spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Punctul de transfuzii sanguine de la Vaslui mai are nevoie de aparaturã

- Advertisement -

APROAPE GATA… Punctul de transfuzie sanguinã de la Vaslui îsi va deschide usile în aproximativ o lunã de zile. Estimarea este fãcutã de prefectul judetului, care a declarat cã toate avizele pentru functionarea punctului de transfuzie au fost date, singurul obiectiv rãmas de îndeplinit reprezentându-l achizitia de aparaturã si echipamente.

Banii ar urma sã vinã de la Ministerul Sãnãtãtii, în cel mai scurt timp. „Procedura este în lucru. Împreunã cu Consiliul Judetean, Directia de Sãnãtate Publicã, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui am identificat un spatiu în cadrul Policlinicii Vaslui, care a fost renovat în totalitate. Mai trebuie bani pentru aparaturã, în jur de 200.000 de lei. Anul trecut, la începutul lunii decembrie, Ministerul Sãnãtãtii a transmis Spitalului Judetean Vaslui cã va aloca acei bani. Numai cã era timpul prea scurt pentru a da drumul la procedura de licitatie pentru achizitionarea aparaturii, pentru cã pe 31 decembrie, dacã acei bani nu erau cheltuiti, trebuiau returnati la Minister. În maxim o lunã cred cã vom da drumul la acest punct de transfuzii la Vaslui. Toate avizele au fost date, mai trebuie cumpãratã aparatura”, a declarat Eduard Popica.

Beneficiile donãrii de sânge

Este foarte important ca omul sa constientizeze importanta donãrii de sânge. Sangele nu poate fi fabricat, nu se poate cumpãra atunci când cineva are nevoie de o transfuzie, unica solutie fiind donarea. Totodatã, donarea de sânge este foarte beneficã si pentru donator. Astfel, persoana care decide sã doneze sânge si care este eligibilã din punct de vedere medical, are avantajul de a-si scãdea cu 30% riscul de paralizie si de accident vascular. În plus, în urma donãrii, organismul este ajutat sã-si împrospãteze sângele si sã îsi creascã în felul acesta imunitatea.

Din 2020 rãsplata va fi interzisã

Donatorii de sânge nu vor mai primi nicio rãsplatã pentru fapta lor, peste un an. Donarea benevolã, exclusiv din altruism, este o cerintã a Uniunii Europene deja respectatã de tãrile occidentale. România are termen pânã în 2020 sã se conformeze. În aceste conditii, medicii spun cã se va adânci criza de sânge si asa prezentã în toate spitalele din România, din lipsã de donatori. Cei mai multi vin sã dea sânge pentru bonurile de 63 de lei. Statisticile aratã cã prea putini români doneazã sânge, nici mãcar 2% dintre adultii din tara noastrã nu sunt donatori, în timp ce în Austria, 66% dintre adulti fac acest gest, iar în Franta- 52%.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.