BLESTEMUL MISTRETULUI
PERICOL DE TRICHINELOZÃ…O partidã de vânãtoare a pus autoritãtile pe jar. Zece mistreti au fost împuscati, în urmã cu câteva zile în cadrul unor partide de vânãtoare pe mai multe fonduri de vânãtoare din judetul Vaslui si unul a fost depistat cu trichinelozã. Interesant este faptul cã s-au luat probe de la cei zece mistreti vânati, care au fost trimise la DSVSA Vaslui pentru examenul trichineloscopic. Una dintre probe a iesit pozitivã, deci animalul avea trichinelozã, dar nu se stie care dintre cei zece este cel infestat! Acum, vânãtorii care si-au luat mistretii acasã si i-au pus prin congelatoare, unii poate chiar au si mâncat „pomana porcului” cu toatã familia, sunt cãutati. Practic, vânãtorii trebuie sã scoatã carnea de mistret de prin frigidere pentru a se preleva din nou probe, în vederea depistãrii celui bolnav! În tot acest timp, directorul DSVSA Vaslui, Mitiu Ciupilan spune cã cele zece carcase de mistreț se aflã la AJVPS Vaslui, vânãtorii fiind în sigurantã. Vasile Negru, presedintele AJFPS Vaslui spune cã nici n-a auzit de asa ceva si nu stie cã ar fi vreun porc mistreț împuscat bolnav! Între timp, vânãtorii trebuie sã astepte sã vinã noile rezultate la analize, pentru a sti dacã porcul din frigider este bun de mâncat!
Partidele de vânãtoare care au avut loc pe mai multe fonduri de vânãtoare din judetul Vaslui, pe 10 ianuarie s-au soldat cu câtiva zeci de porci mistreti împuscati. Asa cum este regula, vânãtorii pot sã cumpere porcii vânati, plata fiind fãcutã la AJVPS Vaslui. Dar înainte de a-i cumpra, s-au luat probe de la zece porci mistreti, pentru examenul trichinelogic, probele ajungând la Laboratorul DSVSA Vaslui, din Bârlad. Acolo, surpizã: una dintre probe a fost pozitivã la examenul trichinelogic. Dar, care dintre cei zece porci are trichinelozã? Nu se stie! Vânãtorii s-au trezit cã dupã aproape o sãptãmânã, timp în care poate au consumat din carnea porcului bolnav , trebuie sã dea din nou probe, de data asta cu nume si prenume, pentru a vedea dacã porcul deja bãgat în frigider sau congelator nu este infestat! „Dacã am consumat si porcul este bolnav?? Ce facem atunci?”, ne-au spus câtiva dintre vânãtorii care au fost cãutati pentru a da din nou probe la DSVSA Vaslui.
„Este o situatie alambicatã” explicã seful DSVSA Vaslui
Am solicitat explicatii, pentru cã asta vor si vânãtorii, de la directorul DSVSA Vaslui, medicul veterinar Mitiu Ciupilan, referitor la aceastã situatie, care ar putea duce la îmbolnãvirea familiei vreunuia dintre cei care au cumpãrat porcii vânati. „Metoda, datoritã protocolului pe care îl avem cu AJVPS Vaslui, este ca ei sã trimitã câte o probã, care este alcãtuitã din zece esantioane, luate de la zece mistreti. Datoritã metodei de lucru, avem proba pozitivã, dar provine de la zece mistreti! Acum lucrãm, prin eliminare sã vedem de la care mistret este. Porcii sunt în depozit la AJVPS Vaslui, nu s-au cumpãrat de cãtre vânãtori, sã ne întelegem! Cei de la AJVPS nu aveau cum sã-i vândã fãrã sã aibã de la noi buletinul de analizã! Fiecare carcasã de porc este crotatã si se aflã în depozitul AJVPS Vaslui! Nici pomenealã sã fie date carcasele la vânãtori! Se stie cã unul din cei zece este bolnav, acum trebuie sã-l identificãm! Dacã AJVPS Vaslui si-a permis sã nu retinã carcasele pânã când primesc analizele, este problema lor! Ei aveau obligatia sã retinã carcasele pânã când primeau de la noi buletinul de analizã pentru examenul trichinelogic si pentru pestã porcinã. Este o situatie alambicatã”, a precizat Mitiu Ciupilan.
AJVPS Vaslui: „Nu stiu nimic, acum aud”!
Vasile Negru, presedintele AJVPS Vaslui l-a luat pe nu în brate instaneu, de cum a primit telefon de la redactorii nostri, care au întrebat despre situatia „alambicatã”, cum a descris-o directorul DSVSA Vaslui, Mitiu Ciupilan. „Pe 10 ianuarie au fost mai multe partide de vânãtoare pe mai toate fondurule din judet. Eu acum aud vestea cã o probã de la unul din porcii mistreti împuscati a ieșit pozitivã la examenul trichinelorgic. De la dumneavoastrã aflu! Noi avem protocol de colaborare cu DSVSA Vaslui. Nu ne-au spus nimic, nu ne-au informat cu nimic, nu am detalii, nu mi s-a comunicat absolut nimic! Noi trimitem probe de la toti mistretii împuscati la vânãtoare, absolut de la toti! Nu m-au sunat cei de la DSVSA, nu m-au informat, nu am ce detalii sã vã dau. Când am detalii, vã voi comunica”, a precizat Vasile Negru, seful AJVPS Vaslui.
Trichineloza se transmite de la animal la om
Trichineloza este o boalã comunã omului si animalelor domestice si sãlbatice care se hrãnesc cu carne. Infestarea omului cu Trichinella spp. are loc pe cale digestivã, prin ingestia cãrnii sau a preparatelor din carne de porc sau vânat neprelucratã sau insuficient prelucratã termic. Boala nu se manifestã la animalele în viatã, prin urmare proprietarul poate considera cã sacrificã un animal sãnãtos, astfel cã riscul de îmbolnãvire este imprevizibil. La om, trichineloza poate evolua cu forme grave, reusita tratamentului fiind conditionatã de rapiditatea instituirii lui. Mãsurile de prevenire a îmbolnãvirilor sunt cele mai eficiente. În acest sens, specialistii sanitar-veterinari recomandã: – solicitarea examenul trichineloscopic al cãrnii provenite de la animalele sacrificate în gospodariile individuale, precum si al vânatului comestibil.