spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Eminescu, omagiat trei zile la Bârlad! | FOTO

- Advertisement -

EMINESCU… La Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad au debutat pe 12 ianuarie, „Zilele Eminescu” în prezenta primarului Dumitru Boros. Manifestãrile se desfãsoarã în perioada 12-15 ianuarie sub egida Primãriei si a Consiliului Local Bârlad, în colaborare cu Asociatia Bibliotecarilor din România (ABR)-Filiala Vaslui.

Sub genericul „Oameni de culturã prin fapte”, a avut loc pe 12 decembrie, cu participarea autorilor, lansarea volumelor: „Semne grafice de recunostintã”, de Gheorghe Alupoaei si „Istorie, familie, traditie si dãruire”, de Valeriu Lupu. Despre volumul sculptorului Gh. Alupoaei au vorbit dr. Valeriu Lupu, Geta Modiga, Alina Tãnase, prof. Costel Giurcanu si col.(r) Mihai Focsa.  În deschiderea manifestãrii, primarul Dumitru Boros le-a transmis participanților un gând de început de an, la fel ca si presedintele ABR – Filiala Vaslui, Valentina Lupu. Într-o manierã absolut admirabilã, Dan Ailincãi, din localitatea Vãleni, judetul Vaslui, le-a oferit participantilor un inedit moment poetic. Recitatorul a surprins plãcut si prin costumul popular purtat la acest eveniment. La rândul sãu, primarul Dumitru Boros a oferit un dar aparte Centrului „Eminescu”: poezia „Sus în curtea cea domneascã”. „Am primit aceastã poezie cu dedicatie din partea prietenului nostru comun Lucian Vasiliu, om de aleasã culturã si noblete care nu si-a uitat niciodatã orasul din care a plecat. Rare sunt numele de localitãti pomenite în scrierile lui Eminescu. Aceastã odã si cronicã în acelasi timp, în care Poetul National vorbeste despre Bârlad, trebuie sã stea la poarta de intrare a Centrului <<Eminescu>>, pentru cã ea face onoare, dã identitate si personalitate municipiului nostru”, a spus primarul Dumitru Boros.

„Eminescu sunt eu”

Activitãtile Centrului dedicate Poetului National au continuat si pe 13 ianuarie, de la ora 12.00, sub genericul „Eminescu sunt eu”. Au sustinut expuneri pe aceastã temã invitatii Gruia Novac, Teodor Pracsiu, Petrus Andrei, Laurentiu Chiriac si Roxana Galan. Activitatea s-a încheiat cu un moment muzical – artistic sustinut de elevele Bejinariu Raluca, Botas Claudia, Parpalea Ana Maria, coordonate de prof. Cornel Plesu. Moderator a fost Geta MODIGA.  Mâine, 15 ianuarie, între orele 08.00 si 16.00, de Ziua Culturii Nationale, va avea loc activitatea „Acasã la Eminescu, în Bârlad”, unde sunt invitate cadrele didactice si elevii din institutiile scolare din municipiul Bârlad si localitãtile limitrofe sã viziteze Centrul „Mihai Eminescu”, ce detine un impresionant patrimoniu eminescian sau sã sustinã activitãti cultural-educative dedicate acestei zile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.