PROPUNERE… Mai multi vasluieni solicitã autoritãtilor locale sã schimbe numele strãzii “Constantin Dobrogeanu Gherea”, despre care spun cã toatã viata a fost un “bolsevic internationalist”. Demersul cetãtenilor este sprijinit de mai multi oameni de culturã din oras, inclusiv de profesorul Dan Ravaru. Acesta a declarat, pentru Vremea Nouã, cã s-a ajuns în situatia asta din cauzã cã, în anul 1990, când s-a fãcut schimbarea numelor de strãzi, conducerea orasului a apelat doar la conducerea muzeului, acolo fiind “persoane strãine de Vaslui”.
Localizatã din spatele clãdirii Serviciului Român de Informatii si pânã la sediul bãncii BRD, strada “Constantin Dobrogeanu Gherea” a devenit, zilele acestea, subiect de dezbatere în mediul online. Multi vasluieni spun cã un personaj care a promovat bolsevismul si ideologia marxist-leninistã nu meritã sã fie onorat, de aceea solicitã autoritãtilor locale schimbarea numelui strãzii.
Romeo Talmaciu, o variantã mai bunã
Acestia vin si cu o propunere de înlocuire a numelui strãzii: Romeo Talmaciu. “Poate cã profesorul Romeo Talmaciu, recent trecut în neființã ar merita aceastã onoare pentru contribuția la renumele urbei. Si alte orașe în care existã strãzi cu acest nume au personalitãțile lor locale care meritã cinstite în acest mod”, au scris vasluienii, pe retelele de socializare.
Profesorul Dan Ravaru: “Un demers corect”
Initiativa cetãtenilor de a solicita schimbarea numelui strãzii este apreciatã inclusiv de oamenii de culturã din municipiul Vaslui. Profesorul Dan Ravaru se numãrã printre cei care sprijinã acest demers. “Miscarea social democratã din România a fost practic începutã si fundamentatã de Constantin Dobrogeanu Gherea, pe numele sãu adevãrat Solomon Katz. Acesta s-a nãscut în Elisavetgrad, în Ucraina, s-a încadrat de tânãr miscãrilor revolutionare din Rusia si a fost condamnat la exil, în Siberia, de unde a reusit sã evadeze. Ajuns în România, si-a schimbat numele, adãugând Gherea, ca amintire de la Katz, care în germana pe care o vorbeau evreii, înseamnã pisicã. Pe lângã activitatea politicã destul de slabã, deoarece în România nu exista o muncitorime care sã promoveze idealurile socialiste, Dobrogeanu Gherea a desfãsurat o bogatã activitate publicisticã, partial si în domeniul culturii. A promovat ceea ce se numea atunci “arta cu tendintã”, adicã o literaturã care sã promoveze idealuri sociale, politice, ce au degenerat mai târziu în proletcultism. Partial s-a apropiat de unele idei care circulau în epocã, de exemplu teoria formelor fãrã fond, adicã aspectele culturale, strãine de realitãtile tãrii. Socialismul lui Gherea a esuat prin asa-zisa “trãdare a generosilor”, când la sfârsitul secolului al XIX-lea, fruntasii socialisti au trecut în Partidul Liberal. Fiul lui Dobrogeanu Gherea a devenit agent al Moscovei, un cominternist, adicã adept al internationalei comuniste. Legãturi deosebite cu Vasluiul, Dobrogeanu Gherea nu a avut, si cred cã numele strãzii, pus în perioada comunistã, ar trebui schimbat. El a rãmas pentru cã în 1990, când s-a fãcut schimbarea numelor de strãzi, conducerea orasului a apelat numai la conducerea muzeului, acolo fiind persoane strãine de Vaslui. De aceea multe personalitãti vasluiene nu au nume de stradã, pe când în mod eronat s-a pãstrat numele lui Dobrogeanu Gherea, care nu a fost nici vasluian, nici român, si a promovat idealuri strãine de poporul nostru”, a declarat profesorul Dan Ravaru. Rãmâne de urmãrit cum vor rãspunde si autoritãtile locale acestui demers cetãtenesc.