtorii au mâncat fãrã sã constientizeze pericolul la care se expun. Mai mult, în ultima sãptãmânã au ajuns la spital la sectia de Boli Infectioase cinci persoane, bãrbati cu vârste peste 60 de ani, care au mâncat carne de mistret infestatã cu trichinelozã! Într-un comunicat, conducerea DSVSA Vaslui, mentioneazã cã: “În urma incidentelor din ultima perioadã cu mistreti cu trichinelozã, de pe fondurile de vânãtoare de pe raza localitãtilor Cristesti, Silistea, Popeni, Dãnesti, Valea Teiului-Husi, Hoceni, Bãdeana, urmare a unor probe care au ajuns târziu, probe incomplete calitativ si/sau cantitativ la LSVSA, fãrã identificarea corespunzãtoare a porcilor împuscati etc., fãrã asteptarea rezultatelor de laborator, a rezultat consumul de carne si preparate din carne fãrã examen trichineloscopic, ceea ce a pus în pericol sãnãtatea consumatorilor si a familiilor acestora”.
Asa cum am mai precizat, partidele de vânãtoare care au avut loc pe mai multe fonduri de vânãtoare din judetul Vaslui, s-au soldat cu câtiva zeci de porci mistreti împuscati. Dupã cum este regula, vânãtorii pot sã cumpere porcii vânati, plata fiind fãcutã la AJVPS Vaslui. Dar înainte de a-i cumpãra, s-au luat probe doar de la zece porci mistreti, pentru examenul trichinelogic, care au ajuns la Laboratorul Sanitar Veterinar (LSV) apartinând de DSVSA Vaslui, din Bârlad. Vã reamintim cã, asa cum ne-a precizat Mitiu Ciupilan, directorul executiv al DSVSA Vaslui, initial, doar una dintre probe a fost gãsitã pozitivã la examenul trichinelogic. Dar, care porc dintre cei zece avea trichinelozã, nu se stia! Vânãtorii s-au trezit cã dupã aproape o sãptãmânã, timp în care au consumat din carnea porcului bolnav de trichinelozã, au fost somati sã dea din nou probe, de data asta cu nume si prenume, pentru a vedea dacã porcul deja bãgat în congelator este infestat! Dupã ce s-au prelevat din nou probe, rezultatul a fost pe mãsurã! Nu unul, ci patru porci mistreti împuscati aveau trichinelozã!
Cinci vânãtori tratati … profilactic, doi fiind în spital!
Desi directorul DSVSA Vaslui, medicul veterinar Mitiu Ciupila sustinea cã nu s-a atins nimeni de carcasele de proc mistret, care “sunt la AJVPS Vaslui în depozit”, vânãtorii l-au contrazis. “Am mâncat din carne clar. Dupã ce am vânat porcul, acolo, pe loc l-am curãtat, pârlit si transat. Am mâncat toti vânãtorii care eram pe fondul respectiv, sorici la greu, apoi acasã am fãcut cu familia grãtar. Toatã familia mea a mâncat! Acum eu sper cã nu o sã avem nimic, nu sunt semnale, dar cine stie cât este incubatia la boala asta. Sper sã nu pãtim nimic”, ne-a spus vânãtorul, care a recunoscut cã mistretul de la care s-a luat probã din frigiderul lui, a fost depistat cu trichinelozã. La spitalul bârlãdean s-au prezentat sãptãmâna trecutã mai multe persoane care au aflat cã au mâncat din carnea infestatã cu trichinelozã, dupã ce a au primit rezultatul probelor de la DSVSA (la probele luate din congelator evident!). “Au fost sãptãmâna trecutã cinci persoane, peste 60 de ani, care au primit tratament profilactic, deoarece consumaserã carne de mistret cu trichinelozã. Douã dintre ele au rãmas internate deoarece aveau si alte afectiuni, respectiv virozã”, a precizat medicul Angelica Gramaticu, purtãtorul de cuvânt al spitalului bârlãdean.
Recomandãrile DSVSA Vaslui
“Având în vedere cresterea incidentei Trichinelozei la porcii mistreti vânati pe teritoriul judetului Vaslui si a faptului cã acestia erau comercializati pentru consumul vânãtorilor si al apropiatilor acestora, înainte de efectuarea exemenului trichineloscopic, atragem atentia cã pe lângã monitorizarea în permanentã a stãrii de sãnãtate a efectivelor de porci mistreti si raportarea în regim de urgentã, despre orice modificare a starii de sãnãtate a acestora, vânãtorii au obligatia de a aduce probe la LSVSA Vaslui de la toate cazurile de mistreti bolnavi depistati sau cadavrele acestora si de la toti mistretii împuscati. Este INTERZISA expedierea carcaselor de vânat sãlbatic înainte de primirea rezultatelor buletinelor de analizã, care sã ateste rezultate negative pentru PPA,PPC,Trichinella. De asemenea, este interzisã comercializarea porcilor, cãrnii si produselor din carne provenite din zonele de restrictie, ca urmare a evolutiei pestei porcine africane (PPA) (judetul Vaslui este in partea a III-a a Deciziei 709/2016!!!), iar comercializarea cãrnii de porc neexpertizatã sanitar veterinary, se sanctioneazã cu amenzi de pânã la 40.000 de lei! D.S.V.S.A.Vaslui recomandã cetãtenilor sã cumpere produse alimentare numai din unitãti sau spatii autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor. Riscul consumului de carne de porc necontrolatã sanitar veterinar îl reprezintã îmbolnãvirea de trichinelozã, o boalã parazitarã care poate provoca paralizii si se poate complica, putând duce la deces. Acelasi risc existã si în cazul preparatelor din carne provenitã de la animale neexpertizate si infectate cu parazitul Trichinella spiralis, întrucât afumarea sau prãjirea/coacerea superficialã nu distruge parazitul.”, se precizeazã în comunicatul semnat de Mitiu Ciupilan, directorul DSVSA Vaslui.