NOU… Initiativã ineditã în Vaslui: o firmã din oras a realizat, la cererea muzeului judetean, o machetã a Bãtãliei de la Podul Înalt. Aceasta transpune în miniaturã scene importante ale momentului istoric, încheiat pe data de 10 ianuarie, cu victoria domnitorului Stefan cel Mare. Macheta mãsoarã 5 metri pe 2 metri si contine aproximativ 450 de elemente: oameni, cai, cãrute etc. “Este construitã inclusiv cu elemente sonore, ruleazã sunetul din filmul Bãtãliei de la Vaslui, are niste efecte de ceatã, de fum, practic te face sã te simti ca în mijlocul bãtãliei de la 1475”, explicã Cristi Hâncu, coordonatorul proiectului. Nu e singura machetã ce va putea fi vizitatã, începând de azi, la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare”. Lângã aceasta se mai aflã o machetã care transpune un loc important al Vasluiului: Curtile Domnesti.
Cristin Hâncu, coordonatorul proiectului din partea Pixelart, ne-a explicat cum a început totul sI mai ales, prin ce tehnici a fost creatã macheta Bãtãliei de la Podul Înalt. “Ideea a venit în primã fazã din partea muzeului. Institutia avea pe vremuri o dioramã de genul ãsta, dar foarte rudimentarã, creatã din ipsos si privitã doar dintr-o parte, nu era 3D. Ni s-a propus sã facem o machetã, la început nu stia nimeni exact ce va cuprinde aceasta, ba mai mult, la acel moment nici nu aveam solutiile tehnice. Dar am luat-o ca pe o provocare si pe parcurs au venit si solutiile. Dincolo de ideea lor, totul ne apartine: documentare, executie de la zero, proiectare, bineînteles, sub îndrumarea consultantului stiintific, muzeograful Laurentiu Chiriac. Împreunã am stablit liniile de bazã, apoi m-am documentat, am citit, am vãzut filmul despre Bãtãlia de la Vaslui si usor-usor am început sã lucrãm”, explicã Cristi Hâncu.
“Sunt vreo nouã luni de muncã”
Potrivit acestuia, întreaga lucrare “reprezintã o transpunere semi-stiintificã, respectã principiile istorice, adicã nu e fãcutã la întâmplare… Am tinut cont de directia din care veneau tucii, de dealurile de la Munteni si de la Paiu, râurile care se intersectau acolo… Am încercat sã respectãm în mare parte adevãrul istoric atât cât s-a putut. Sunt vreo nouã luni de muncã, pentru cã are 5 metri pe 2 metri, adicã 10 mp. Este combinatie de metode tehnice, de la modelaj manual pânã la imprimare 3D, toate figurinele sunt printate 3 D, cu material plastic, iar pictate manual. Sunt în jur de 450 de elemente, oameni, cai, cãrute etc. Este construitã inclusiv cu elemente sonore, ruleazã sunetul din filmul Bãtãliei de la Vaslui, are niste efecte de ceatã, de fum, practic te face sã te simti ca în mijlocul bãtãliei de la 1475”.
Macheta Curtilor Domnesti ,asa cum ar fi trebuit sã arate si în realitate
Pe lângã aceastã machetã, vasluienii care vor vizita Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” vor mai puea vedea o machetã care ilustreazã un loc important al orasului: Curtile Domnesti. Însã nu asa cum sunt astãzi, ci asa cum ar fi trebuit sã arate. “Macheta Curtilor Domnesti nu aratã precum aratã Curtile Domnesti astãzi. Din punctul meu de vedere, acolo s-a produs un sacrilegiu. S-au turnat betoane peste un sit arheologic, iar asta este o mare gresealã. Treaba asta ar trebui sanctionatã. Acolo se fãceau sãpãturi, nu erau doar presupuneri. Dar dacã asa au considerat unii sã facã…”, a punctat Cristi Hâncu.