spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Iatã de ce stau cu orele pacientii pe la usile medicilor de familie!

- Advertisement -

BIROCRATIE… Dacã anul trecut, primele zile ale lui ianuarie au fost marcate de supãrarea medicilor de familie care refuzau sã semneze prelungirea contractelor cu Casa de Asigurãri, în 2019 nemultumirile nu s-au mai arãtat în public. Asta nu înseamnã cã ele nu existã, spun medicii. De pildã, nimeni nu întelege de ce în sistemul medical românesc, un medic de familie este pus mai mult sã scrie decât sã consulte un pacient! “Pot sã vã detaliez cam cât scrie un medic de familie la fiecare consultatie, dar numai sã aveti timp sã ascultati”, glumeste medicul Felicia Lucia Rotaru, unul din cei mai buni, dar si mai vechi medici de familie din judetul Vaslui. În prezent, medicul Rotaru se ocupã de oamenii din comuna Dimitrie Cantemir.

De foarte multe ori, vasluienii se plâng cã stau prea mult la usa medicilor de familie, motiv pentru care sunã la 112 pentru orice motiv si aleg sã se ducã direct cu Salvarea la “Urgente”. “Ce-o face doctorul acolo, înãuntru, cã are o orã de când consultã?!”, bombãnesc pe holuri, pe bunã dreptate, bietii pacienti. Nu stiu oamenii cã medicul în cauzã se ocupã… cu scrisul. Asa functioneazã Medicina de Familie neaosã, care pune medicul în primul rând sã scrie, iar dacã mai rãmâne timp, sã se ocupe si de bolnavi. O spune mai pe înteles doamna doctor Felicia Lucia Rotaru, medic de familie în comuna Dimitrie Cantemir. “Hârtii facem în continuare. Programul merge foarte prost. Ne-am cumpãrat programe informatice speciale, ca sã fie mai bine, dar, cu toate acestea, merge foarte prost. Ca sã întelegeti ce înseamnã asta, vã spun asa: noi avem alocat pentru un pacient un sfert de orã sau 10 minute si de fapt noi stãm câte jumãtate de orã. Avem noroc de faptul cã, în general, oamenii înteleg si nu sunt recalcitranti, dar vã dati seama cum e sã astepti, când esti bolnav sau ai un copil bolnav în brate?”, spune medicul. “Nu mai anuntã nimeni dacã e vreo problemã la sistem, la Bucuresti… Înainte, se anunta, cã în perioada “de”, nu va merge programul, dar acum nu anuntã nici mãcar Casele de Asigurãri, nimic, nimic. Bucurestiul tace! Si stãm în imposibilitatea de a face treabã. Eu am un avantaj cã locuiesc în Dispensar si îmi iau laptopul seara si validez ceea ce am lucrat în timpul zilei, cã altfel as pierde toate consultatiile. Altã variantã nu este. Si Casa noastrã de Asigurari de la Vaslui este legatã de mâini si de picioare, cãci nu poate face mai mult decât îi sunt atributiile”, adaugã medicul Rotaru.

Iatã cam cât trebuie sã scrie un medic de familie la o singurã consultatie!

“Birocratia a fost si va rãmâne. Am sã ies eu la pensie si tot asa va fi. Am început cu birocratia, dar în loc sã scadã, a crescut an de an. De exemplu, în afara de consultatia propriu-zisã, în registrul de consultatii scrii totul: nume, prenume, domiciliu, tratament si diagnostic. Dupã aceea trebuie sã scrii în fisa pacientului acelasi lucru, dar numai cã detaliat, cu toate dozele, cu toate retetele. Apoi, trebuie sã scrii în calculator, consultatia si reteta, dupã care sã scoti la imprimantã reteta compensatã. Dacã mai are si retetã care nu se compenseazã, mai scrii încã o retetã, pe formularul obisnuit. Si dupã aceea, le scrii în calculator si stai si astepti: merge netul, nu merge netul, se blocheazã cardul si tot asa. Si stai ca prostul si te uiti la imprimantã si la calculator pânã îi vine lui sã dea drumul. Asta este”, spune medicul de familie, Felicia Lucia Rotaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.