spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Constantin Dulute, vasluianul anului

- Advertisement -

ÎN TOP…”Cel mai puternic fermier din tarã”, “multimilionar în euro” sau (fostul) “proprietar al Insulei Mare a Brãilei”. Sunt cuvinte mari, dar adevãrate, prin care presa l-a descris pânã acum pe omul de afaceri Constantin Dulute. Anul acesta a dat lovitura, fãcând o tranzactie care l-a propulsat în topul milionarilor din România. Firma sa, Agricost, si-a vândut activele din Insula Mare a Brãilei cu suma fabuloasã de 200 de milioane de euro cãtre compania seicului Hamdan Bin Zayed Al Nahyan din Emiratele Unite Arabe. Dupã aceastã tranzactie, Dulute a fãcut un gest impresionant pentru orasul sãu natal: a bãgat în conturile Primãriei Bârlad nouã milioane de euro si în cel al Consiliului Judetean alte douã milioane de euro, pentru construirea unui spital. Acest lucru a venit ca urmare a stabilirii sediului fiscal al afacerilor sale la Bârlad si astfel impozitul rezultat s-a virat în judetul nostru. Putea foarte bine sã ajute Brãila, locul unde s-a fãcut tranzactia sau Iasul unde milionarul va investi cel mai probabil. Dar a ales cu inima. „Am ales cu sufletul, pentru cã am dorit ca din impozitul rezultat din veniturile obtinute din transferul de proprietate sã se facã ceva pentru oamenii din orasul meu, adicã un spital. Am ales Bârladul, pentru cã mi s-a promis cã exact asta se va face cu banii din impozitul provenit din transferul proprietãtilor pe care le-am vândut din Insula Mare a Brãilei”, a declarat la momentul tranzactiei acesta. Discret din fire si modest, nu considerã decât cã a fãcut doar ceea ce a stiut el mai bine sã facã. Dar nu numai pe Bârlad l-a salvat (practic din impozitul sãu finantarea spitalului nou a fost rezolvatã în proportie de 85%), ci si zona Bunesti-Averesti unde a înfiintat cea mai mare plantatie de vie de la noi din judet, ajutând astfel douã branduri importante ale economiei vasluiene: Zghihara si Busuioaca de Bohotin. Toate acestea nu ar fi fost posibilie, însã, dacã bârlãdeanul nu ar fi avut principii solide, de la care sã nu se abatã. Nu s-a apucat niciodatã de o afacere fãrã a o întelege el însusi, nu s-a gândit niciodatã doar la profit, ba dimpotrivã, a înteles cã succesul i-a fost dat ca sã dea la rândul lui comunitãtii o parte din acesta. A ajutat foarte multi oameni si a fãcut numeroase donatii înainte de a face tranzactia anului, rugându-i pe beneficiari sã nu le facã publice. Iatã doar câteva motive pentru care redactia Vremea Nouã îl declarã pe Constantin Dulute, drept « Vasluianul Anului ».

Omul de afaceri s-a nãscut pe data de 6 iulie 1959, în comuna Cotnari, judetul Iasi. A terminat Facultatea de Agronomie la Iasi, în anul 1984, iar apoi a fost repartizat la IAS Bârlad, unde a fost director la Agrocomplex. În perioada 1997-1999, a fost director general la Directia Agricolã Vaslui, iar în anul 2000 a intrat în afaceri. A cumpãrat mai întâi 200 de hectare de pãmânt, apoi a început sã înfiinteze podgoria de la Averesti, prin reconversie. A preluat pivnita de la Averesti, veche din 1870, cea mai mare din regiune, iar apoi, în 2004, a început investitiile în Insula Mare a Brãilei, acolo unde a construit cea mai mare fermã agricolã din Europa.

Am fost primul care am stat acolo când am plantat prima vitã”

În cei aproape 20 ani de afaceri, un lucru i-a fost clar: sã nu se apuce de o afacere pânã nu stãpâneste acel domeniu. “Nicio afacere pe care am fãcut-o, nicio afacere nu am început-o pânã când nu am înteles-o eu si pânã când nu am parcurs etapele, nu am dat-o altcuiva sã o conducã mai departe. Asa si în agriculturã: am fost primul care am stat acolo când am plantat prima vitã, am stabilit cu specialistii cum, când si ce trebuie fãcut, am avut consultanti, în prima fazã, din Germania. Vreau sã spun cã nu întotdeauna consultantii din afarã au cele mai bune idei pentru România, dar, din discutii cu ei, gãsim lucruri foarte bune, dar nu le urmãm 100% si nu orbeste. Eu sunt de principiul cã si noi avem multe lucruri bune la care nu trebuie sã renuntãm, avem traditia noastrã în producerea vinului, trebuie sã tinem la ce a fost bun si sã îmbunãtãtim”, declara omul de afaceri, în urmã cu ceva timp, într-un interviu.

Strategia din spatele Cramei Averesti: vin bun, la pret accesibil

Afacerea de suflet a bârlãdeanului este cea a Cramei Averesti, asta pentru cã îi aminteste de copilãria petrecutã în vie, la Cotnari. Când s-a apucat de afacere, acesta a regândit total strategia de marketing, implicând-o si pe fiica sa, Crina. „Noi, cei care producem vin în România, înainte de a face viticulturã si vin, trebuia sã învãtãm sã vindem. Nu întotdeauna asocierea unui vin cu pretul reprezintã o realitate. Noi am venit cu ideea de a face un vin bun la un pret accesibil si toti producãtorii ar trebui sã întelegem cã, în primul rând, trebuie sã promovãm vinul, acest produs sã fie consumat de o masã cât mai mare de persoane. Dacã producem doar vinuri la un pret ridicat, numãrul celor care vor consuma acest vin va fi limitat si noi nu vom putea niciodatã sã crestem numãrul celor care consumã vinuri bune”, este filosofia dupã care este ghidatã afacerea cu vinuri a familiei Dulute.

Domeniile Averesti: trei soiuri de vin în topul celor 100 de vinuri românesti

CALITATE… Calitãtile deosebite ale vinului fabricat în Crama Averesti sunt apreciate la nivel national si international, de degustãtori fini. Numai anul acesta a câstigat sase medalii de aur, trei de argint si mai multe mentiuni. Spre exemplu, la International Winw Contest Bucharest 2018, desfãsurat anul acesta la Iasi, crama a primit medalii de aur pentru urmãtoarele soiuri de vin: Nativus – Zghihara de Averesti, Diamond Magnum – Busuioaca de Averesti sec, Herb – Tãmâioasa Româneascã, Sauvignon Blanc, la Concursul National de Vinuri “Bachus” 2018, medalia de aur a primit-o Nativus – Chardonnay de Averesti, iar la Festivalul International de Vinuri “Vin la Cultura” 2018, Herb – Tãmâioasa Româneascã, Sauvignon Blanc si Diamond Magnum – Busuioaca de Averesti au primit Mare Medalie de Aur. De asemenea, trei soiuri de vin au fost incluse în topul celor 100 de vinuri românesti: Diamond Magnum Rose Busuioacã de Averesti 2017, Nativus Zghiharã de Averesti 2017 si Nativus Feteascã Neagrã 2016.

Donatii de sute de mii de euro pentru comunitatea bârlãdeanã

FILANTROP…În tot acest timp, Constantin Dulute a simtit nevoia sã dea ceva înapoi comunitãtii din care face parte, îndeosebi celor care au probleme de sãnãtate. Astfel, a luat legãtura cu conducerea spitalului bârlãdean, a aflat de ce anume are nevoie si a donat sume impresionante de bani. S-a implicat direct în achizitionarea unei mese de operatie pentru ortopedie, în sensul cã el însusi a plasat comanda, reusind chiar sã negocieze o reducere a pretului de la 78.000 de euro la 60.000 de euro. De asemenea, în primãvara acestui an, omul de afaceri a mai donat 140.000 lei pentru achizitionarea unui ecograf performant care sã functioneze în cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagisticã Medicalã. Nu numai, spitalul din Bârlad a fost în atentia sa. La Husi, de exemplu, în anii din urmã, a fãcut donatii importante pentru achizitii de aparaturã medicalã. Vorbim de sume de peste 100.000 de euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.