spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Mihai Nicolae, conducãtorul „armatei” de pensionari din zona Bârladului

- Advertisement -

GENERALUL…La Bârlad este raiul persoanelor în vârstã. Casa de Ajutor Reciproc a Pensioanarilor (CARP) „Elena Cuza” a depãsit de mult stadiul unui institutii financiare nebancare. Este o structurã complexã în toatã regula, care are drept obiectiv grija celor vârstnici. Nu este finantatã de la bugetul de stat si nici nu primeste vreo subventie de la autoritãtile locale. Cei peste 32.500 membri ai ONG-ului reusesc sã se finanteze singuri, transformând-o în cea mai de temut armatã a judetului. Dacã la Vaslui, municipalitatea cheltuie sume destul de mari ca sã facã functionale astfel de structuri, numite cluburi ale pensionarilor, la Bârlad, CARP „Elena Cuza” se autofinanteazã, iar membrii sãi dispun de o paletã mult mai mare a serviciilor decât a pensionarilor din orasul lui Pavãl. Casa are 32 de filiale, magazine proprii cu preturi de producãtori, cabinete medicale, croitorie, frizerie, farmacie etc, dar si o divizie de entertainment care împreunã cu membrii formeazã cea mai originalã retea de socializare, nu pe internet, ci în direct. Cum e si firesc, aceastã armatã are si un conducãtor pe cinste, un fost magistrat, Mihai Nicolae, care poate fi urcat oricând la rang de maresal, însã ne limitãm la cel de general pentru a nu stârni invidia. Chiar nu e o glumã. La CARP „Elena Cuza” s-a coborât militãria din pod, însã „generalul” este însusi un exemplu de disciplinã, loialitate si hãrnicie. În fiecare dimineatã se scoalã la ora 4.00, la ora 5.00 este la muncã, iar când vin angajatii la orele 7.00, el deja este sãtul de muncã. Mapa cu problemele zilnice este rezolvatã, iar la ora 8.00 acesta îsi ia „zborul” pe teren, la pensionarii sãi. Întrebându-l ce-si doreste în Noul An, acesta ne-a rãspuns sec: vrea sã ajungã senator independent, ca sã poatã lupta cu coruptia din România, din interior. Existã un impediment, totusi: la Senat nu-l primeste nimeni la ora 5.00 dimineata, la muncã!

CARP „Elena Cuza”, ca structurã organizatoricã si functionalã are anumite particularitãti, din care nominalizãm pe cele principale: este cea mai mare organizatie a pensionarilor din cele existente pe plan local si printre primele la nivel national. Se întinde în toate zonele limitrofe ale Bârladului si are 32.402 membri, repartizati în 32 de filiale, plus sediul central. Filialele sunt constituite ca puncte de lucru, fãrã personalitate juridicã, unde sunt înscrisi si activeazã 15.500 membri. Ideea constituirii acestor filiale a fost aceea de a-i ajuta pe pensionari, stiindu-se faptul cã în mediul rural pensiile sunt foarte mici, iar ponderea lor e destul de mare. De exemplu, în satele vasluiene trãiesc peste 55% din numãrul total de pensionari ai judetului.

Anul 2010, an de cotiturã atât pentru Mihai Nicolae, cât si pentru CARP „Elena Cuza”

Anul 2010 a fost anul de cotiturã pentru CARP „Elena Cuza” prin alegerea unei noi echipe de conducere, în fruntea cãreia a fost instalat presedinte magistrat pensionar, Nicolae Mihai, generalul de care pensionarii aveau nevoie. „Dupã cum stiti, CARP Bârlad a împlinit în acest an, în ianuarie, 120 de ani. Dupã 2010, de când am candidat la aceastã functie si am fost ales, am dezvoltat acordarea de ajutoare nerambursabile, pentru membrii Casei. Am introdus nouã tipuri de ajutoare neramburasabile, membrii beneficiind doar de câte unul, o datã la trei ani, ca sã fie ajutati toti. Avem cabinete de medicinã generalã pentru membrii Casei, ca sã fie consultati, avem ecograf, avem cabinete stomatologice, de fizioterapie, de hidromasaj. Preturile sunt modice, toti membrii stiu. Cât priveste ajutoarele nerambursabile, ele se calculeazã în functie de valoarea cotizatiei”, a spus Mihai Nicolae.

Un bunic împlinit, vrea sã fie senator, de dragul nepotilor!

DORINTÃ…Dupã ce a transformat CARP „Elena Cuza” într-o armatã, Mihai Nicolae, se gândeste la viitorul celor sase nepoti, cu vârste între 12 ani si douã luni. De aceea l-ar bate gândul sã ajungã senator, sã învingã coruptia din interior, pentru a asigura urmasilor un viitor sigur în România. „Sunt tare mândru de nepotii mei si mã consider un bunic împlinit. Dar mã gândesc la viitorul lor si nu vãd unul prea luminos. Pentru membrii Casei noastre existã sigur un viitor, pentru cã ni-l construim singuri, dar pentru copiii si nepotii nostri nu mai sunt asa de sigur. Mã bate gândul sã candidez, simt nevoia sã fac ceva pentru români si tarã, pentru cã cei care sunt la ora actualã în Parlament îsi urmãresc doar interesele personale, nicidecum ale alegãtorilor. Voi candida, dacã mã hotãrãsc, la Senat, ca independent. Nu merg la niciun partid, pentru cã risc sã-mi pierd libertatea de a gândi si actiona. România este bolnavã, prinsã într-un carusel al coruptiei, instaurat de sus în jos, de carfe greu scapi. Trebuie fãcut ceva sã salvãm tara de corupti si analfabeti cu carte. Si dacã tinerii nostri nu o mai pot face, cã s-au rãspândit în cele patru zãri, atunci suntem datori noi, cei care am fãcut si Revolutia în ´89 sã actionãm. Pânã la acel moment mai este cale lungã si nu vreau încã, acum în pragul sãrbãtorilor, sã dau frisoane unora”, a încheiat jovial, generalul Mihai Nicolae.

Actiuni culturale care implicã pensionarii intelectuali si nu numai!

Toatã lumea stie cã la CARP „Elena Cuza”, lunar sunt douã-trei actiuni culturale, simpozioane, manifestãri artistice, lansãri de cãrti etc. Nu existã sãrbãtoare nationalã fãrã ca presedintele CARP Bârlad, Mihai Nicolae, sã nu organizeze, împreunã cu Comitetul Director, o actiune culturalã de mare amploare. Implicarea pensionarilor a fost ideea presedintelui, Mihai Nicolae, care crede în forta, dar mai ales în tumultul pensionarilor. „Pensionarii nostri sunt chiar doritori de asemenea evenimente. Dar sã stiti cã tot ce se face, cultural vorbind, la CARP Bârlad se face prin sponsorizãri, nu din banii Casei! Niciun ban nu merge pentru activitãti dansante, cum ar fi Nunta de Aur, Balul Mãrtisorului etc.”, mai spune Mihai Nicolae.

Desteptarea la ora 4.00, munca de la 5.00 – secretul presedintelui Mihai Nicolae

Mihai Nicolae este un conducãtor mai atipic, care stie cã pentru a conduce atâtea destine îti trebuie fler, dar mai ales corectitudine si multã muncã: „Trebuie sã ai stiinta conducerii, sã cunosti cadrul legislativ, pentru cã activitatea CARP Bârlad are la bazã o lege si un statut, dar acestea trebuie corelate cu celelalte legi. Mã scol dis-de-dimineatã, la orele 4.00, la orele 5.00 sunt deja la muncã. Asa am fost dintotdeauna, încã de când eram învãtãtor, apoi student si magistrat. Mã scol la 3.30 – 4.00, fac o baie, beau o cafea si apoi plec la serviciu. Ora mea de trezire este dintotdeauna asta. Chiar si când învãtam, la facultate sau la institut, tot numai noaptea învãtam, asa mi-am format metabolismul. Dacã vrei sã faci fata, trebuie sã-ti placã ceea ce faci. Dacã vii ca un trecãtor, mai degrabã stai acasã”, a spus generalul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.